Witam... Czy ktoś ma podobne problemy z PowerShot S3 SI :
Czy normalne jest że zdjęcia robione najczęściej na szerokim kącie 36mm ale nie jest to regułą na tele również , ma jeden róg nieostry i nie zawsze ten sam i wygląda jak "mydło" i jest tu bez znaczenia czy stabilizacja jest włączona czy nie . Zdjecia nocne robione ze statywu (35mm) i z samowyzwalaczem to porażka ! moja stara A60 robi lepsze.
http://img172.imageshack.us/my.php?i...01kopiage6.jpg
Ostrość (często) pomimo dobrych warunków oświetlenia itp. mimo że automatyka pokazuje go na obiekcie na którym ma być (jest zielony kwadracik) jest z tyłu kadru lub pod nogami?
http://img172.imageshack.us/my.php?image=img4049hp2.jpg
Makro też ma ostrość niewiadomo gdzie
To samo robi z lampą błyskową pokazuje na obiekcie po zrobieniu jest z tyłu choć czasami mu się to uda .
Zaraz po zakupie (sprawdzałem fotki) z tą ostrością nie było takich problemów!
Po włączeniu aparatu z zamknietym wyświetlaczem , uruchamia się ten wewn. EVF i ustawiony jest na max jasność wyświetlacza otwieram zewnętrzny i jasność ustawiana jest na max ale świeci na minimum ! Teraz trzeba w menu przestawić na min. i zaraz na max i jest jaśniej tak jak powinno być .Można to zrobić odwrotnie:
włączyć z otwartym wyświetlaczem zewnętrznym jest na max ale po przełączeniu na wewn. trzeba wejść w menu aby dać w lewo i zaraz w prawo aby było jaśniej i teraz jest wszystko niby wporządku można otwierać i zamykać przełączać z wewn na zewn i odwotnie jest na full , ale po wyłączeniu aparatu i ponownym włączeniu juz tego nie pamięta , nie pomaga nawet "pamiec nastaw".
Czy wszystkie S3 mają taki ciemny wyświetlacz LCD jasność wyświetlacza i w porównaniu do A60 i G5 bez porównania jest w nich jaśniej nawet na słońcu jeszcze coś widać ten w S3 można zamknąć jest bezużyteczny a może to też jest usterka?
Jest taka opcja w funkcjach jak "moje kolory" domyślnie mam je zawsze wyłączone okazuje się jednak że jeśli było coś przestawione w tych opcjach "własne kolory" np. damy ostrość na plus 2 , kontrast na plus 3 , nasycenie na minus 3 itd. ale nie chcemy w tym momencie korzystać z tej opcji wychodzimy dajemy na off i powinno być normalnie nic bardzej mylnego akazuje się że po zrobieniu zdjęć z ustawionym na off w Exif -e zdjęcia są pokazane wszystkie wyżej wymienione zmiany o ile kolor , nasycenie się nie zmienia za to ostrość się niestety zmienia, jak jest minus 3 to jest nieostre jak plus 3 to wyostrza i zdjęcie jest do skasowania !
Nie wiem czy są one spowodowane błędnym oprogramowaniem (moje firmware to 1.00) czy może usterką aparatu chodzi pzede wszystkim o ten nieostry róg fotki?
Zaznaczam że nigdy mi nie upadł itp i pomimo że zrobiłem nim ponad 4000 zdjęć mam go od lipca 2006 wygląda jak nowy.
Zaczynam żałować wydanych pieniędzy ale zawsze miałem Canona i nigdy nie miałem z nimi takich "numerów" więc wybrałem S3 SI w zamian za G5 i chyba tu zrobiłem błąd .
Proszę o jakąś radę pisałem już do Canon Polska ale jeszcze mi nic nie odpowiedzieli z góry dziękuję bo niewiem co mam dalej z nim robić ?
Aparat kupiony był w Niemczech i raz był u nich w serwisie tak twierdzi sprzedawca ale żadnej adnotacji w karcie gwarancyjnej nie ma a w sklepie po około 3 tygodniach odpowiedzieli że jest wszystko OK.
Pozdrawiam
Krzysiek