Po pierwsze primo: Danielo, wrzucamy na początek cropa 100zł? Tylko zaproponuj rozdzielczość skanu i jakiś rozsądny kolorystycznie wycinek (nie mam w tej chwili stówy przy sobie oraz jestem w delegacji, więc skan zrobię w sobotę popołudniu jak wrócę). Skan oczywiście surowy, bez żadnych dodatków w programach skanujących.

Po drugie primo: Iczek, nie mam nic ze średniego i dużego formatu w swoich zbiorach negatywów (bo nie miałem nigdy przyjemności bawić się takimi zabawkami - tylko macałem :-D ) jak mi coś wyślesz pocztą to zeskanuje, wrzucę na forum i odeślę negatyw spowrotem.

Po trzecie primo: Jdw, jak unieruchomisz w jakiś sposób negatyw na blacie skanera to nie będzie problemu. Te porąbane plastikowe ramki są właśnie po to aby móc zrobić prescan w SilverFascie a potem bawić się maskami nie martwiąc się o to czy negatyw dalej jest ustawiony równolegle do krawędzi obszaru roboczego. To pomaga wbrew pozorom, no chyba, że ramka ma ostro zakończone krawędzie wejścia negatywu - to wtedy jest zabawa z pilniczkiem do paznokci.

pzdr
m.