Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: skaner Plustek ST64+ ... ocena?

Bywalec
    Miasto
    wrocław / łódź

Domyślnie

a mam proste pytanie, jaki jest rozmiar pliku w pixelach po skanie w najwyższej rozdzielczości kliszy 6x6? Nie za bardzo mogę to wyczaić z opisów w necie jak to jest tymi rozdzielczościami.
    Skoro jest 3200dpi na ławie optycznej, tzn że skanuje 6x6cm w 3200 dpi co daje 7559x7559 pixeli, dobrze ja myślę?
    Ostatnio edytowane przez jdw ; 29-06-2007 o 23:14

Leonidex
    Guest

Domyślnie Problem ze skanerem

Cóż ja mam duże problemy z tym skanerem a najwiekszy to nagrzewanie lampy to trwa za każdym razem ponad minute ciężko się instaluje oprogramowanie wywala jakies błędy, nie widzi skanera. Kreator skanowania w Xp działa ok ze skanerem ale tez lampa się nagrzewa w chole.... długo

Dlaczegooo!? Jak to jest u Was bo mnie coś trafi zaraz. Nie może to tak wolno działać.

Pozdrawiam

Domyślnie Epson Perfection V100 Photo - test

Wszystkie ustawienia sterownika skanera na domyślnych

EDIT

Skan filmu cz/b FOMA 400 niestety nie pamiętam z jaką rozdzielczością skanowałem ale prawdopodobnie 2400dpi, zdjęcie robione aparatem Olympus OM2 z obiektywem Sigma 135/2.8

i crop 100%
    Ostatnio edytowane przez stdanielo ; 09-07-2007 o 11:49

Domyślnie

Szukam kontaktu do ludzi, ktorzy skanuja negatywy na Plustek Opticpro 64+.

Kupilem to cudo i mam wiele pytan Na razie jesli idzie o negatywy to kiepsko to wyglada i to bardzo.

Moze ktos mi pomóc?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MartineZ.oom Zobacz posta
    Po trzecie primo: Jdw, jak unieruchomisz w jakiś sposób negatyw na blacie skanera to nie będzie problemu. Te porąbane plastikowe ramki są właśnie po to aby móc zrobić prescan w SilverFascie a potem bawić się maskami nie martwiąc się o to czy negatyw dalej jest ustawiony równolegle do krawędzi obszaru roboczego. To pomaga wbrew pozorom, no chyba, że ramka ma ostro zakończone krawędzie wejścia negatywu - to wtedy jest zabawa z pilniczkiem do paznokci.

pzdr
    m.

I tu jest problem wlasnie. Wczoraj to cwiczylem.

Te ramki sa gowno warte, bo jak mam film wygiety, a 90% filmow jest wygietych, to po wlozeniu paska 2 klatek 6x6 negatywy przy skanowaniu nie ma rownej powierzchni i wychodzi kupa... bo film nawet w ramkach nie jest idealnie plasko do szyby i w dodatku "wisi" w powietrzu miedzy blatem a górną pokrywą i nadal jest wygięty Ramki mialy hcyba sluzyc do tego aby film byl plasko, ale nie jest.

Probowalem polozyc pasek bezposrednio na szkle i skaner to łyka i skanuje, ale wtedy mam piękne "newtony", bo nie ma co docisnac filmu do blatu.

Wkłądalem film pod ramke, aby krawędzie przyciskaly ramke slajdu, ale to tez powodowalo powstawania newtonów.

Na razie poleglem na negatywach, efekty sa fatalne!

Slajdy zaladowane w ramke wychodzao niebo lepiej.

Szukam pomocy... moze ktos ma jakies patenty na ten skaner...

Mysle ze da sie z niego wyciagnac wiecej...
    Ostatnio edytowane przez iczek ; 11-07-2007 o 09:27 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

iczek, a jakbyś docisnął negatyw jakąś szybką?

Domyślnie

No wlasnie...! Ale kurcze boje sie, ze bede mial jeszcze wiecej newtonów... niemniej dzis bede probowal rozne opcje....
    Rozumiem, ze ten Twoj Epson to jest tylko do 35mm....

I to jest latwiej, bo mniej do wyginania. Sprawdzilem paski 35mm u mnie (po 6 klatek) i calkiem plasko przylegaja. Mniejsza powierzchnia filmu robi swoje, ale te moje "przescieradla" 6x6 to kurcze falują jak chcą...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek Zobacz posta
    No wlasnie...! Ale kurcze boje sie, ze bede mial jeszcze wiecej newtonów... niemniej dzis bede probowal rozne opcje....
    Musiałbyś jakoś spróbować rozładować ładunki elektrostatyczne na kliszy, kiedyś jak pracowałem w labie, to mieliśmy takie urządzenie przez które przepuszczało się film (szczotki na górze i na dole, zasilane to to było na dodatek), nie dość, że zbierało ładnie kurz to jeszcze rozładowywało ładunki elektrostatyczne. Z tego co gdzieś kiedyś czytałem to im mniej ładunków na kliszy tym mniejsze newtony.[/quote]

Rozumiem, ze ten Twoj Epson to jest tylko do 35mm....
    No niestety, a szkoda, też mi zależało na szerokim obrazku, ale coś nie mogłem się przekonać do Plusteka, miałem już jednego kiedyś, ze 3 Musteki i nigdy nie byłem zadowolony, V100 za tą kasę jest naprawdę niezły. Z ciekawości masz może jakiś skan nagatywu z ST64+? Ciekaw jestem jak wypada w porównaniu z moim Epsonem.

Domyślnie

Nie chce nic wysylac dopoki nie naumiem sie coc troche, bo po rostu zrobilbym zla rkelame, ale moze niekoniecznie z powodu niskiej jakosci sprzetu, co z powodu mojej indolencji....

Obiecuje, ze wrzuce na forum probne skany za pare dni...

Domyślnie

ja swoje skany, wrzuciłem na defaultowych ustawieniach skanera, jak się trochę sterownikiem pobawiłem to efekty były lepsze, jak będziesz coś wrzucał, to napisz co nieco o ustawieniach sterownika

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów