Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: skaner Plustek ST64+ ... ocena?

Mieszany widok

Question skaner Plustek ST64+ ... ocena?

Czy ktos z Was uzywa tego diabła?
    Oceny jakosci skanowania znalezione po sieci sa niewiarygodnie wprost rewelacyjne ?!
    Mnie zalezy na ocenie skanów z diapozytywów barwnych i negatywów. Czy ktos pracuje i moze cosik napisac?
    Jakosc oddania kolorów, szybkosc pracy i oprogramowanie?

pzdr

Domyślnie

Dołączam się do pytania, zastanawiam się nad skanerem w okolicach 400zł i miałem już faworyta Epson Perfection V100 Photo, ale ten Plustek ma przewagę bo może skanować szersze negatywy. Fajnie by było jakby ktoś wrzucił jakiś skan z negatywu.

Domyślnie

To i ja się dołączę. Czy ktoś ma ten skaner u siebie?

Dopiero zaczyna Awatar MartineZ.oom
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Witam, to mój pierwszy post więc mam tremę :-)
    Posiadam ST64+ w domu i moja opinia o nim jest taka:
    Jak za takie marne grosze (kupiłem go za 420zł rok temu) to jest to skaner bardzo dobry. Ja go używam jako skaner uniwersalny, który służy mi również jako prescan slajdów i negatywów (jeśli potrzebuję skan profesjonalny to lecę do labu) lub skaner do negatywów "hobbystycznych". Jakość jest zadowalająca, biorąc pod uwagę to że jest to sprzęt amatorski. Głębi kolorów trzeba się domyślać(zapewne jest to 3.2D) bo nie ma nigdzie wzmianki o tym. Rozdzielczość 6400dpi daje surowy tiff o wadze ok 160Mb w PSie z jednego negatywu. I chyba największy atut: SilverFast, genialny program(trzeba trochę posiedzieć nad ustawieniami aby efekty były zadowalające). Z mojego doświadczenia wynika, że dobrze jest skalibrować monitor, drukarkę i skaner w tym samym momencie bo mogą wynikać przekłamania kolorów przy współpracy tych trzech urządzeń.

To na razie tyle, postaram się wrzucić jakiś sampel za jakiś czas.

pzdr.
    m.
    Czy L na obiektywie uczyni mnie Fotografem? Nie... ale w każdym razie poprawi mi humor

Domyślnie

Ja się jednak zdecydowałem na Epsona V100 Photo, możemy się MartineZ.oom pokusić o jakiś test porównawczy, tylko trzeba by określić kryteria. Też postaram się wrzucić jakieś sample.

Miasto
    Wołomin

Domyślnie

OK, ale test miałby sens jeśli zeskanowałbyś klatkę jakiegoś dobrego filmu(Fuji Reala, Fuji Velvia) zrobioną diablo ostrym obiektywem i przesłałbyś mi to (pocztą, kurierem, gołębiem itp. ;-) ) abym ja to samo zeskanował przy podobnych parametrach skanu i wtedy byłoby to miarodajne. A tak to ja mogę wrzucić jakieś moje fotki sprzed 2 lat, zrobione C33,amatorskim negatywem i kitem który mógłby mieć miejsce w Wikipedii pod hasłem "dlaczego kit jest do kitu?" Albo "rekord świata w ilości wad optycznych w jednym obiektywie" :-) Lepsze skany niestety utraciłem podczas awarii hdd.

pzdr.
    m.
    Czy L na obiektywie uczyni mnie Fotografem? Nie... ale w każdym razie poprawi mi humor

Domyślnie

Coś na Reali by się znalazło, na razie możemy zrobić standardowy test 100zł Przecież ten skaner służy przy okazji do negatywów a głownie do materiałów refleksyjnych.

Domyślnie

Panowie, prosze pociągniejcie temat i testy mile widziane, bo sam sie zamierzalem na tego 64+. Fajnie gdyby sie udalo i negatywy i diapo.

Bede czekal na wiesci. A jesli Martine mozesz podeslac jakies przykladowe JPG (moze byc zmniejszony np. 2000piksli) z 6x6 to bede wdzieczny.

Bywalec
    Miasto
    wrocław / łódź

Domyślnie

a ja się chciałem zapytać czy jak w nim skanuje średni format, to musze wsadzać film w te porąbane ramki, czy można tak na żywca lecieć?

Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Po pierwsze primo: Danielo, wrzucamy na początek cropa 100zł? Tylko zaproponuj rozdzielczość skanu i jakiś rozsądny kolorystycznie wycinek (nie mam w tej chwili stówy przy sobie oraz jestem w delegacji, więc skan zrobię w sobotę popołudniu jak wrócę). Skan oczywiście surowy, bez żadnych dodatków w programach skanujących.

Po drugie primo: Iczek, nie mam nic ze średniego i dużego formatu w swoich zbiorach negatywów (bo nie miałem nigdy przyjemności bawić się takimi zabawkami - tylko macałem :-D ) jak mi coś wyślesz pocztą to zeskanuje, wrzucę na forum i odeślę negatyw spowrotem.

Po trzecie primo: Jdw, jak unieruchomisz w jakiś sposób negatyw na blacie skanera to nie będzie problemu. Te porąbane plastikowe ramki są właśnie po to aby móc zrobić prescan w SilverFascie a potem bawić się maskami nie martwiąc się o to czy negatyw dalej jest ustawiony równolegle do krawędzi obszaru roboczego. To pomaga wbrew pozorom, no chyba, że ramka ma ostro zakończone krawędzie wejścia negatywu - to wtedy jest zabawa z pilniczkiem do paznokci.

pzdr
    m.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów