iczek a skaner dobrze Ci ostrzy jak skanujesz bez ramek? W starym epsonach walczylismy z nierownosciami tak, ze zamiast ramek dawalismy mala szybke _pod_ klatki i je dociskalismy - odleglosc byla zachowana, a klatki lezaly rownolegle do powierzchni.
iczek a skaner dobrze Ci ostrzy jak skanujesz bez ramek? W starym epsonach walczylismy z nierownosciami tak, ze zamiast ramek dawalismy mala szybke _pod_ klatki i je dociskalismy - odleglosc byla zachowana, a klatki lezaly rownolegle do powierzchni.
Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...
rysiaczek - no ja probowalem z szklem na slajdzie i wychodzi kicha!Newtony straszne. Ale nie probowalem pod... czyli na plyte kladziesz szybke, na to slajd w ramce?
ale to nadal jest to samo co sama ramka
Slajd w ramce jest niestety tez wygiety i z ostroscia sa problemy
Oj chyba sie zdenerwuje na te urządzenie i przeboleje strate na profi skany![]()
W Coolscanie 9000 w przypadku ramek bez szybki i 120-tek miałem sakramenckie problemy z ostrością, spowodowane wyginaniem się slajdów. Przygniatałem, prasowałem, szpanowałem, modliłem się do sq..., a i tak g... to wszystko dawało. W akcie szału, desperacji i rozpaczy kupiłem Nikonowską ramkę z szybkami antyniutonowskimi (sq...wiale drogie, opcjonalne akcesorium) i dopiero to utensylium pomogło - niutony czasem oczywiście i tak wychodzą, ale z pewną taką nieśmiałością, natomiast skany wreszcie są ostre po całości.
Co ciekawe - nie przypominam sobie, żebym miał wcześniej tego typu problemy w Duoscanie i Duoscanie T2500 - albo miały lepsze ramki, albo obiektywy o większej głębii ostrości, albo przy tej jakości problem nie rzucał się jeszcze w oczy...