Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: 70-200 4/L czy 70-200 2.8 sigma macro???

eloelo
    Guest

Domyślnie 70-200 4/L czy 70-200 2.8 sigma macro???

zastanawiam sie na tym ktory obiektyw kupic z tych dwoch...
    sigma ma swiatlo 2.8 a canon za to podobno lepiej ostrzy choc niby tylko troszke szczegolnie przy duzym koncu...

canon znowy to takachuda lufka a sigma - no jest za co zlapac jedynie tylko tych fajowych kolorkow nie ma

a i jeszcze jedna sprawa- ten obiektyw na ktory sie zdecyduje bede kupowal za wielka woda wiec jak wyglada sprawa gdybym chcial skalibrowac np. sigme do mojego korpusu??? czy jest taka mozliwosc i jak cos to ile to kosztuje...

z gory dzieki
    Ostatnio edytowane przez eloelo ; 17-04-2007 o 07:11 Powód: blad

Domyślnie

Źle postawiłeś wybór - jeżeli potrzebujesz światło 2.8, to wybór jest między Sigmą i Canonem 70-200/2.8. Różnica w cenie w USA to ~$150. Sam musisz sobie odpowiedzieć, czy masz tyle i czy ta różnica w jakości+AF jest dla ciebie tej sumy warta. Były posty porównawcze tych dwóch obiektywów na CB.
    EF 70-200/4.0 to inna bajka. Ja np. kupuję wersję ze światłem 2.8, a 4.0 tak, czy owak zachowam w torbie jako podręczne tele (waga, poręczność przy doskonałej jakości optycznej).

Pozdrawiam

Sławek

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eloelo Zobacz posta
    canon znowy to takachuda lufka a sigma - no jest za co zlapac jedynie tylko tych fajowych kolorkow nie ma
    Tutaj sobie chyba trochę odpowiedziałeś. Czy uważasz że wielkość ma znaczenie, czy może liczy się to, co chcesz uzyskać? :wink:

Odnośnie kalibracji Sigmy, to w Polsce zostaje serwis w Gdyni. Wysyłasz puszkę ze szkłem, zdejmują charakterystykę z puszki, wgrywają do szkła. Ponoć skuteczne, ale ile kosztuje - nie mam pojęcia. Musisz zadzwonić i się zapytać.

Poza tym nie rozumiem czemu od razu do kalibracji - nie można wybrać dobrej sztuki ? Jeżeli nie będzie można, to również co do Canona nie możesz być pewien (choć tutaj szanse są znacznie większe).

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbig Zobacz posta
    Odnośnie kalibracji Sigmy, to w Polsce zostaje serwis w Gdyni. Wysyłasz puszkę ze szkłem, zdejmują charakterystykę z puszki, wgrywają do szkła. Ponoć skuteczne, ale ile kosztuje - nie mam pojęcia. Musisz zadzwonić i się zapytać.
    taka kalibracja kosztuje z wysyłką około 300 PLN. cena wysoka, bo chłopcy sie nieźle napracowali nad tym ŻARTEM! odesłali mi 30/1.4 nie ruszone, z identycznym BF jak wczesniej. posłałem na tydzień obiektyw, oczywiście z puszką.

eloelo
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawi_3000 Zobacz posta
    Różnica w cenie w USA to ~$150. Sam musisz sobie odpowiedzieć, czy masz tyle i czy ta różnica w jakości+AF jest dla ciebie tej sumy warta. B
    Sławek

Chyba masz jakies zle informacje bo sigma kosztuje za oceanem jakies 750$ a canon 2.8 bez is'a kosztuje 1060$ wiec nie jest to roznica 150$ tylko 400$ a to juz kupa kasy....

nie wiem co mam zrobic !!!!

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Chyba masz jakies zle informacje bo sigma kosztuje za oceanem jakies 750$ a canon 2.8 bez is'a kosztuje 1060$ wiec nie jest to roznica 150$ tylko 400$ a to juz kupa kasy....

Albo mamy inny kalkulator, albo nie wiem co... na moim wychodzi różnica 310$ wg Twoich danych
    Skasowali mi ;(

Domyślnie

Dane z bhphotovideo, pewnie można oba dostać taniej, jak się poszuka. Jeżeli nie wiesz, co masz robić, to być może żadnego nie potrzebujesz:wink: .

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A może 70-200 f4 IS? Kosztuje ok 1000 USD. Superostre szkło z IS, uszczelnione...

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ErnestPierwszy ja tak wlasnie wybralem. Jestem z tego 4 IS bardzo zadowolony. Troche pstryknalem na 2.8 bez IS i na korzysc 4 IS przemawialy: mniejsza masa i mniejsze gabaryty (wygoda uzytkowania), 4 IS dawal wieksza ilosc poprawnie wykonanych zdjec w slabych warunkach niz 2.8 bez IS. Jesli chodzi o jakosc optyczna 4 IS to jest rewleacyjna.

A no i oczywiscie zakupilem w USA...bo ceny polskie sa jakies z kosmosu.
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

eloelo
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    ErnestPierwszy ja tak wlasnie wybralem. Jestem z tego 4 IS bardzo zadowolony. Troche pstryknalem na 2.8 bez IS i na korzysc 4 IS przemawialy: mniejsza masa i mniejsze gabaryty (wygoda uzytkowania), 4 IS dawal wieksza ilosc poprawnie wykonanych zdjec w slabych warunkach niz 2.8 bez IS. Jesli chodzi o jakosc optyczna 4 IS to jest rewleacyjna.

A no i oczywiscie zakupilem w USA...bo ceny polskie sa jakies z kosmosu.

bardzo fajnie byloby sobie go kupic ale to juz ponad 1000$ czyli jak dla mnie za duzo... chodzi mi o szklo w tych przedzialach 500-760$...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów