Hm uzywam lampy metza 54mz-3 i niestety nie moge uzyc trybu hss byc moze jest to wina lampy, która takowego trybu nie posiada ewentualnie aparatu, (eos 1) który takowego trybu nie potrafi wykorzystać (jak i e-ttl'a). Rozumiem ze mozna to spróbowac "obejsc" uzywając trybu stroboskopowego plus empiryczne ustawinie aparatu. Ale nie to jest istotą spawy :wink: . chodzi mi o czysto teoretyczne wyjasnienie różnic czasu synchronizacji w aparatch analogowych i cyfrowych.
ps. Panie Tomaszu nie bardzo moge sobie wyobrazic sposób mocowania lampy w Pana przypadkuczy uzywa pan lampy do makrofotografii czy tez jakiegos rodzaju softboxu,proszę o sprecyzowanie. w przypadku zenita chodziło mi o częśćowy, (z lewej strony) naświetlony pasek wynikający z poziomego przebiegu szeliny migawki wykonanej z materiału a nie jak podejrzewam cimniej naswietlony fragment kdaru. przynajmniej tak mi się wydajeJa to mogę, bo moja lampa jest ukryta przed aparatem kawałkiem papieru. Wtedy rzeczywiście naświetla się tylko część kadru.