Mi nie chodzi o rodzielczość odbitki, chodzi o porównanie. Powiedz ile razy robiłeś z małego obrazka odbitkę o długim brzegu równym prawie 2 m?? podchodziłeś do niej na odległość 0,5 m i sprawdzałeś ostrość???Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
![]()
Mi nie chodzi o rodzielczość odbitki, chodzi o porównanie. Powiedz ile razy robiłeś z małego obrazka odbitkę o długim brzegu równym prawie 2 m?? podchodziłeś do niej na odległość 0,5 m i sprawdzałeś ostrość???Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
![]()
pozdrawiam
dobra dobra juz nie bede ...najwidoczniej zle zrozumialem wypowiedz Cychola![]()
Ja powiem wiecej - czasami nawet sugeruja zmniejszenie podgladu zdjecia na monitorze i dopiero ocenianie ostrosci... zupelnie tak, jakby plamki monitora skalowaly sie wraz ze zdjeciem ;-)Zamieszczone przez McKane
Z robieniem odbitek tez nie do konca trafiony argument - rozne formaty odbitek powinno sie ogladac z roznej odleglosci. Jak ktos probuje ogladac odbitke rzedu B1 z 20cm to nie dziwne, ze samo mydlo widzi ;-)
Tez wlasnie o to chodzilo. Max zoom na 19" monitorze i do tego slepienie z 30-40 cm powiedzmy ... ciekawe skad sie biora te nieostrosciZamieszczone przez kavoo
![]()
Skad wiadomo ze monitor ma akurat 72dpi?
znowu sie zacznieZamieszczone przez gonzo44
![]()
Moj ma akurat ~106dpi ;-) Ale niewykluczone, ze ktos (czyzby [DoMiNiQuE]? :winkZamieszczone przez gonzo44
moze miec 72dpi - musialby jednak posiadac jakis przedpotopowy monitor, bo do takiej rozdzielczosci wymagana jest plamka ~0,353mm ;-)
EDIT:
-----------------
Sorry, dopiero teraz zauwazylem, ze o tych 72dpi to Cychol wspominal, nie [DoMiNiQuE] ;-)
z instrukcji obsługiZamieszczone przez gonzo44
![]()
pozdrawiam
Byla dyskusja na ten temat dosyc pokazna wiec wyszukiwarka powinna dac Ci odpowiedz na to pytanieZamieszczone przez gonzo44
P.S. http://canon-board.info/viewtopic.ph...ghlight=72+dpi
Tak na marginesie. Ja właśnie wydrukowałem fotę z 300d w formacie A2. Zadziwiająco dobrze wyszło (jeśli chodzi o ostrość). Ponadto fotka była zrobiona moim najstarszym kitowym lensem 35-70 ze statywu za 100zł...