Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: prosba o ostry RAW z 20D!

Domyślnie prosba o ostry RAW z 20D!

Uprzejmie proze aby ktos z forum dysponujacy 20D i szklem serii L podeslal mi na priv jedna fotke w RAW, ktora uwaza za ostre zdjecie!

Sciagnalem juz z sieci prawie 6 fotek od roznych ludzi i jak dotad zadna fotka nie jest ostra!

Na Boga chcialbym zobaczyc czy ten aparat jest w stanie zrobic ostre zdjecie!

Przed wyslaniem prosze o kontakt - podam mail.

Dzieki

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

iczek,
    po pierwsze co rozumiesz pod pojęciem ostre zdjęcie ? Jeśli spojrzeć na testy obiektywów, to nie ma idealnego, czym więc wyróżnia się ta ostrość?

Po drugie, czy musi być z L'ki?

Mogę przesłać ci zdjęcia w RAW. które osobiście uważam za ostre. Wcale jednak nie oznacza to, że nie mogą być bardziej ostre.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Re: prosba o ostry RAW z 20D!

Cytat Zamieszczone przez iczek
    Uprzejmie proze aby ktos z forum dysponujacy 20D i szklem serii L podeslal mi na priv jedna fotke w RAW, ktora uwaza za ostre zdjecie!
    Sciagnalem juz z sieci prawie 6 fotek od roznych ludzi i jak dotad zadna fotka nie jest ostra!
    Na Boga chcialbym zobaczyc czy ten aparat jest w stanie zrobic ostre zdjecie!
    Trudno nie odgadnąć, że to ma być prowokacja. Z czysto technicznego punktu widzenia jednakże zupełnie bezsensowna.
    a) albo to chcesz udowodnić, że AF w tym aparacie jest do pupy; wówczas powinieneś dodać, że zdjęcie ma być robione przy AF!,
    b) albo to chcesz udowodnić, że obiektywy L z jakichś tajemniczych względów, z tym korpusem nie potrafią ogniskować na matrycy , niezależnie od trybu (AF, MF),
    c) albo to chcesz udowodnić, że zrzut matrycy (RAW) w tym korpusie, z tym zaszytym oprogramowaniem (proszę, nie przekonujcie mnie tylko, że zapis RAW nie wymaga żadnego softu!), 'zmiękcza' obraz.
    No więc, co naprawdę masz na myśli? :wink:

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No więc, co naprawdę masz na myśli?
    Jurek, iczek napisał czego chce - ostrego RAW'a - kropka. Nie widzę tu żadnej prowokacji - jakbym miał 20D i ostrego RAW'a to bym wysłał i już.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    ...jakbym miał 20D i ostrego RAW'a to bym wysłał i już.
    a przede wszystkim, gdybyś miał 20D :wink:
    (po pierwsze nie mamy armat )

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

IMHO: zdjęcia z cyfry zawsze wymagają jakiejś obróbki. Nieważne jest przy tym gdzie ona następuje w aparacie czyli robione od razu w JPEG z jakimiś tam parametrami czy później w komputerze. Generalnie o jakości body moim zdaniem świadczy RAW. Wszystko pozostałe zostało przecież poddane jakiejś tam obróbce. Mniej lub bardziej doskonałej manualnej lub automatycznej.

Inna ciekawa rzecz coraz częściej spotykam się z informacjami że profesjonaliści pracują na JPEG z góry traktując RAW. Sam już nie wiem czy jest ot efekt ich większej świadomości tego co robią wciskając spust migawki nabytego w czasie pracy na negatywach czy też coś innego.

A tak a propos tytułu wątku to takiego całkiem ostrego rawa samego z siebie to ja niestety nie posiadam.
    No może te robione z 70-200L IS mają jakieś znamiona ostrości ale takie całkiem ostre to one jednak nie są.

Początki nałogu Awatar Cychol
    Miasto
    Reading

Domyślnie

Czytam o "sporach ostrościowych" i nie wiem czy uświadamiacie sobie co oglądacie na monitorach przy powiększeniu 100%? Obraz z 20D ma 3504x2336 pixeli przy rozdzielczości monitora 72 dpi to ten obraz ma 123,61x82,41cm. Pokażcie mi odbitkę z filmu, wycinek z klatki 15x22,5mm powiększony do rozmiarów 123x82cm - ostrą odbitkę
    A potem możecie narzekać na kijowy AF na BF/FF - uświadomcie sobie skalę powiększenia to jest 550 krotne powiększenie.

Dalej - gdyby faktycznie zrobić takie powiększenie kto oglądał by je z odległości 0,5 m???
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

no ale kto robi odbitki w 72dpi?

Początki nałogu Awatar Cychol
    Miasto
    Reading

Domyślnie

a odbitki robi się na drukarce????
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
    ]no ale kto robi odbitki w 72dpi?
    A Ty musisz koniecznie rozpetac druga wojne na dpi Cychol ma racje jak cholera ... ludzie ogladaja wielke zdjecie monitorze i placza ze maja nieostrosci - to jest paranoja po prostu. Chcialbym zobaczyc u jednej z tych narzekajacych osob chociaz jedno wywolane zdjecie wielkosci monitora i na nim te straszace wszedzie nieostrosci.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów