Po krótce przytocze co i jak ręcznie możemy sobie ustawić w naszym kompakciku
BALANS BIELI - zdjęcia wykonane w "białym" świetle będą wyglądały bardziej naturalnie.Aparat cyfrowy przechwytuje osobno czerwone, zielone i niebieskie światło.Niekiedy ich połączenie powoduje dominację tylko jednego.Dzięki Balansowi bieli mozemy zredukować naprzykład kolor czerwony który dominuje na zdjęciu przed dobranie odpowiedniego nastawuTo jest naprawde przydatna funkcja!
HISTOGRAM - niestety a60 go nie posiada ale niedawno na rynku ukazał sie nowy model z tej serii a75 i on jest w niego zaopatrzony.Dzięki niemu wiemy gdzie na zdjęciu jest za duzo tonów jasnych a gdzie za dużo ciemnych.Przydaje sie to jesli chcemy aby na zdjęciu było widać jak najwięcej szczegółów
Czułość ISO - Wspaniała cecha cyfrówek bo dzięki niej możemy doświetlic zdjęcie robione nocą!W przypadku aparatów analogowych(tych najprostszych) będziemy widzieli tyle ile naswietlimy lampą błyskową..oki ale co jesli robimy zdjęcie pod swiatło?Należy jednak uważać,gdyż zbyt duże dobranie wartości powodujne nanoszenie się na zrobione zdjęcie szumu elektronicznego.Dlatego zaleca sie ustawiać czułośc w granicach 50-300 przynajmniej dla amatora wystarczy.
KOMPENSACJA EV - Kamera nie odda nam nalezycie wygladu śniegu lub też czarnego kota(Vitez rulez ;p),który schował sie w ciemnej piwnicy.W takiej systuacji nie pozostaje nic innego jak użycie kompenscaji natężenia światła.Przy odpowiednim nastawie jestesmy w stanie wydobyć ze śniegu dodatkowe elementy,jak pagórki,cienie , a kot nagle stanie sie widziany w ciemnej piwnicy
To oczywiscie tylko niektóre z cech aparatów canona..wiem że zszedłem troche z tematu dlatego kontynuować będę tylko na Wasze życzenie!POZDRAWIAM!!!
P.S Mam nadzieje ,że choć troszke przybliżyłem Wam zasade działania poszczególnych funkcji...zanaczam nie tylko w Canonie a60 ale warto patrzeć na tew cechy przy wyborze aparatu.