Podam przyklad w miare prawidlowego zapytania o "jak zrobic ladne zdjecie" .

"
Jestem uzytkownikiem Canona A60, znam jego obsluge, pomeczylem instrukcje testujac wszelkie ustawienia, zrobilem do tej pory kilkadziesiat zdjec testowych by dowiedziec sie jak rozne ustawienia wplywaja na efekt koncowy, dodatkowo porobilem pareset zdjec widoczkow ze spacerow, w domu itp ale - nie wychodza mi zdjecia w nocy, wszystkie nieostre, poruszone a z lampa wychodzi tylko np osoba stojaca blisko a wszystko za nia czarne. Jak zrobic w takiej sytuacji lepsze zdjecie? "

Lepiej? 8)
Czyli podstawy to: instrukcja przeczytana, obcykane wszelkie ustawienia aparatu i na podstawie zdjec testowych z roznymi ustawieniami dobra znajomosc jego mozliwosci. Nastepnie w miare robienia zdjec "w polu" natykamy sie albo na niedociaglosci naszego sprzetu albo na sytuacje w ktorych znane nam ustawienia nie dzialaja (albo nie wiemy jakie powinny byc ustawienia mimo ich wczesniejszego testowania) i trzeba cos innego - np jakas kombinacje lub akcje dodatkowe zastosowac.
I by dopasowac taki przepis - trzeba albo poprobowac znowu roznych ustawien (przeciez to cyfrowka, to nic nie kosztuje zrobienie kilkunastu zdjec w podobnej sytuacji z roznymi ustawieniami i wybranie najlepszego a pozniej robienie tylko na tym najlepszym ustawieniu), albo poszukac/popytac o przepis na dana sytuacje.
Ja kiedys chcialem zrobic zdjecie ksiezyca w pelni.
Zapytalem?
Nie.

http://groups.google.com , zaawansowane wyszukiwanie -> grupy pl.rec.foto i pl.rec.foto.cyfrowa , wpisalem "zdjecia ksiezyca" (raz z polskimi literami drugi raz bez), poczytalem, wybralem te przepisy ktore sa osiagalne moim sprzetem (bo np podpiecie cyfrowki do lunety lezy poza moim zasiegiem, rowniez superdeilkatnie sterowany statyw i lufa rzedu 600mm tez..., a robilem wtedy G3),zrobilem, wyszlo.
Skuteczny sposob i polecam.

Jesli sie do tego dolozy teoretyczna wiedze z ksiazek/kursow/linkow - absolutne podstawy nawet przy kompaktach to: kompozycja, ekspozycja w tym zaleznosc iso vs przyslona vs czas naswietlania plus ogniskowa vs przyslona vs odleglosc vs glebia ostrosci plus ogniskowa vs odleglosc vs perspektywa - wtedy juz naprawde z ogromna iloscia nawet trudnych sytuacji po krotkim czasie praktyki mozna sobie poradzic.