Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Rozmiary BG-E2

tgrze
    Guest

Domyślnie Rozmiary BG-E2

Witam kolegow,

Mam banalne pytanie do posiadaczy ww. gripa do 20D

Jakie sa wymiary tegoz gripa?
    a dokladniej:
    jaka jest wysokosc 20D z BG-E2 ? (pozostale wymiary chyba sie nie zmieniaja?)

Prosze chociaz o orientacyjną liczbę.
    Moze w instrukcji zalaczonej z BG-E2 sa dokladne rozmiary?

Nie moge tej informacji znalezc ani na stronach firmowych
    ani google nie pomaga :-(

Po co mi ta informacja?
    Chcialbym wiedziec czy wcisne 20D z wkreconym gripem do plecaka o glebokosci 12,5 cm (lowepro Mini Trekker)
    Z watku: Canon Board Strona Główna -> Sprzet Cyfrowy -> Canon dSLR -> W czym nosic sprzet? wynika, ze z 10D mialbym klopoty.
    Moze 20D (jako, ze mniejszy) sie latwiej wcisnie??? (z gripem) :-)

Pozdrawiam,
    Tomek

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie mam co prawda Mini Trekkera ale mam „Dry Zone” i z tego co się orientuję wewnętrzne wkłady tych plecaków są takie same. Tak czy inaczej do mojego plecaka 10D z gripem wchodzi bez problemu.

[ Dodano: 23 Luty 2005 ]
    Zresztą na stronie Lowepro możesz na pewno porównać wymiary tych plecaków. Jeśli są takie same to nie powinieneś mieć problemu.

Początki nałogu Awatar filip71
    Miasto
    Wiśniowa Góra

Domyślnie

Chcialbym wiedziec czy wcisne 20D z wkreconym gripem do plecaka o glebokosci 12,5 cm (lowepro Mini Trekker)
    ZDECYDOWANIE SIĘ ZMIEŚCI.
    Ja ma Computrekker-a i jest to Mini Trekker plus jedna komora na kompa.
    Kupuj smiało - aparat trochę wystaje z głównej komory lecz plecak bez problemu się zamyka i wg mnie aparat jest bezpeczny.

Dodatkowo radzę zakupić jednak Compu Trekkera gdyż będziesz miał dodatkową sporą kieszeń na dodatkowe rzeczy no i ta dodatkowa komora jest naturalnym, dodatkowym amortyzatorem przy ew. upadku a cena nie duzo wyższa.
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

No ja tylko dorzucę, że do mojego Nature Trekkera II wchodzą obok siebie 10D/20D z gripem i szkłem

tgrze
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku
    Nie mam co prawda Mini Trekkera ale mam „Dry Zone” i z tego co się orientuję wewnętrzne wkłady tych plecaków są takie same. Tak czy inaczej do mojego plecaka 10D z gripem wchodzi bez problemu.

Niestety
    dryzone 100 ma 14 cm
    dryzone 200 ma 15 cm

a compu trekker i mini trekker maja tylko 12,5 cm glebokosci :-(((

Cytat Zamieszczone przez muflon
    No ja tylko dorzucę, że do mojego Nature Trekkera II wchodzą obok siebie 10D/20D z gripem i szkłem
    tiaaa :-)
    naturetrekker II to juz spory plecak 15 cm glebokosci :-)

Cytat Zamieszczone przez filip71
    Ja ma Computrekker-a i jest to Mini Trekker plus jedna komora na kompa.
    Kupuj smiało - aparat trochę wystaje z głównej komory lecz plecak bez problemu się zamyka i wg mnie aparat jest bezpeczny.

Dodatkowo radzę zakupić jednak Compu Trekkera gdyż będziesz miał dodatkową sporą kieszeń na dodatkowe rzeczy no i ta dodatkowa komora jest naturalnym, dodatkowym amortyzatorem przy ew. upadku a cena nie duzo wyższa.
    Wlasnie chce zakupic Computrekker wspomnialem o Mini Trekker gdyz jest chyba bardziej popularny :-)

Ponizsze pytanie odnosi sie do aparatu ulozonego w plecaku jak na obrazku

A wiec ta dodatkowa komora amortyzowala by dodatkowo spod aparatu(tu: grip) podczas upadku na plaszczyzne przylegajaca do plecow.
    Jednak wspominasz ze troche aparat wystaje z komory.

Wiec czy upadek plecaka na przeciwlegla powierzchnie (wzgledem powierzchni przylegajacej do plecow) NAPEWNO nie zagrozi tej wystajacej czesci aparatu (tu: blok pryzmatu i wbudowanego flasha) ???
    Gdyby aparat nie wystawal poza glebokosc komory to podczas upadku wysokosc przegrod wewnetrznych (tu: TYLKO 12,5 cm) by przejela na siebie uderzenie. A tak gdy aparat lekko wystaje to istnieje ryzyko, ze np. lampa wew. "zarobi uderzenie" :-(

Dziekuje za odpowiedzi

pozdrawiam
    Tomek

Miasto
    Wiśniowa Góra

Domyślnie

Wiec czy upadek plecaka na przeciwlegla powierzchnie (wzgledem powierzchni przylegajacej do plecow) NAPEWNO nie zagrozi tej wystajacej czesci aparatu (tu: blok pryzmatu i wbudowanego flasha) ???

Ja trzymam aparat spodem Gripa do klapy plecaka więc od strony lampy jest kieszeń na kompa. Jak napisałem aparat z Gripem jest trochę wyższy niż głębokość komory plecaka to po zamknięciu leciutko odkształca się jedynie ścianka pomiędzy komorą główną a kieszenią na kompa ale tutaj aparat jest chroniony dodatkowo przez przestrzeń tej kieszeniu oraz ściance, która styka się z plecami.

Po włożeniu laptopa aparat lekko wystaje w druga stronę ale wg mnie jest OK i nie mam żadnych obaw o jego bezpieczeństwo. Z reguły tej kieszeni staram się nie używać do kompa bo po włożeniu jego i całego arsenału bambetli foto plecak jest ch.... ciężki.

Ten układ trzymania aparatu spodem Gripa do klapy plecaka ułatwia też wkładanie i wyjmowanie oraz daje pewnośc taką, że jeżeli poprzez nieuwagę plecak upadnie z wysoka na klapę to częścią uszkodzoną powinien być GRIP a ze strony kieszeni na kompa nie powinno mu się nic stać.

[ Dodano: 23-02-2005 ]
    O kurczę - piersze dwa zdania powinny być zaznaczone jako cytat z wypowiedzi tqrze
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

tgrze
    Guest

Domyślnie

Dzieki filip71 za odpowiedz;
    Troche mnie martwi to "wystawanie" aparatu - ale Computrekker na tyle mi sie podoba, ze pomimo zmniejszenia jego funkcjonalnosci (tu: pelnej ochrony 20D z gripem)
    nadal sie nad nim powaznie zastanawiam(ze wzgledu na porecznosc/wielkosc mi odpowiadajaca)
    :-)

Moglbym Cie poprosic o podanie o ile tak orientacyjnie wystaje body z gripem ponad przegrody wewnetrzne? moze to mnie ostatecznie przekona :-)

LUB

Moze Jednak namowie chociaz jednego z kolegow na forum posiadajacych 20D z gripem by przylozyl do swego aparatu linijke i napisal na forum jakiej wysokosci(orientacyjnie) jest aparat????

:-)

Pozdrawiam,
    Tomek

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tgrze
    Moze Jednak namowie chociaz jednego z kolegow na forum posiadajacych 20D z gripem by przylozyl do swego aparatu linijke i napisal na forum jakiej wysokosci(orientacyjnie) jest aparat????
    Proszę bardzo: 20D+BG-E2 = 150mm (położony na stole, od podstawy do czubka lampy), z tego grip - 40mm, aparat - 110mm

Miasto
    Wiśniowa Góra

Domyślnie

Moglbym Cie poprosic o podanie o ile tak orientacyjnie wystaje body z gripem ponad przegrody wewnetrzne? moze to mnie ostatecznie przekona
    mierząc od krawędzi pianki ochronnej grip wystaje na ok. 20mm.

tgrze
    Guest

Domyślnie

Dziekuje bardzo za pomocne dla mnie opowiedzi

Pozdrawiam,
    Tomek

Uprawnienia umieszczania postów