Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Jaki wykonać krok?

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

kubaman: to nie ma bata, musisz kupić dwie.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Domyślnie

Sie ma Kubaman

Mam 1d mark2 lecz jest w drodze do UK na czyszczenie matrycy i hot pixela w sklepie dostałem 5d na 3 tyg zabawy i powiem tak:
    - jakość obrazu 5d vs 1D mark nie ma co porównywać jest super, wielkość sensora widać odrazu nie wiem jak będzie vs nowy mark3 sam czekam na niego .
    - A af, szybkość puszki - sorry to nie ta klasa ja osobiście jestem rozczarowany.(zaraz mnie tu zlinczują ,ale po przeczytaniu wątków 5d vs 1dmark2 porostu spodziewałem czegoś lepszego kupił bym 5d ale tylko jako 2 body).
    a co do szumów hmmm wszystko zależy od ... światła mam foty na iso 320 i 400 z 5d i szumi jak diabli niektórych rzeczy sie nie nie nadrobi.
    Co do ptaków i teatru gdzie szybkość i jakość AF jest ważna to brał bym 1d mark3 w ciemno.
    Ja w utopiłem aparat w UK i w sumie 4dni padał deszcz wiec jak bym miał 5d to już by był martwy.

Pozdrowienia Darek.
    Ostatnio edytowane przez Dzygit-Dublin ; 16-04-2007 o 00:55
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    kubaman: to nie ma bata, musisz kupić dwie.
    To prawda, nie ma jednej uniwersalnej puszki(jak dotad) zawsze jakis priorytet musi wziasc gore. Ja tez dluzszy czas zastanawialem sie nad tym w jakim stopniu Mark III bedzie uniwersalny i doszedlem do wniosku ze dam sobie jeszcze rok czasu na wstrzymanie. Po pierwsze- poczekam jak on sie sprawdzi w praniu, po drugie - pierwsze sliwki robaczywki, po trzecie - niech sie cena ustabilizuje, a po czwarte - za rok o tej porze bedzie juz dawno po premierze 1DsIII a moze i 3D. Poki co, trzba robic zdjecia, jutro spodziewam sie przesylki z B&H, po czterech latach czas na up date z 10D na 5D.
    Serdecznie pozdrawiam i zycze trafnych wyborow

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    zwracam się z pytaniem do osób obeznanych z tematami, które poruszę.

Moja puszka, zacne 20D, coraz częściej mnie mnie nie zadowala.
    Witam w klubie 8)

Miałbym większy wizjer i telewizor, najlepszy na rynku AF, ochronę przed warunkami terenowymi (zwłaszcza kurz), wysokie używalne ISO, którym mógłbym skompensować ewentualne użycie TCx1.4. No i cichą migawkę.
    Macalem 1DMkIII ale do opcji silent sie nie domacalem. Jednak wstepne opinie gdzies mi sie po glowie kolacza ze "jest niezle" . A czy glosniej niz w 20D to szczerze watpie ale przy kolejnej okazji kiedys sprawdze.
    Natomiast 400 5.6 L + TC 1.4x nie powinien cie zawiesc jakoscia. Za to cropowanie z 10mpix- z duzym umiarem i raczej jako ostatecznosc a nie proba zastapienia cropa 1.6x . Moze dalsze wprawki w blizsze podchodzenie po prostu? Albo 300 2.8 + TC 2x ?
    Za to AF w MkIII... zrekompensuje ci wszystko .

Mark 3 w zakresie ogniskowych wydaje się być jakimś tam kompromisem. Tylko czy dobrym ?
    Wg mnie dobrym... i chyba niestety jedynym.

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wiesz co Kubaman? A może tak kup sobie 5D i zostaw 20D?
    Ja też potrzebuję długich ogniskowych (samoloty) i super jakości (choćby śluby, zdjęcia dla portowych reklamówek). Porównywałem tego Marka III pod kątem moich potrzeb. Straty w cropie musiałbym zyskać innym podejściem do fotografii ( u Ciebie czatownia), AF z tego aparatu, jego szybkostrzelność i szczelność to plusy przy spottingu ( przy ptakach tak samo). Niemniej mając już 5D wiem, że za nic bym się nie chciał pozbyć tej jakości zdjęć. Tutaj naprawdę można zachwycać się zdjęciem w powiększeniu 1:1 na monitorze komputera. Więc ten crop troszkę traci na znaczeniu. Cały czas mam na stanie 20D i on mnie czasami wspomaga, ale TYLKO i WYŁĄCZNIE w samolotach. Pozostałe zdjęcia robię 5D. I choć mam zamiar zastąpić 20D w przyszłości Markiem III to jednak teraz zdecydowałem zainwestować w optykę bo jakością zdjęć z tego Marka jestem zwyczajnie rozczarowany. Nie wiem ile zdjęć procentowo robisz ptakom, ja połowę swoich poświęcam lotnictwu. Ale mając dzisiejszą wiedzę i doświadczenie i mając do wyboru - mieć jedno body - to bym wybrał 5D i lepsze szkło niż Marka III i zostanie przy gorszej optyce. Więc może zostaw sobie to 20D, kup 5D i.... sprzedaj 400/5.6 nabywając w to miejsce 500/4L? propozycja kuriozalna, ale Mark III to byłyby głównie ptaki, cała reszta lepiej wychodzi z 5D. A w sumie zysk cropa tego Marka w stosunku do większej i wyśmienitej matrycy 5D byłby niewielki, zdjęcia z pewnością jakościowo z 5D dużo lepsze. Niestety AF byłby gorszy no i największa strata czyli te 10 kl/s. W pewnych dynamicznych ujęciach baaardzo by to się przydało. Ideałem finansowym to byłoby kupić 5D i zamienić 20D na D200 Nikona z bagnetem Canona (sam bym takie cudo do samolotów kupił), no ale tak to można mieć chyba tylko w Erze.
    Masz duży dylemat, musisz zdecydować na czym najbardziej Ci zależy.
    FOTOINKWIZYTOR

Coś już napisał
    Miasto
    wroclaw

Domyślnie

Mialem 1d2 marka i kupilem 5d,ale w twoim przypadku bralbym 1d III.

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Też mam podobny problem do twojego, niestety biorąc wszystkie za i przeciw, jakby nie licząc, to 1D MK III wygrywa z 5D.
    Ostatnio edytowane przez Nemeo ; 16-04-2007 o 10:37

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    Też mam podobny problem do twojego, niestety biorąc wszystkie za i przeciw, jakby nie licząc, to 1D MK III wygrywa z 5D.
    Wiesz, zależy co robisz. Ja po zastanowieniu dokupiłem jeszcze jednego 5D.
    Ale na miejscu Kuby brałbym mkIII w ciemno.
    Jarek

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów