Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Sigma 70-300 F4-5.6 APO DG MACRO - Canon

old
    Guest

Domyślnie Sigma 70-300 F4-5.6 APO DG MACRO - Canon

Witam serdecznie

Mam pytanko do posiadaczy obiektywu - stałem się od niedawna posiadaczem tego szła - generalnie jestem zadowolny z jakości zdjęć ale mam duże zastrzeżenia co do mechaniki. To, że AF jest wolny i głośny mi nie przeszkadza ale to że mam problem z przejściem na tryb manulany AF juz bardziej. Nie mogę przejść na manual bez wykonania dodatkowej czynności jaką jest lekkie poruszenie pierścieniem ostrości - tak jakby coś się blokowało. Zresztą jak jest w trybie manual i przejdę na automat i lekko pokręcę pierścieniem słychać jak zaskakuje jakiś mechanizm. Wystarczy, że raz zadziała AF i za chiny ludowe nie można od razu przełączyć w tryb manual - trza lekko poruszyć pierścieniem - jak opisałem już powyżej - aby można było przesuąć klawisz. Czy podobnie dzieje się z waszymi sigmami?

pozdr.

old

Awatar zibite
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mam ten sam problem. Byłem u sprzedawcy i usłyszałem, że przełącznik powinien się z czasem "wyrobić" :-)

P.S.
    temat ten był juz omawiany na forum - http://canon-board.info/showthread.p...%B3%B1cznik+af
    Canon 350 D, Canon EF-S 18-55 Kit, SIGMA 70-300 APO DG, Helios-44M-4 2/58

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Nie mam problemów z przejściem z AF na MF. Nie przypominam sobie, żebym miał takie problemy, ale obiektyw mam prawie rok, a pamięć słabą

Co do drugiego problemu, przed chwilą sprawdziłem i występuje u mnie to samo.

Innymi słowy: Nie przejmować się i robić zdjęcia
    Ślubna
    No i niestety N.

Coś już napisał Awatar MrDeadhead
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja tez takiego problemu nie mam. Predzej czasem przycinajacy sie pierscien ogniskowej zwlaszcza przy przekraczaniu 200 po przelaczeniu z macro na normal. Ale da sie z tym zyc

Początki nałogu Awatar bruckner
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PrzemeS
    Innymi słowy: Nie przejmować się i robić zdjęcia
    Dokładnie (nie cierpię tego słowa )
    Mam ten sam problem i się nie martwie :P
    Bardziej mnie martwi że tak głośno AF pracuje....
    pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez bruckner ; 15-04-2007 o 18:32
    Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw :cool:
    Fotki Digart
    FOTOblog

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Bardziej mnie martwi że tak głośno AF pracuje...
    Jak kolega pokazał mi w piątek nikkora 24mm z analoga, to stwierdziłem, że sigma ma cichutki AF
    Ślubna
    No i niestety N.

Początki nałogu Awatar bruckner
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PrzemeS Zobacz posta
    Jak kolega pokazał mi w piątek nikkora 24mm z analoga, to stwierdziłem, że sigma ma cichutki AF
    Nikon to nikon. On jest klasą samą dla siebie (ale co to za klasa :P )
    pozdr.
    Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw :cool:
    Fotki Digart
    FOTOblog

anna.tratkiewicz
    Guest

Domyślnie

może i nikkor jest lepszy od niektórych obiektywów sigmy, ale chyba nie można mówić "nikkor to nikkor" tylko " eLka to eLka":P to canon wyznacza poprzeczkę w wymiennej optyce

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W mojej sigmie problemow 0. Auto-manuma - Manual auto - kiedu che i nie musze krecic. (AF glosny, wolny ale da sie zyc. Mozna go nieco przyspieszyc - zamiast trzymac az obiektyw "znajdzie" sobie punkt mozna kilkukrotnie naciskac "schuttera" do polowy, 3 przycisnienia, ulamek sekundy i dziala - polecam)

anna.tratkiewicz
    Guest

Domyślnie

na pewno nie jest taki głośny jak 50mm f/1.8 ;-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów