Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Sigma 70-300 F4-5.6 APO DG MACRO - Canon

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

na pewno nie jest taki głośny jak 50mm f/1.8
    Myślę, że jest głośniejszy. W sigmie to chyba wiertarkę zamontowali a nie AF
    Ślubna
    No i niestety N.

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez old Zobacz posta
    Nie mogę przejść na manual bez wykonania dodatkowej czynności jaką jest lekkie poruszenie pierścieniem ostrości - tak jakby coś się blokowało. Zresztą jak jest w trybie manual i przejdę na automat i lekko pokręcę pierścieniem słychać jak zaskakuje jakiś mechanizm. Wystarczy, że raz zadziała AF i za chiny ludowe nie można od razu przełączyć w tryb manual - trza lekko poruszyć pierścieniem - jak opisałem już powyżej - aby można było przesuąć klawisz. Czy podobnie dzieje się z waszymi sigmami?
    Przy przełączaniu włącznika AF dzieją się dwie rzeczy:
    1. odłączane jest zasilanie silnika,
    2. przesuwane jest małe kółko zębate łączące przekładnię redukującą obroty znajdującą się przy silniku z układem bezpośrednio kręcącym optyką.

Jeśli przełączasz z AF na MF, to zęby kółek mogą być silnie spasowane i ruchome części odskakują dopiero po poluzowaniu (poruszeniu pierścieniem ostrości). Przy przełączaniu z MF na AF, zęby jednego kółka mogą nie od razu trafić na wolne miejsca w drugim kółku, stąd, jak poprzednio, zaskakują dopiero po poruszeniu pierścieniem.

Sama ruchoma część dociskana jest sprężyną, więc ma możliwość wpasowania się w stosownej chwili. Dzięki temu przestawienie włącznika nie spowoduje urwania czegokolwiek.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

old
    Guest

Domyślnie

a jak wygląda u was sprawa luzów na bagnecie? u mnie jest tak, że jak za bardzo dynamicznie podejdę do regulacji zmiany ogniskowej to przy skrajnych położeniach czuć że obiektyw lekko się przesuwa na zapięciu - takie "dygnięcie"

pozdr.

old

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów