@djtermoz

1. Na Maca nie ma wirusów. Tzn. są jakieś proof of concept ale w porownaniu z Windows to mozna powiedzieć, że ich nie ma.
2. Na Maca nie ma spyware. Uwaga jak w punkcie wyżej. Nie ma samoinstalujących się toolbarów do IE, trojanów, ani innych śmieci.
Od lat nic nie podlapalem na PC, trzeba naprawde chciec cos zlapac

3. It just works. Rzeczywiście działa. Tak po prostu. Bez pop-upów "System właśnie wykrył mysz, którą podłączyłeś do portu USB." (Po co mi taka informacja?). Jedyne większe problemy mogą się pojawić we współpracy z Windows (z racji kulawej obsługi sieci w Windows).
jasne, co innego mozna poczytac na forach po sieci, dobrze ze sa czeste updaty bo inaczej byloby cienko

4. Instalacja oprogramowania jest najprostsza z możliwych (oprócz Debianowego apt-get ). Program to z reguły tylko jeden plik-archiwum. Dzięki temu na dysku jest porządek. Prostsze programy po prostu kopiuje się do jednego folderu (albo w inne dowolne miejsce) i tyle. Bardziej skomplikowane programy mają swój instalator (Z reguły używają domyślnego instalatora systemowego).
klikasz na setup 3 razy dalej i masz soft ... faktycznie meczace

9. Kupując Maca kupujesz spokój. Unikasz tysiąca programów które same pakują sie do paska zadań i przypominają: "Zaktualizuj mnie!", "Zarejestruj mnie!", "Kup wersje pro za jedyne $30!".
Tak spokoj az do pierwszej awarii i czekaj az sie naprawi ... ile apple ma serwisow w pl

Tak czy siak pierwotne pytanie bylo "czy sie oplaca"
odpowiedz, nie oplaca sie bo najtansze rozwiazanie w postaci lapka z 13" jest znacznie drozsze niz PC-otowy odpowiednik