Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 59

Wątek: Czy oplaca sie przejscie na Apple??

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emisiaczek Zobacz posta
    Tym goscia placa za oczernianie Apple Nawet maja swoj wlasny program o tej tematyce. Sa zalosni.

A tak nawiazujac do tematu dodam, ze przy polityce Microsostu chyba jednak warto przejsc na Apple Windowsowe programy zawieszaja sie dla bezpieczenstwa uzytkownika! http://komputery.wp.pl/kat,12773,wid...9&ticaid=13925 Spadlem z krzesla
    Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 15-04-2007 o 13:18

Domyślnie

Pytanie w tytule tematu brzmiało dość niefortunnie, w porównaniu do dyskusji pod nim.
    Czy opłaca się? hm, przekalkulować*trzeba z kalkulatorem...jak wyjdzie, że tak, to bierz

Natomiast czy warto? Dla pracy w Subiekcie i Płatniku - chyba nie - choć*z Bootcampem i zakupem licencji MS Windows to może już warto.
    Dla gier - raczej na pewno nie warto, chyba, że jw.
    Natomiast dla pracy przy zdjęciach i dtp zdecydowanie warto i pewnie się opłaci, ale trzeba się przemóc i pozbyć kompleksów nabytych przy pracy z windows
    Z racji że uczestniczymy tu na forum sprzętu fotograficznego, więc pomijam racjonalność przechodzenia na macimini, macbooki to sprzęt popularnego użytku, czyli do wszystkiego i do niczego zarazem (choć w apple to nie do końca prawda), oczywiście ich plusem jest to, że na pokładzie jest MacOS i design ubiega wszystkie pecety o lata świetlne. Choć u moich znajomych (nie jednych) rodziców i dziadków za naszą namową stoją Macmini i macbooki (wcześniej stały pecety) - bo są usefriendly. Ci ludzie dziękują nam do dziś, bo chcieli mieć gadżety aby bez problemu zgrać fotki (potem pokazać je znajomym np. na plazmie), używać ITunes do muzyki, oglądać DVD i surfować*w internecie - czego chcieć więcej dla nich? Wybrali właściwie i są bardzo zadowoleni.
    Natomiast docelowo do fotografii można rozważać tylko MacPro i notebooki z serii pro z conajmniej 2GB ram na pokładzie - i pod kątem fotografii może ta dyskusja powinna być (sprowokowana tytułem tematu), bo jak nie o tym to jest mnóstwo forów na których bije się pianę i toczy bitwy na ten temat.
    A wojny typu co tam w środku wkładają będą zawsze formą giełdowej przekupki, takie gadanie dla samego gadania.
    Liczy się celowość zakupu i tyle, a jeśli do tego zwracamy uwagę na design i jakość*wykonanych materiałów - to co raz bliżej jesteśmy podjęcia zakupu Mac'a.
    A na koniec: Nie ma rzeczy idealnych do wszystkiego i uniwersalnych do końca Dlatego mam w plecaku zwykłego laptopa z windows i zabieram go do pracy - takie życie. A fotki tam to tylko jpg zrobione wczesniej na Macu, ale jak się zastarzeje to dam dzieciom i kupię sobie Macbooka Pro, odkąd jest tam Bootcamp będę miał luz i w pracy.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez obserwator ; 15-04-2007 o 16:17

http://www.kadr.org.pl - ... zapraszam...

Uzależniony

Domyślnie

@DoMiNiQuE

Akurat gdybys ogladal to bys mowil inaczej Krevin czy jak mu tam to zaciekly fan Appla, ten drugi jest za M$ i wychodzi na tym bez szwanku ogladnij odcinek to zobaczysz.

@obserwator

pamietajmy ze oprocz cholernie drogiego sprzetu trzeba jeszcze dokupic soft a przecietny polak ma CS2 z ....

Domyślnie

@obserwator

pamietajmy ze oprocz cholernie drogiego sprzetu trzeba jeszcze dokupic soft a przecietny polak ma CS2 z ....
    Znaczy się uważasz że przeciętny polak to złodziej? Więc o złodziejach nie będziemy rozmawiać Kupując Mac'a przeciętny polak nie byłby złodziejem (ma tyle aplikacji ad hoc, że przciętnie mu wystarczą). Sam potrzebując pakietu Adobe podjąłem decyzję i głęboko sięgnąłem do portfela, z Aperture było podobnie, ale za to mam czyste sumienie i mogę krzywo patrzeć na tych co "kombinują".
    A uczestnicy tu na forum jeśli używają pakietów Adobe CS to mam nadzieję że nie zaliczają się do złodziei...jeśli jest inaczej to nie ma o czym i z kim gadać, chyba jasne.
    Mała zasobność portfela nie upoważnia do kradzieży Wystarczy zrozumieć.
    Ostatnio edytowane przez obserwator ; 15-04-2007 o 16:27

http://www.kadr.org.pl - ... zapraszam...

Uzależniony

Domyślnie

@obserwator

Wiesz ile sie nasuluchalem w zyciu o tym ze oem windows za 300pln jest za drogi ... grubo watpie zeby wiecej jak 20-30 ludzi na forum miala CSa na legalu, reszta bedzie sie tlumaczyc ze soft ma blady, jest drogi a oni malo zarabiaja (to Ci z 5d ;-), ze na zachodzie taniej, wszyscy inni maja lewe to czemu oni maja placic, tysiac innych pomyslow, nagle znajdzie sie tlum ludzi ktorzy od czci i wiary pojada po mnie i drugie tyle ktore powie ze jada na gimpie ... polska mentalnosc jeszcze dlugo sie nie zmieni, az dziw bierze ze wystawy w sklepach foto jeszcze stoja wszak apraty tez sa drogie.

Tak czy inaczej mysle ze nie warto dzis kupowac Maca w polsce jako osobistego kompa do pracy. Taniej wyjdzie jakis notek hp nx7300 za 3200 i soft, taki word oem 2002 kosztuje np 120pln.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

W kwestii odpalania "kilku niezbędnych programów" to IMHO bootcamp jest armatą na muchy. Dużo wygodniejsze (choć nie tak szybkie - do VMWare na PC jeszcze trochę brakuje ) jest Paralell Desktop. Do spraw typu płatnik jak znalazł. Co innego jak ktoś chce tego używać więcej niż 50% czasu... tylko wtedy po co kupować Maca? ;-)

Coś już napisał
    Miasto
    Gostyn

Domyślnie

@obserwator

Wiesz ile sie nasuluchalem w zyciu o tym ze oem windows za 300pln jest za drogi ... grubo watpie zeby wiecej jak 20-30 ludzi na forum miala CSa na legalu, reszta bedzie sie tlumaczyc ze soft ma blady, jest drogi a oni malo zarabiaja (to Ci z 5d ;-), ze na zachodzie taniej, wszyscy inni maja lewe to czemu oni maja placic, tysiac innych pomyslow, nagle znajdzie sie tlum ludzi ktorzy od czci i wiary pojada po mnie i drugie tyle ktore powie ze jada na gimpie ... polska mentalnosc jeszcze dlugo sie nie zmieni, az dziw bierze ze wystawy w sklepach foto jeszcze stoja wszak apraty tez sa drogie.

Tak czy inaczej mysle ze nie warto dzis kupowac Maca w polsce jako osobistego kompa do pracy. Taniej wyjdzie jakis notek hp nx7300 za 3200 i soft, taki word oem 2002 kosztuje np 120pln.

windows nawet za 1 PLN to a duzo
    a po drugie nieladnie tak generalizowac, na jakiej podstawie watpisz w legalnosc cs u userow ?? czyzby z wlasnego doswiadczenia ?? ja tak sie sklada ze mam 5d ale mam tez CS2 na kilku kompach i zapewniam ciebie ze posiadam na nie papiery
    Z wordem na maca sie zgodze jest troszke drozszy od wersjo na PC ale na wordzie swiat sie nie konczy

mysle ze sie sporo nasluchales o macach ale jakos nie miales czasu z nimi popracowac zapewniam cie ze praca z PS na macu jest mniej stresowa niz na PC no ale to moze byc subiektywne odczucie :wink:

ogolnie powoli pozbywam sie pecetow w firmie no moze do subiekta nadal pozostanie

a tak naprawde to wiele prawdy jest wtym co powiedzial obserwtor Nie ma rzeczy idealnych do wszystkiego i uniwersalnych do końca

pozdrawiam - mac user ciekawe ilu nas jest obecnie na forum ?
    5D+BG-E4; 24-105 4 IS L; 50 1.4; 85 1.8; 70-200 2.8 L;
    Speedlite 580 EX; LowePro Magnum AW; troszke drobiazgow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez obserwator Zobacz posta

- bo są usefriendly.
    To byl jeden z zasadniczych powodow dla ktorego przesiadlem sie na iMac'a 20"
    Od tego czsu(to juz rok) zapomnialem co to spam lub zawieszony komputer.:smile:

Cytat Zamieszczone przez obserwator Zobacz posta
    A uczestnicy tu na forum jeśli używają pakietów Adobe CS to mam nadzieję że nie zaliczają się do złodziei..
    Kiedy odkrylem to forum i zaczalem zaglebiac sie w jego tresc, pierwsza rzecz jaka rzucila mi sie w oczy byla powszechnosc uzywania CS'a.Zrobilo mi sie glupio ze skapie tych $ kilkaset na program ktory kazdy robiacy zdjecia w Polsce posiada

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Ufff - dzialo sie dzialo

A wracajac do tematu:
    plusow przesiadki na Maca znajdziesz wiele. System to cos z czego bedziesz korzystac caly czas a w porownaniu do Windowsa, to (wg mnie) przepasc.
    Brak wirusow, stabilnosc (np. w miare instalowania dodatkowych rzeczy i uzytkowania nie zwalnia) kompatybilnosc i - MOZLIWOSC POZNIEJSZEGO ODSPRZEDANIA czego ludzie nie biora pod uwage, to tylko kilka korzysci.

Minusy, to chyba tylko cena, ktora jest wieksza od marketowych skladakow i strach ludzi, ktorzy nigdy na nim nie pracowali - a takim ciezko tlumaczyc, ze lepiej miec porzadny sprzet do codziennej pracy a nie wypasiona maszyne do gier.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Firrdun Zobacz posta
    emisiaczek: Co do legalnosci oprogramowania za granica to tez bywa roznie. Myslisz ze wszyscy w UK kupuja tylko oryginalne dvd i soft a mp3 sciagaja tylko ze sklepu iTune?
    Powiem tak (a to tylko i wylacznie moje doswiadczenia - tak wiec nie generalizuje). Z legalnoscia nie jest tak zle. W UK (ludzie, ktorych znam) to MS windows + MS messenger - to jest ~ 85% uzytkownikow komputerow. Czesc z nich instaluje (99.999999999%) google i inne toolbary (az mnie trafia). 70% to Picassa google. Reszta instaluje soft dolaczony a aparatem i jest zadowolona. Ludzie, z ktorymi pracuje nie poprawiaja zdjec. To co z aparatu to super (nie wazne ze czesc niewyszla - licza sie wspomnienia). Office to w pracy - tudiziez za ~ 100 funciakow masz licencje MS office home (i tak wiekszasc tylko MS word i czasem Excel), nikt nie uzywa Outlook lub OE - wszysct Htomaile i Yahoo maile.

Dalej co do przydatnosci oprogramowania i kosztow. Nie jest tak zle. Kupujac (bazujmy na laptopie) laptopa - windows masz juz zakupiony.
    Teraz "niezbedne" oprogramowanie:
    Jak dla mnie Photoshop Elements 4.0 (za ok 50 funciakow) i Lightroom (ok 140 funciakow) nie jest zlym rozwiazaniem. Nie zarabiam na cheb foceniem, nawet do amatora mi daleko. TO uwazam za idealne rozwiazanie dlka mnie (aczkolwiek zastanawiam sie nad PSE 5.0) (mam dodatkowo inne licencje - ale to nie zwiazane z obrobka zjdjec - ArcServe [backup soft] i Acronis [system imaging - konkurencja GHOSTa] + cos tam jeszcze).
    200£ to na UK warunki powiedzmy szczerze zaden majatek (to tyle samo oc 200PLN w Polsce), tak wiec nie przesadzajmy.
    A teraz jesli chesz MACa - spoko - dodatkowy koszt to bedzie albo lightroom (jeszcze za ok 140£) albo Aperture (ok 220 funciakow). MAC jest dosyc bogaty w sobie i ma kilka fajnych gadzetow. W polaczeniu a APERTURE podoba mi sie Projektowanie i zamawianie PHOTOBOOKow - od razu z poziomu APERTURE mozna zaprojektowac (zmodyfikowac) sobie photobooka i zamowic wydruk online - frajda niesamowita - koszt niewileki - 19.99 czy tam 19.00 finciaka za PHOTOBOOK (jakosc nienaganna - widzialem nie 1 - niestety wiekszszosc zdjec byla robiona malpkami i czasme zdjecia na wysokim ISO i slabej jakosci - znaczy sie ciemne) na wydruku nie ygladaja za ladnie. Reszta jak znalazl. Jak na dzien dzisiejszy PS (CS2 czy CS3) jest mi (ale tylko! mi) zbedny.
    za:
    Stabilnosc - fakt.
    User Friendly - fakt.
    Dostepnosc oprogramowania - (zle nie jest to co Ci bedzie potrzebne - spoko)

przeciw:
    Cena: za cene MACBooka Pro - dostaniesz niezle wypasionego WinTelowskiego Laptopa z 4GB RAMu (a o ram chodzi)

Na koniec mojego wywodu jeszcze raz przytocze przelicznik zarobkow UK-PL
    powiedzmy ze w PL najnizsza pensja to 800PLN.W UK (najnizsza gwarantowana to 5.05/h po 8 h dziennie i 5 dni w tygodniu) tez wyjdzie ok 800 miesiecznie (tylko ze funciakow) teraz wydac 200 jednostek pieniedzy (UK) na oprogramowanie nie jest tak zle (jesli w PL za to samo trzeba zaplacik ~ 1000 jednostek).

Pozatym powiedzmy tak jak sie bylo na studiach - czy jeszcze "w latah mlodosci" to sie chcialo miec kazdy osft na kompie (najlepiej nielegalnie). Natomiast teraz, majac prace, zarobki - nie jest problmem wydanie kasy na cos czego sie "pragnie/potrzebuje".
    I tak zaraz zostane zjechany - ale co tam.
    Pozdrawiam

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów