Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
Jak można na przykład pisać, że 30d lepiej wykorzystuje dany obiektyw od 400d, wyłącznie na podstawie wyższych rozdzielczości uzystkiwanych przez dany obiektyw założony na 400d właśnie.
No tak, nad tym zdaniem też się zastanawiałem. Ale cóż, mam takie wrażenie że np RAW z 400D ma więcej szczegółów niż RAW z 300D, i to na poziomie pikselowym. Tak jakby filtr AA był delikatniejszy. Może w 30D ten filtr jest jeszcze mniej rozmywający niż w 400D. Nie mówiąc już o 1Ds2, w którym jak patrzyłem na RAWy to prawie jakby nie było filtru AA w ogóle.

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
Dziwi mnie też stwierdzenie, że to puszka wybitnie do studia. Sorry, ale z tą ceną i dostępnością szkieł to do 5D dzielą ten korpus lata świetlne.
Hmm... No z tymi latami świetlnymi to bym nie przesadzał. Z dostępnością szkieł też nie. Wiadomo że Sigmy na Canonach działają różnie, ale Sigmy na Sigmach na pewno świetnie, a nikt nie zaprzeczy że to są zajeeefajne obiektywy, a wiele z nich absolutnie unikalnych.

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
Chodzą słuchy, że Sigma chce wejśćw system 4/3. Być może więc niedługo zobaczymy puszki z tym mocowaniem Sigmy. W końcu rozmiar matrycy aż tak daleko od Olkowych standardów nie odbiega. Może to tłumaczyło by wysoką cenę tego modelu wraz z nikłym zainteresowaniem sensownym dopracowaniem.
Tego nie słyszałem, ale masz rację - to jest dobry news i to jest w miarę niezłe wytłumaczenie. Ale nie wiem czy Foveon jest w stanie zrobić dobrą matrycę w cropie 2.0x i to jeszcze zeby miala wiecej mp niż 4,5, co nawet jak na foveona, przy obecnym stanie techniki to ilość za mała. Jasne że są sytuacje gdzie Foveon lśni - wystarczy zrobić standardowy test chart czerwony na niebieskim zamiast czarny na białym. Ale to rzadkie sytuacje w rzeczywistym świecie.