Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Problem z EOS-em 650 POMOCY!!!

mario1400
    Guest

Question Problem z EOS-em 650 POMOCY!!!

Witam!!
    Mam mały, wielki problem z moim Canon'em 650. Po założeniu kliszy i pstryknięciu kilku klatek padła mi bateria [niby normalka ale mi to sie zdarzyło po raz pierewszy] Dłuzszy czas uzywałem zenka bo canon nie był mi potrzebny więdz tez nie kupowałem baterii teraz kupiłem, włozyłem, strzeliłem jedną fote i przewineło mi film. Spoko i tak idzie do wywalenia [nic ciekawego] Problem pojawia się kiedy wkładam kolejną klisze przewija mi ją kawałek tak jak powinno byc ale nic więcej, mimo ze naciskam spust migawka sie nie wyzwala. I nie moge nic zrobić. Po wyjęciu kliszy migawka wyzwala sie normalnie i bez problemu. Moge coś na to poradzić sam czy trzeba iść po kosztach i niech spec naprawia??

Ps. Nie wiem czy to ma znaczenie ale problem pojawił sie kiedy załozyłem do mojego soligora przejście m42/eos i podłączyłem go do canona. Pozatym kiedy zakładałem klisze nie włożyłem nowej tylko wypstrykaną. [nie miałem nowej a chciałem zobaczyc jakie będą ustawienia przy manualnym obiektywie i ISO 200.] Zeby nie zaczynać nowego watku zapytam sie jakie ustawienia wybrać w aparacie zeby dobrał odpowiedni czas naświetlania kiedy obiektyw ma jasniość 5,5 ale jest obiektywem manualnym?

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Seria 6xx moze cierpiec na dwie bolaczki:

1. To nie bateria tylko migawka jest winna, sprawdz czy na listkach migawki nie pojawily sie krople, jesli tak to oddaj aparat do serwisu. Powod: utlenil Ci sie smar w migawce i wlasnie wylazi, postaraj sie to zrobic zanim zatrzesz migawke koszt wymiany smarow to okolo 200 zl, niewiem skad jestes jesli ze slaska moge polecic dobry serwis

2. Winna moze byc dioda, jesli wlaczasz podswietlenie ekranu lcd a mimo to ekran nie swieci, to wtedy energia z baterii pobierana jest caly czas, inzynierowie Canona, pochrzanili obwody w tej serii i "ten typ tak ma" wtedy ratunkiem tak samo jest serwis, ewentualnie mozesz sprobowac sam odlaczyc odpowiedni przewod, Pazurek mial podobny problem ze swoja 600tka, jesli to ten feler to moge poszukac Ci linka jak przeprowadzic taka operacje samemu.

Pozdrawiam
    krzysiek
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

mario1400
    Guest

Domyślnie

smar się pojawił jakiś czas temu ale już ten problem rozwiązałem. wyświetlacz lcd jest zepsuty nie pokazuje stanu baterii i ilości zrobionych zdjęc. ale pokazuje czas i przysłone [to wystarczy] dostałem ten aparat od znajomego za darmo bo on sobie kupił cyfraka i tego już nie uzywał.[darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda] byłem zadowolony z tego sprzętu ale teraz ten feler mnie dobił. NIestety to raczej nie jest zaden z problemów które wymieniłeś. Migawka działa prawidłowo i jest spoko doputy dopuki nie włoże kliszy. PO prostu wkładam klisze i tak jakby ona coś blokuje bo po zamknięciu tylniej klapki spust migawki nie reaguje.

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin Zobacz posta
    2. Winna moze byc dioda, jesli wlaczasz podswietlenie ekranu lcd a mimo to ekran nie swieci
    Czyli to: http://www.kde.cs.uni-kassel.de/jaes...glish_v5.dhtml

Tylko ze podobno 650 nie ma w ogole podswietlenia LCD?

mario1400
    Guest

Domyślnie

kurcze ale ja gupek jestem najwyraźniej canon ma jakies czujniki załozenia kliszy bo dopiero jak załozyłem listek kliszy na rolke odbioru on zaczoł robić zdjęcia=problem rozwiązany. MImo wszystko dziękuje za pomoc.
    Moze jeszcze ktoś podpowiemi jakie włączyć ustawienia zeby pomiar światła był prawidłowy i klatka dobrze się naświetliła przy manualnym obiektywie podłączonym przez przejście m42/eos

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

tia, te czujniki ma nie tylko canon, to dzieki tym czarnym kwadracikom z boku rolki, to tzw. kod DX w ktorym zapisane sa informacje o czulosci filmu i jego dlugosci miedzy innymi, nieprawidlowe zalozenie kliszy jak sam napisales objawia sie niemoznoscia zrobienia zdjecia, na przyszlosc polecamy przejrzenie instrukcji obslugi i prosze nie tlumaczyc sie ze jej nie ma

http://butkus.org/chinon/canon/canon...os_620-650.htm
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

mario1400
    Guest

Domyślnie

nie ma ale już jest. Dostałem samo body i pozyczyłem obiektyw. O kodzie DX wiem i wiem ze się tak nazywa klisza była zakładana poprawnie tylko jak wspomniałem nie całkowicie. Wkładałem puszkę ale listka błony nie podawałem do szpuli odbioru i to tam najwyrażniej jest jakiś czujnik.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    kurcze szkoda tylko ze po angielsku bo będe musiał się sporo bawić transaltorem.ale pobawie się bo warto. Od dawna szukałem instrukcji teraz już mam. Co do instrukcji to mam jeszce jeden problem bo mam nikona coolpiźa l4 zprowadzanego ze szwecji i tez nie mam polskiej instrukcji.
    Ostatnio edytowane przez mario1400 ; 15-04-2007 o 16:02 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario1400 Zobacz posta
    Moze jeszcze ktoś podpowiemi jakie włączyć ustawienia zeby pomiar światła był prawidłowy i klatka dobrze się naświetliła przy manualnym obiektywie podłączonym przez przejście m42/eos
    W trybie Av pstrykasz i na aparacie ustawiasz przysłone na 1.0 a w obiektywie jak tam chcesz i dobierze dobry czas.

mario1400
    Guest

Domyślnie

Dzięki wielkie wam wszystkim naprawde bardzo mi pomogliście. Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów