Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Jaki obiektyw stałoogniskowy

piotr ryniec
    Guest

Domyślnie Jaki obiektyw stałoogniskowy

Witam!

Chcę dobrać obiektyw stałoogniskowy do Canona 350D, najlepiej 100 lub nieco więcej (przesłona 2,8). Zależy mi na dobrej jakości zdjęć jeśli chodzi o ostrość, a obiektyw w standardzie jest taki sobie...
    A może jest obiektyw zoom który "rysuje" ostro?

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no to canon 135mm f/2 L
    a jak zoom to moze byc 70-200 f/2.8 L

Domyślnie

jak do portretu to juz 50mm ci powinno dac zajawke , jak chcesz szalec to 85 1,8 (cudo) lub 100 f2 (tez cudo) , jak cos jako standard do 350d to polece sigme 30 1,4 ale trzba wybrac dobry egzeplarz tzn bez BF i FF (jezeli sie pjawiaja to wina szkla) sigma ma swiatlo 1,4 i jest ostra od poczatku

Bywalec Awatar monisiek
    Miasto
    chicago

Domyślnie

ja mam rowniez 350d i zakupilam jakis czas temu stalke 100/2.8 jestem bardzo zadowolona. zastanawialam sie nad 100/2.0, ale chodzilo mi tez o szklo do macro, wiec wybor padl jednak na 100/2.8

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    jak do portretu to juz 50mm ci powinno dac zajawke , jak chcesz szalec to 85 1,8 (cudo) lub 100 f2 (tez cudo) , jak cos jako standard do 350d to polece sigme 30 1,4 ale trzba wybrac dobry egzeplarz tzn bez BF i FF (jezeli sie pjawiaja to wina szkla) sigma ma swiatlo 1,4 i jest ostra od poczatku
    Ty ale on chce cos od 100 wzwyż

Domyślnie

100 lub 85 nie sprecyzowal do czego jak cos mam nastepnego typa sigma 150 macro ma wiele zalet , macro 1:1 , szybki cichy AF i jest morderca ostrosci juz od 2,8 . mocno mysle czy nie zakupic jej do 5d mialem ja w d200

acha z zoomow zyletek to 70-200 f4 IS jest cakiem rzeznikiem , ten bez IS tez nie glupi

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jak tylko sa pieniadze to jak wyzej C 135 f/2.0 L lub C 200 f/2.8 L II.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Szkoda że u Canona nie jest tak różowo z szerokimi .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar kaawka
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr ryniec Zobacz posta
    Witam!

Chcę dobrać obiektyw stałoogniskowy do Canona 350D, najlepiej 100 lub nieco więcej (przesłona 2,8). Zależy mi na dobrej jakości zdjęć jeśli chodzi o ostrość, a obiektyw w standardzie jest taki sobie...
    A może jest obiektyw zoom który "rysuje" ostro?
    Czy koniecznie AF ? Moze pomyśl nad stałkami m42? Niezła jakość i cena też sporo niższa.. Np. Sonnar 135/3.5 genialne szkło powinieneś być zadowolony.

natomiast jeśli koniecznie AF to IMHO 3 szkła do wyboru:
    1. Canon 85/1.8
    2.Canon 70-200/4
    3.Canon 100/2.8

Piszesz o standardzie ale nie informujesz do chcesz fotografować. Obiektyw 100 mm. i więcej to sporo powyżej ogniskowej standardowej i nie będzie to zastępstwo kita.. Trzy wymienione przeze mnie obiektywy AF róźnią się znacznie między sobą - któryś jest lepszy do macro a inny do portretów.
    EOS

piotr ryniec
    Guest

Domyślnie

Witam ponownie!
    Dzięki za dobre rady! Ten stałoogniskowy chcę wykorzystać podczas włóczenia się po krzakach i podglądania zwierzyny wszelakiej, generalnie najbardziej lubię fotografować przyrodę...tudzież "widoczki" he, he
    Zaintrygowały mnie 2 pozycje -

canon 135mm f/2 L
    i zoom 70-200 f/2.8 L

Czy tym zoomem jestem w stanie zbliżyć się jakością zdjęcia (ostrość) do tego co można osiągnąć stałką?

No i cena - chciałbym się zmieścić tak do 1200 pln. Możecie polecić jakiś sklep?

Pozdrawiam!

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów