Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Ile tracę światla z pierścieniami makro?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maćko_Pń Zobacz posta
    a czy ktoś z Was próbował już tego patentu tak bardziej w praktyce, a nie w teorii? ja za dwa tygodnie stanę się posiadaczem 70-200 f4 L i też myślałem o pierścieniach, żeby móc pstrykać foty owadów. Nie stać mnie na razie na specjalistyczne szkło makrowe, a soczewki close-up popsują mi tylko jakość. To że stracę dwa razy więcej światła to jest dla mnie oczyswiste, ale jak taki zestaw ma się do głębi ostrości? bo np. co mi po tych pierścianaich jak głębia będzie miała 3 mikrony i nawet głowa owada się w niej nie zmieści. Będę wdzięczny za opnie zwłasza od tych co taki patent stosowali ( może nadal stosują) jak to wygląda w pratkyce i nie piszcie proszę, że najlepiej to kupić 100 canona makro, bo jak bym miał kase to bym sobie coś takiego dokupił.
    Przyzwoitą GO i dobre makrowe powiększenie będziesz miał przy 3 pierścieniach i ogniskowych rzędu 70-120mm, do tego niestety dość ciemno w wizjerze. To wszystko co mogę na ten temat powiedzieć. Sam od siebie polecam jako zastępstwo dla obiektywów makro raynox'a dcr-250 b dobry optycznie i nie traci sie tak na światle i mimo wszystko na jakości też nie tak bardzo. Potem jak się dozbiera kaski można kupić jakąś stałkę macro.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

a czy ktoś z Was próbował już tego patentu tak bardziej w praktyce, a nie w teorii? ja za dwa tygodnie stanę się posiadaczem 70-200 f4 L i też myślałem o pierścieniach, żeby móc pstrykać foty owadów. Nie stać mnie na razie na specjalistyczne szkło makrowe, a soczewki close-up popsują mi tylko jakość. To że stracę dwa razy więcej światła to jest dla mnie oczyswiste, ale jak taki zestaw ma się do głębi ostrości? bo np. co mi po tych pierścianaich jak głębia będzie miała 3 mikrony i nawet głowa owada się w niej nie zmieści. Będę wdzięczny za opnie zwłasza od tych co taki patent stosowali ( może nadal stosują) jak to wygląda w pratkyce i nie piszcie proszę, że najlepiej to kupić 100 canona makro, bo jak bym miał kase to bym sobie coś takiego dokupił.
    70-200 do makro to nie jest najlepszy pomysł. Odległości ostrzenia z 3-ma pierścieniami (razem 68mm) są:

200mm -> 0d 40-60cm
    70mm -> około 3-4cm od przedniej soczewki obiektywu.

Zdecydowanie polecał bym jakiś stałoogniskowy obiektyw - np. na M42 za ok 200 złociszy razem z przejściówką.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja używam stałki 200mm z pierścieniami, jeśli chodzi o owady to na motyle powiększenia są OK i odległość od obiektu też wygodna, jeśli fotografuję coś mniejszego to już za mała skala wychodzi, ale ja używam analoga, na cropie oczywiście skala się nie zmienia, ale wypełnienie klatki już tak i powiększenie będzie dobre też dla mniejszych obiektów, pewnie np. wielkości pszczół.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Aha, do większych powiększeń używam stałki 50mm z pierścieniami, ale odległość ostrzenia, bywa za mała dla obiektów płochliwych.
    Ostatnio edytowane przez michalab ; 17-04-2007 o 11:20 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta

Zdecydowanie polecał bym jakiś stałoogniskowy obiektyw - np. na M42 za ok 200 złociszy razem z przejściówką.
    hmm , jeśli chodzi o obiektywy z gwintem m42 to raczej trochę za wysokie progi jak na moje fotograficzne doświadczenie. Poza tym jakoś nie chce mi się wierzyć, że obiektyw z poprzedniej epoki może zrobić ostre zdjęcie.

Ponadto kiedyś się zastaniawiałem nad raynoxem dcr-250, ale nie wiem za bardzo do jakiego obiektywu go dołączyć ( mam szeroki kąt 17-40, już niedługo 70-200 no i nieużywanego kita). Pytanie tylko jak takie szkiełko powiększające wpyłwa na jakość i GO. IMO patent na pierścienie da lepsze zdjęcia niż raynox. Co wy na to?
    5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

hmm , jeśli chodzi o obiektywy z gwintem m42 to raczej trochę za wysokie progi jak na moje fotograficzne doświadczenie. Poza tym jakoś nie chce mi się wierzyć, że obiektyw z poprzedniej epoki może zrobić ostre zdjęcie....
    Makro i tak robi się praktycznie w manualu (AF jest bezużyteczny) więc m42 zupełnie niczego nie utrudnia. Obiektyw z poprzedniej epoki.... hmmmm... wiele z nich jest lepszych optycznie od współczesnej masówki. Naprawde. !!!

Jak masz kita to pomyśl też o odwrotnym mocowaniu (też z jakimś m42). Znowu za 200-250 pln.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec

Domyślnie

Maćko, Janusz dobrze radzi. Ja mam Industara 50/2.8, którego kupiłem za 100zł, do tego pierścienie i przejściówka z m42 - całość poniżej 200zł i masz bardzo przyjemne makro. Ponieważ nie zawsze korzysta się ze skali 1:1, możesz też kupić sobie coś do portretu na m42 i też da radę z pierścieniami. Jeżeli chcesz mieć makro do zabaw i tanio, to tylko m42.
    Robiłem zdjęcia Tamronem 90, Sigmą 105 i miałem na kilka dni Sigmę 150 - we wszystkich przy robieniu makro wyłączałem AF, tak więc sprowadzało się to do szkła manualnego. Co do jakości zdjęć - trudno mi porównać, gdyż zrobienie dobrego makro jest niełatwe. Wg mnie Sigma 150 dawała najlepsze rezultaty, ale kosztuje 10 razy tyle co wspomniany zestaw. Niestety nie miałem okazji testować jeszcze m42 + lampę i możliwe, że tutaj się całość wyłoży, gdyż m42 mają problemy z pracą pod światło Niemniej polecam zestaw econo, bo zrobisz nim 80% tego co profi.

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

kurcze może rzeczywiście kupię m42 i przejściówkę oraz pierścienie. 250 zeta mogę poświęcić na eksperymenty. Nadal groźnie dla mnie brzmi manual, zawsze polegałem na AF i jakoś ciężko mi sobie wyobrazić ostrzenie tak małych przedmiotów tylko za pomocą manuala. Ponadto piszecie o m42 rzędu 50 mm, to chyba trochę mało jak na owady, z założonymi pierścieniami zbliże się na parę centymentrów a wtedy chyba od razu spłosze robaka nie mówiąc już o ręcznym focusowaniu.
    A co do tej przejściówki to wiecie gdzie to można kupić i ile kosztuje coś takiego.
    5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Ja do macro używam 135mm m42 i jest akuratne.
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów