Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Ile tracę światla z pierścieniami makro?

arigato
    Guest

Domyślnie Ile tracę światla z pierścieniami makro?

Witam. Wiem, ze obiektyw Canon 100mm 2.8 makro to byłoby najlepsze rozwiązanie, ale czy mając pierścienie makro i przypinając je do 70-200 f/4 mam namiastkę tego ob. ? Tracę pewnie światło? Ale ile , czy jest jakiś przelicznik co do np. mm pierścieni, 12mm, 20mm, 36mm?Będe wdzięczny za odpowiedź, Pozdrawiam

Domyślnie

Jasność się traci gdyż zwiększona jest odległość od materiału światłoczułego. W przypadku makro przesłona to stosunek średnicy soczewki do odległości tej soczewki od materiału światłoczułego. Czyli zeby wyliczyć tą poprawną przesłonę obiektywu po podłączeniu pierścionków trzeba do tej odległości dodać odległość na jaką oddalamy obiektyw. Czyli wzór wyglada tak:

F=f*(G+W)/G

F - przesłona którą tak naprawdę otrzymasz
    f - ustawiona przesłona w obiektywie
    G - ogniskowa obiektywu
    W - dodatkowy wyciąg
    Ostatnio edytowane przez Nawrot ; 13-04-2007 o 13:33

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arigato Zobacz posta
    Ale ile , czy jest jakiś przelicznik co do np. mm pierścieni, 12mm, 20mm, 36mm?
    Przelicznik to nie wiem, ale w banalny sposób znalazłem tabelę (exposure factor):

www.google.pl --> KENKO
    Załącznik 2684
    http://www.kenko-tokina.co.jp/e/index.html (drugi link)
    Załącznik 2684
    TELEPLUS 1.5 & UNIPLUS TUBE, EXTENSION TUBE SET
    Załącznik 2684
    http://www.kenko-tokina.co.jp/e/P.10_11.PDF
    Załącznik 2684
    Załącznik 2685
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Jakieś tabele... trele morele... Prosto mówiąc -
    Przy 3 pierścieniach i
    - 70 mm jest to o prawie 2 działki przesłony ciemniej
    - 200 mm o ~2,4 ciemniej

ale czy mając pierścienie makro i przypinając je do 70-200 f/4 mam namiastkę tego ob. ?
    z moich obliczen (nie wiem czy dobrych) wyszło że już przy 70mm i 3 pierścieniach powinienneś mieć skalę ok 1:1 Ale nie dam sobie glowy uciac, bo cos mi tu śmierdzi

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Kłopot z obliczeniem skali odwzorowania w obiektywach z wewnętrznym ogniskowaniem polega na tym, że im sie potrafi dość mocno zmieniać ogniskowa w zależnoźści od dystansu do obiektu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Kłopot z obliczeniem skali odwzorowania w obiektywach z wewnętrznym ogniskowaniem polega na tym, że im sie potrafi dość mocno zmieniać ogniskowa w zależnoźści od dystansu do obiektu.
    Ale nie w przypadku dołożenia pierścieni, a tylko gdy rzeczywiście wewnętrznie ogniskuje. Jeśli do obiektywu o ogniskowej 70mm dodamy 70mm piersieni i ustawimy go na nieskonczonosc to mamy skale 1:1 i ogniskowa nadal 70mm niezaleznie od tego czy ogniskuje wewnetrznie czy nie.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Ale nie w przypadku dołożenia pierścieni, a tylko gdy rzeczywiście wewnętrznie ogniskuje. Jeśli do obiektywu o ogniskowej 70mm dodamy 70mm piersieni i ustawimy go na nieskonczonosc to mamy skale 1:1 i ogniskowa nadal 70mm niezaleznie od tego czy ogniskuje wewnetrznie czy nie.
    I rozumiem że przy macro ostrzysz też na nieskończoność - można i tak .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Przy pierścieniach to i tak nie ma wielkiego znaczenia - ta "nieskończoność" wcale nie jest o wiele dalej Przynajmniej tak jest z obiektywami w których przesuwają się wszystkie soczewki (czyli zmienia się wyciąg).
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    I rozumiem że przy macro ostrzysz też na nieskończoność - można i tak .
    Jeśli stosuję pierścienie, albo tym bardziej mieszek to tak.

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

a czy ktoś z Was próbował już tego patentu tak bardziej w praktyce, a nie w teorii? ja za dwa tygodnie stanę się posiadaczem 70-200 f4 L i też myślałem o pierścieniach, żeby móc pstrykać foty owadów. Nie stać mnie na razie na specjalistyczne szkło makrowe, a soczewki close-up popsują mi tylko jakość. To że stracę dwa razy więcej światła to jest dla mnie oczyswiste, ale jak taki zestaw ma się do głębi ostrości? bo np. co mi po tych pierścianaich jak głębia będzie miała 3 mikrony i nawet głowa owada się w niej nie zmieści. Będę wdzięczny za opnie zwłasza od tych co taki patent stosowali ( może nadal stosują) jak to wygląda w pratkyce i nie piszcie proszę, że najlepiej to kupić 100 canona makro, bo jak bym miał kase to bym sobie coś takiego dokupił.
    5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów