Strona 20 z 27 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 261

Wątek: ostrość w 20D

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

WWo, tu się z kolei ja podpiszę.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

I ja sie podpisze.Robta ankiete ludziska.Niektorzy sa wciaz przed wyborem,ktory aparat,chcieliby wiedziec co w trawie piszczy...

Początki nałogu Awatar Cychol
    Miasto
    Reading

Domyślnie

Co prawda nie mam 20D, ale jeszcze miesiąc czy dwa temu tak samo mówiono o 10D, i powiem tak jak odpowiadałem na posty o ostrości w 10D.

Krzyczą ci co nie mają i szukają dziury w całym. Takie jest moje zdanie
    pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cychol,obys mial racje.Ja tylko dmucham na zimne.Nie chcialbym tylko uslyszec przy ewentualnej reklamacji,ze nieostrosc mojego aparatu miesci sie w normie...
    Przeprowadzenie ankiety to bardzo dobry pomysl.Latwo bedzie mozna sprawdzic czy problem jest,czy go nie ma.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Podam taki przykład z własnego doświadczenia.
    Kiedy zastanawiałem się jaki aparat kupić pojawił się w Canonie w Krakowie 10D - wtedy wielka rzadkość, bo był za drogi aby sklepy go sobie zamawiały. Rozmawiając z szefem tego sklepu dowiedziałem się, że aparat robi "miękkie, trochę nieostre fotki. Znalazłem na to sposób przez zwiększenie wyostrzania w ustawieniach. Dopiero wtedy ostrość była na poziomie 300D"

Facet w Canonie, fotograf z doświadczeniem i wiedzą o sprzęcie, sprzedawca - oceniał ostrość zdjęcia z 10D na podstawie JPGa w jakości Normal

Jestem w związku z tym przekonany, że większość tych sprzedawców nie wie o czym mówi, a przekonanie o wadliwości 20tek opiera na opiniach niedzielnych fotografów, którzy właśnie odłożyli do szafy kompakty (bez niczyjej obrazy)

Nie bronię Canona, ale jeśli wypuściliby wadliwą partię, to by ją zdjęli z rynku - już raz tak było, kiedy wadliwy firmware powodował zwisy a czasem zepsucie aparatu. Nie wiem czemu mieliby teraz nie zrobić podobnie.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie koniec z tablicami testowymi

ostrosc - nieostrosc a testy:

na poczatku (jak kupilem) robilem parokrotnie testy na FF/BF i za kazdym razem wychodzil mi lekki (7mm) FF.. troche bylem niezadowolony bo jak sie wydaje kase (nie wazne jaką) to sie oczekuje ze sprzet bedzie dzialal zgodnie z przeznaczeniem... majac lekka usterke w pamieci za kazdym nacisnieciem spustu balem sie ze zdjecie bedzie nieostre... zaczolem sie zastanawiac, po co mi byl ten test ??? :-) skoro zdjeci wychodzily OK (odbitki 20x30, nie na monitorze)

radze wszystkim pozucic tablice testowe i przetestowac FF/BF na zdjeciach, na konkretnych ujeciach... zdjecie testujemy poprzez wywolanie go w labie :-)

bo czy mozna byc niezadowolonym? (20d+50 f/1.8 MKI, 1/60s f/3.2) co prawda to crop a nie skan odbitki ale odbitka gorsza niebedzie

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W sumie lampy to 2x500W moze byc problem. Jakos o tym nie myslalem
    Halogen, czy błyskowe? Jeśli halogen to dasz radę (skrócisz czas), jeśli błyskowe to będziesz je musiał zredukować b.mocno. Najlepiej gdyby miały płynną regulację (ja niestety mam skokową 0,25-0,50-1,0). Możesz też zrezygnować c 20D i wziąć D70 - będziesz miał synchronizację 1/500.
    A pamieta ktos watek o FF/BF w 10D i jako remedium wszyscy (szczegolnie muflon ) mowili "kup 20D - ma lepiej dopracowany AF" ?
    10D rulez Miałem 2 egzemplarze 20D (jeden z Interfoto, drugi z prywatnego importu) i obydwa do niczego. Czekając na kolejny (bo w Interfoto nie mieli innego) wziąłem na weekend 10D z jednej z ostatnich dostaw przed wejściem 20D i... został u mnie. Zero problemów z AF-em, nagle okazało się, że moje L-ki są ostre
    20D kupię sobie jak bedzie wchodził 30D, i wszytkie błędy w 20D zostaną przez Canon'a usunięte.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Kefir
    Guest

Domyślnie

Jestem jednym z tych 'szczęśliwców', którzy przeszli przez problem rozregulowanej ostrości w 20D i to podwójnie. Pierwsze body zostało wymienione i drugi egzemplarz miał bardzo podobny problem. Ostatecznie body wylądowało w serwisie na Żytniej i zostało wyregulowane - teraz nie mam żadnych zastrzeżeń.

W międzyczasie spotkałem się z dość ciekawą opinią własciciela sklepu internetowego w USA który twierdzi, że Canon po prostu w lustrzankach adresowanych do rynku amatorskiego i półprofesjonalnego nie wykonuje tzw. human-check które polega na fizycznym sprawdzeniu ustawień mechaniki aparatu przed wysłaniem do sprzedaży. Powód jest prosty - koszty. Ten sam człowiek twierdzi, że około 80% osób kupujących lustrzanki to snoby (w USA), dla których na 1 miejscu jest 'pokazanie się z porządną armatą' a dopiero na drugim jakość zdjęć. To nie są ludzie, wykonujący odbitki powyżej 10x15 czy zastanawiający się nad jakością zdjęć. Widać kto na nich jest, więc zdjęcie jest ładne i tyle A skąd wie że 80%? Aparaty wysyłane do serwisów są po prostu ustawione na programie dla zielonych
    Pozostałe 20% albo nie trafi na felerny egzemplarz, albo zaniesie go do serwisu więc problem znika a oszczędność pozostaje... Krąży opinia, że już tylko Minolta w modelu 7D dokonuje pełnej kontroli jakościowej ale pewnie też dadzą sobie spokój.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Re: koniec z tablicami testowymi

Cytat Zamieszczone przez Jac

radze wszystkim pozucic tablice testowe i przetestowac FF/BF na zdjeciach, na konkretnych ujeciach... zdjecie testujemy poprzez wywolanie go w labie :-)
    W związku z tym co napisałeś domyślam się, że zaprezentowana fotka nie jest plikiem cyfrowym z aparatu, a tylko skanem z odbitki z labu?

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

W związku z tym co napisałeś domyślam się, że zaprezentowana fotka nie jest plikiem cyfrowym z aparatu, a tylko skanem z odbitki z labu?
    no wlasnie napisalem
    ... co prawda to crop a nie skan odbitki ale odbitka gorsza niebedzie ...

nie mam jak zeskanowac bo ta odbitka bedzie dopiero zamowiona

Strona 20 z 27 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów