Strona 21 z 27 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 261

Wątek: ostrość w 20D

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac

nie mam jak zeskanowac bo ta odbitka bedzie dopiero zamowiona
    No to kręcisz Waszeć. Teoria sobie, a życie sobie

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

robilem parokrotnie testy na FF/BF i za kazdym razem wychodzil mi lekki (7mm) FF
    bo czy mozna byc niezadowolonym? (20d+50 f/1.8 MKI, 1/60s f/3.2) co prawda to crop a nie skan odbitki ale odbitka gorsza niebedzie
    Jeśli ostrzyłeś 7mm za okiem to można, a nawet trzeba być niezadowolonym.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

no to jak sobie Was dzisiaj tutaj poczytałem to mi się krew zagotowała i druknołem tą chlerną drabinkę...i ... BF leciutki nooo...załamka na maxa ...

-zaraz wgrałem 1.1.0 (bo jeszcze 1.0.5 było) i ....ŻYLETA ...z wszyskimi dwoma moimi godnymi uwagi szkłami...

-teraz zastanawiam się czy aby wszystko było ok przy tych próbach na starym sofcie?
    -i takie dziwne wrażenie na drabinkach, że nie mam 100% pewności czy naostrzyłem ok...

a fotki wydawały mi się ok...SUGESTIA drabinki dała ten BF

-MÓJ JEST OK.
    -JUŻ NIGDY NIE BĘDĘ ROBIŁ ŻADNYCH TESTÓW...

pzdr.
    50D; 70-200 4L; 17-40 4L; LowePro (na brzuchu).

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Co do tych snobow to bylem nie tak dawno w B&H i jakis stary dziadek macal jedynke...
    Goly i wesoly chcial sobie kupic dobry aparat i obiektywy i takie durne pytania zadawal ze sprzedawca sam mu zaczal polecac 20d jako lzejszy/mniejszy/tanszy i prostrzy ;D A takich co leca na rebela/10d/20d/d70 to juz tyle w sklepach widac ze juz nawet te ich durne pytania nie sa smieszne ;D Jest jak mowisz... duza lufa, czarna... Najlepiej nikun albo canon Te aparaty dla wiekszosci ludzi ktorzy chca je miec tutaj sa stosunkowo tanie...

A co do sprawdzania na odbitkach vs tablice... Nie widac to po co sie meczyc i denerwowac? Dekielki, ff/bf, pixele... Na tych testowych tablicach jak sie uprzec to wszystko wyjdzie, najmniejsza wada, ale po co skoro przy normalnym uzytkowaniu nie ma znaczenia i nie widac?
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A tak swoją drogą, to jestem bardzo ciekaw ile EOSów 33, 3 i 1 ma podobne problemy z małym FF/FB Jakoś nigdy nie widziałem, żeby ktoś powiększał zdjęcie do A0 i oceniał je z odległości 40cm :wink: Czy wy w ogóle znaliście w analogach takie tematy jak FF/BF i drabinki testowe? Bo ja nie, a problem musiał wcześniej istnieć
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

No to kręcisz Waszeć. Teoria sobie, a życie sobie
    w zyciu nawet 1. kwietnia nia smial bym :-), ale ta fotka jest poprostu pierwsza z "brzega"

Jeśli ostrzyłeś 7mm za okiem to można, a nawet trzeba być niezadowolonym
    ostzrylem na 'oko' :-) czyli na AF na oko centralnym pkt. f/ 3.2 wiec GO troche szersza szklo [50mm f/1.8 MKI] zaczyna byc ostre.. czy moglo sie nie udac? ... mi sie podoba
    a jesli nie widac roznicy to po co przeplacac... -> robic zdjecia i sie cieszyc

ps.w Wilabie 20x30 za 7zl chodza

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Analogi to tak historycznie inaczej wypadaja... Napewno nie dlatego ze byly doskonale uklady AF...

Nikt tam nie walil po pierwsze 50-100 klatek na test ff/bf i zdjecia tablicy testowej bo szkoda pieniedzy... Po drugie popularnosc tego sprzetu rosnie i dzisiaj sie robi zdecydowanie wiecej egzemplarzy d20 jak analogow... A po trzecie tam sie nie robi crop'ow po 200% zdjec tablicy przy f1.8 jak na cyfrach gdzie wylazi byle niedokladnosc i kazdy milimetr. Na normalnych odbitkach robionych w normalnych warunkach "bojowych" tego nie widac juz niestety tak jak to wylazi na tablicach testowych w "laboratoriach"...

Wiem wiem... Jakosc spada... Swiat schodzi na psy i tanie jednorazowki plastikowe... Ale jednoczesnie technologia nieco eliminuje sporo i uklady af sa doskonalsze... No i masowa produkcja... To cos jak zadanie z nieskonczona liczba malp... wkoncu ktos trafi A ze od razu zaczyna tez glosic to na pol swiata za posrednictwem internetu to problem rosnie w oczach to rozmiarow katastrofy...

Pamietacie niedawne legendy E-TTL II?
    ...

Coś już napisał Awatar dzuniek
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Witam.
    Po pierwsze chylę czoła po śmierci tak WIELKIEGO człowieka jakim był Papież...Nasz Papież.

Po drugie: wyniki testu 4 sztuk 20D w MM.
    Zestaw :20D+KIT+17-40 f/4 L

Zrobiłem w sumie po około 25 fotek na kazdy korpus.
    Efekt...przy KICIE wszystko ostre - bez problemowy AF.
    Schody zaczely sie przy Elce. 2 z nich dawaly oznaki lekkiego BF - wg drabinki ok 4mm
    Problem ten byl zauwazalny przy portretach z maksymalna ogniskowa. Ale laik jak nie wie i sie nie zna to nie zauwazy. W innych sytuacjach - kwestia praktycznie nie do wychwycenia.

Nie wiem na ile tego typu testy sa miarodajne, ale tak z min doswiadczenia da sie conieco zauwazyc.
    No nic trzeba by wybierac chyba dobra sztuke, a jak nie ma wyboru to juz gorzej, choc i tak wszystko to sie miesci wg niektorych w Canonowskich 'normach'
    "Obraz jest to fragment natury widziany przez temperament twórcy"

Domyślnie

Regulacja AF wykonana - problem pozostał i jest dyskwalifikujący dla sprzętu, oraz serwisu. Będzie runda druga. :/

Domyślnie

dzuniek, czy możesz przesłać na moje konto przykładowe zdjęcia z Twojego testu (jeśli możesz to w pełnej rozdzielczości)?
    Najbardziej interesuje mnie 17-40 z 20D, ale jeśli możesz to prześli więcej (nawet z 18-55 mm). Chciałbym porównać nieostre z ostrymi. Interesuje mnie to, ponieważ przy zakupie sam będę wybierał jakiś egzemplarz 20D z kilku. Może właśnie z obiektywem 17-40 mm.

Mój mail: kribi@wp.pl
    Pozdr

Strona 21 z 27 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów