Witam. Przeskoczyłem z 10D na 20D. Używam ciągle tego samego szkła, a mimo to zdjęcia z 20D są mniej ostre! czy to możliwe? słyszeliście może o czymś takim?
Witam. Przeskoczyłem z 10D na 20D. Używam ciągle tego samego szkła, a mimo to zdjęcia z 20D są mniej ostre! czy to możliwe? słyszeliście może o czymś takim?
monitor, 100%, EF 28-105 robione na 105 mm F/11, ale prześledziłem też inne możliwe kombinacje i ciągle ostrość jest gorsza niż z 10D!!!
Bo ogladasz w 100% 8 megapikseli zamiast 6. Przestan to robic (ogladac w 100%)... w koncu jak czesto robisz odbitki 40x60 cm ?
Dobra rada, VitezRozumiem, ze dla uzytkownikow kompakcikow z mala matryca polecisz ogladanie miniaturek
![]()
Czlowiek zglosil problem i ma prawo do odpowiedzi. Pokaz, ktory pkt. regulaminu narusza, ze na "dzien dobry" go kontrujesz?
pozdr.
pozdr.
krecio
5D + 5D Mk III![]()
![]()
![]()
Krecio przeczytaj jeszcze raz swoja wypowiedz, potem moja... i powaznie sie zastanow nad tym co napisales.
czyli nie słyszeliście nic o podobnych spostrzeżeniach?
spostrzerzenie jest naturalne, tak jak napisał Witez. Masz większą rozdzielczość więc lepiej widać niedoskonałość matrycy. Gdybyś wyświetlał zdjęcia na ekranie nie w 100% ale w jakimś ustalonym rozmiarze obrazka, to efekt by znikł. Podobnie nie powinno go być na odbitkach, jeśli z obu aparatów zrobisz ten sam rozmiar.
ja mam ten sam problem i wcale nie jest to kwestia tego w jakiej sie robi rozdzielczosci. 20d ma problemy z ostroscia i juz. na dniach postaram sie jeszcze potestowac moj ze szkielkami kolegow z redakcji i jak bedzie do niczego to oddaje aparat i mam canona w dupie. tyle!
Pod wzgledem ostrosci Canony wypadaja lipnie... i z tym trzeba sie pogodzic...Jesli chcesz miec ostre foty z 8mln matrycy by CANON, jedynie 1D MKII...
![]()
Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|