Strona 5 z 27 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 261

Wątek: ostrość w 20D

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Miałem dokładnie ten sam problem z 20D - nie BF/FF, tylko robił z moimi L-kami nieostre zdjęcia (dla ułatwienia dodam, że mój stary 300D robił ostre ). W drugim egzemplarzu było trochę lepiej, ale gorzej niż w 10D z którym porównywałem, i który w końcu kupiłem. Moje doswiadczenia z amerykańskim serwisem opisałem w innym wątku http://canon-board.info/viewtopic.ph...4&start=15.
    Tak, czy inaczej, pisz o postępach sprawy - myślę, że bedzie to bardzo pouczające dla nas wszystkich.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Początki nałogu Awatar Cychol
    Miasto
    Reading

Domyślnie

Spójż na ucho w środku tam jest ostrość, a na włosach jest już rozjechana, zgadzam się z Tomaszem to jest BF/FF
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

zgadzam się z Tomaszem to jest BF/FF
    z tego co zrozumiałem to raczej nie
    Po zdobieniu trzech fotek, program „analizator” oszacował punkt najbardziej ostry, co pokryło się z punktem łapania ostrości przez serwisanta.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Początki nałogu Awatar Cychol
    Miasto
    Reading

Domyślnie

a może te zdjęcia tak były ostrzone? jedno na czubku ucha, a drugie w środku
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Taki program...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu Awatar TOPOL
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Ucho w środku po lewej jest ostre, po prawej już nie...

[ Dodano: 25-02-2005 ]
    Cropy z 20D w pełnej rozdzielczości.
    Po lewej Sigma EX 50mm/2.8 Macro, po prawej Canon EF 50/1.4. Zdjęcia tylko wycinane w PS, poza tym żadnej ingerencji. Mnie taka ostrośc w zupełności wystarczy.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Heh co model to to samo... najpierw wszyscy psiocza ze "10D ma FF/BF i ten typ tak ma" i polecaja przesiadke na 20D jako remedium (vide muflon )... teraz, gdy 20D zdobyl juz taka popularnosc co 10D co najmniej i co najmniej tyle samo niezadowolonych uzytkownikow - zaczyna sie to samo, tzn marudzenie na ostrosc, FF, BF w 20D i ze "ten typ tak ma" i remedium co bedzie? 350D ? .
    Ciekawe kiedy to samo bedzie z 350D ...
    A ja caly czas bede to samo uparcie powtarzal - problemy z ostroscia zaleza tylko od konkretnego egzemplarza a nie ze "300D/10D/20D tak ma" .
    Na forach psiocza tylko ci co maja te problemy, zadowolonych uzytkownikow, z dobrze dzialajacym AF jest, zaryzykuje, setki razy wiecej... tylko oni nie pisza o tym na forach bo skoro wszystko dziala OK to po co o tym pisac?
    Narzekac ludzie lubia ale chwalenie sie sprawnym sprzetem jest jakos w zlym guscie? .
    Tak wiec bede bezgusciakiem i po raz kolejny sie pochwale - moj 10D ostrzy w porzadku, tylko Sigm nie lubi (FF) .
    I jak sie przesiade na 20D to mam nadzieje ze rowniez tak bedzie - tzn nie bede sie zaliczal do tych paru procent pechowcow :P

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Luksonwaw, powodzenia w załatwianiu spraw gwarancyjnych. Z Twojego opisu wynika, że autoryzowany serwis wykonuje swoją prace nierzetelnie, gdyż nie rozwiązuje zgłaszanych problemów konsumentów wedle ich życzenia. W takiej sytuacji wydaje się, że konieczne jest skontaktowanie się np. z http://www.federacja-konsumentow.org.pl/ lub http://www.uokik.gov.pl/ w celu zasięgnięcia dalszych konsultacji. Nie może przecież być tak, że w cywilizowanym państwie (a Polska do takiego miana aspiruje) rzesza klientów firmy Canon jest "terroryzowana" przez niekompetentny serwis. Klienci wydają po kilka, kilkanaście tysięcy złotych każdy, po to, żeby czerpać określone korzyści ze sprzetu. Sprzętu sprawnego wszakże. Optyka i elektronika tworzące dowolny aparat fotograficzny firmy Canon mają być dostarczone klientowy sprawne. Tak jak klient dostarczył firmie Canon "sprawne" pieniądze. Technik, ekspert czy też po prostu pracownik serwisu Canona musi posiadać kompetencje do prawidłowej oceny sprawności działania aparatu. Jednakże nawet w tym wypadku, jego ew. niekorzystne dla klienta oceny nie są ostateczne i w razie braku porozumienia stron (klienta i serwisu) konieczne jest zastosowanie drogi odwoławczej.
    Skoro organizacje konsumenckie są w stanie doprowadzić do satysfakcjonujących
    rozwiązań w sprawie np. reklamacji obuwia (cena ok. kilkuser złotych) to tym bardziej powinny pomóc w sprawie drogiego sprzętu fotograficznego.
    Drugą drogą wydaje się być zgłoszenie problemów z serwisem do Canon Polska, a jeżeli tam nie będa chcieli słuchać to zgłoszenie do Canon Europe.
    Proponuje wybrać formę pisemną - przy ew. sprawie sądowej tego typu "papierologia" bywa wskazana.

Jeszcze raz powodzenia w pozytywnym załatwieniu sprawy ostrożci 20d.

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Luksonwaw
    Canon EOS 20D - problem nieostrości i "ekspertyza" serwisu Canona

O efektach mojej akcji będę na bieżąco informował.
    Dzięki.

Nie wierzysz? Sprawdź sam:
    (fotografie wykonał technik autoryzowanego serwisu Canona na Żytniej)
    na moje oko to przede wszystkim plaszczyzna ostrosci na tych zdjeciach jest ustawiona zupelnie inaczej. na tym "ostrym" na wlosy i brzeg ucha a na tym niby "nieostrym" na wnetrze ucha (ktore jest ostre). Oj Panie fotografie zawodowcu, moze najpierw trzeba pokazac dwie tak samo zrobione fotki testowe a potem dopiero bedziemy mogli drzec szaty nad mydlem 20d.

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moj 20D:

EF 100/2.8 Macro USM @ f/5.6, ISO100, 1/400s, 100% crop.

Mi tyle wystarczy.

Lekko podostrzona wersja (na tyle, zeby wyeliminowac to, co bruzdzi filtr przed sensorem) W MOJEJ GALERII.

Strona 5 z 27 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów