MZ to jest błąd "w założeniach" dot ostrzenia, ale to do dyskusji z serwisem
MZ to jest błąd "w założeniach" dot ostrzenia, ale to do dyskusji z serwisem
chciałbym pokazać zdjęcie. Jak go tu pokazać jeśli nie mam go nigdzie w necie, tylko na dysku?
Mam jeszcze taką prośbę. Czy Ci, którzy nie mają problemów z ostrzenim mogliby napisać na jakjch ustawieniach głównie pracują??
Tryb Av, AF na One-shot, punkt AF na centralny - wystarczy pozbyc sie tych automatow trybu zielonego (automatyczny dobor punkut ostrosci, AI Focus AF wlaczajacy sobie servo kiedy chce) by znaczaco poprawic ostrosc 8) ... moze to jest rowniez przyczzyna wielu "swiezych" w temacie dSLR narzekajacych na nieostrosci?
Siostra jak mi pierwsze fotki z 350D podeslala to tez nieostre byly, dostala ochrzan ze na trybie zielonym robi, prikaz by przelaczyla chociazby na P i wylaczyla te automaty... nastepne fotki o wiele lepsze tylko teraz przekadrowywanie cwiczyc musi 8)
Smutna to informacja bo właśnie tak ustawiam. Niestety ostrość "pływa". Mam w zanadrzu jeszcze pewne testy portretowe, ale już raczej wiem jak wyjdą. Posłużą tylko do udokumentowania dla serwisu.![]()
Janusz: Ale zdjęcia strzelane ,,z biodra'' ostrzył na oko, pamiętasz?
Teraz szerzej po doswiadczeniach z serwisem canona. Aparat nadal ostrzy źle i stwierdzam to ze 100% pewnością. W serwisie twierdzą, że nie widzą problemu. Mało tego dowiedziałem się, że " OD TEGO JEST PHOTOSHOP". Totalna porażka i paranoja. Brak podstawowych wiadomości z dziedziny fotografii dyskredytuje ten serwis. Mało tego. Problem z ostrzeniem 20D jest szerszy. Odsyłam do http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=78932&st=0 . Nie będe przytaczał mojej rozmowy z szefem serwisu. Była przkładem dyletanctwa i nie znajomości tematu. Oni nic nie umieją poza sprawdzaniem na własnych tablicach. Sprawa może znaleźć finał w sądzie. Zobaczymy co na to jeszcze powie canon PL. Na razie tragedia.
I jeszcze dość istotna MZ informacja. Przewijały się na forum opinie, że 20D daje mniej ostre zdjęcia od 10D. Prawdopodobnie jest to jednak ten problem o którym ja piszę. On znajduje inną płaszczyznę ostrości (poza tematem zdjęcia). Na niektórych więc fotografiach jej nie będzie i tym samym będą mniej ostre. Ja robiłem testowe zdjęcia osoby okrytej kraciastym kocem. Praktycznie nie było dobrego. Ostrość była ustawiana punktowo na jednym z oczy modelki. Na kocu można było zobaczyć gdzie znajdowała się praktycznie płaszczyzna ostrości. Na wielu zdjęciach była w innych miejscach pomimo, że zostały zachowane max warunki powtarzalności ujęcia (statyw itd). Te zdjęcia również wysłałem do serwisu. jeszcze raz powtarzam serwis-tragedia. Zamierzam również w tej sprawie napisać bezposrednio do producenta (Japan). Tego nie można tak zostawić!
Bardzo chetnie zapoznam sie za czas jakis z tym, jak dalej potoczyly sie te boje. Please, keep me posted.
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000