Przy DOBRYM szkle nie ma żadnych kłopotów z ostrością. Je przynajmniej nie narzekam. Miałem wcześniej 300D - nie widzę żadnych różnic... Większa matryca ma po prostu większe wymagania...
Przy DOBRYM szkle nie ma żadnych kłopotów z ostrością. Je przynajmniej nie narzekam. Miałem wcześniej 300D - nie widzę żadnych różnic... Większa matryca ma po prostu większe wymagania...
Jesli to jakies radykalne pogorszenie ostrosci to moze BF lub FF ?
Ale... masz jakies wsparcie?Zamieszczone przez plech
Tzn masz jakies dowody by stawiac tak radykalna i ogolna teze o WSZYSTKICH egzemplarzach 20D?![]()
Nie widze zwiazku miedzy ogladaniem fotek w 100% na monitorze z aparatów matrycy 6mln i 8mln (poza obszarem na ekranie). To jakas kolejna wspaniala teoria Zarzadu Forum
Z calym szacunkiem. Mialem 10D i 1dMkII i oba aparaty wymagaly dalekich zabiegow w PS i sofcie Canona aby cos ostrego z nich wyciagnac.
Kolega podeslal mi RAW z 1D i 1Ds - te aparatry robia ostre foty. Prawie tak ostre jak D2H
Do tematu - nie rozumiem logiki ani sensu aby ogladac foty 8mln w 75% bo wowczas bedzie ostro
To jakas czarna magiaProsze o logiczne wyjasnienie.
I nie ma tutaj nic do rzeczy niedoskonalosc matrycy, ktora rzekomo lepiej widac w aparatach o 8mln matrycy - skad biora sie takie opinie...?
Skoro Vitez żąda dowodow to moze sam przedstawisz jakies na poparcie swoich tez..![]()
iczek, przez 100% rozumiem: "jeden punkt obrazka odpowiada jednemu punktowi na ekranie". W takiej sytuacji punkt odpowiada mniejszemu (liniowo lub kątowo) obszarowi matrycy, więc wady obiektywu są większe. Chyba to jest oczywiste! Przy matrycy 1mpx prawie każdy obiektyw będzie rysował jak żyleta.
Zamieszczone przez Tequil
Czyli co, np. testy i sample na dpreview.com sa regularnie przeklamywane? Np. w podsumowaniu "cons" 20D, poza enigmatyczna formulka "PowerShot-like sharpening algorithm (same as EOS 10D) could be improved", nie znalazlem nic na temat domniemanych wad ostrosci.
Tomasz - tak podchodzac to niegdy nie bedziemy mogli porownac zadnego aparatu o roznych matrycachJakiekolwiek testy beda z gruntu obarczone bledem... a to prowadzi to .. niczego...
![]()
Iczek. Właśnie o to nam chodziło w odpowiedziach. Taka metoda porównywania jest do bani. Trzeba przeskalować foty do tego samego rozmiaru, albo zrobić odbitkę.
Nikt tak nie twierdzi.Czyli co, np. testy i sample na dpreview.com sa regularnie przeklamywane?
Tylko dlaczego nigdzie na takich stronach nie można się dorwać do samli w RAW?
Ja wysnulem tylko sugestie na podstawie wlasnych obserwacji, ktora moze pomoc na wspomniany problem.Zamieszczone przez iczek
Sugestii nie trzeba udowadniac - mozna je przyjac lub odrzucic bez zbednego wodolejstwa.
A zasugerowalem tak gdyz wole ogladac zdjecia w ich uzytecznym rozmiarze - albo wielkosci ekranu monitora albo na odbitkach.
Nie widze zadnego sensu w ogladaniu zdjec w 100% wielkosci.
I skoncz swoje osobiste wycieczki wobec "Zarządu Forum" zanim nie przegniesz... tu nie forum Nikona- osobiste jazdy na PW zalatwiamy a nie przez publiczne trollowanie.