Strona 19 z 27 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 261

Wątek: ostrość w 20D

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A sprawa jak byla tak jest nadal marginalna choc ciagle tak samo rozglasniana.
    Niestety sprawa nie jest marginalna. Mam kontakt z różnymi ludźmi używającymi dSLR i wiem co mówię!
    Pamiętasz analogową serię EOS6** ? Gdyby na 36 klatek każdego filmu, dobrych kilka, czy nawet kilkanaście, miało problem z ostrością (i nie mam tu na myśli tylko FF/BF!), to juz dawno Canon poszedłby z torbami. Ale współczesny klient rozumuje tak: i tak "film" mam za darmo, to co mi tam - wykasuję te nieostre fotki i tak bedę do przodu.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Poza wszystkim problem jest taki, ze nigdy wcześniej taka masa ludzi nie nabywała takiej ilości aparatów. Zdecydowana większość z tych co je kupują nigdy nie miała styczności z SLR i brakuje im doświadczenia. Wystarczy prześledzić "gorące" wątki na dpreview.com i co się okaże? Ano mianowicie:
    - 10D ma koszmarne problemy z AF
    - 20D ma syndrom lock up, banding i nieostre fotki
    - 1D Mk2 jest nieostry
    - 1Ds jest nieostry i mam mase innych problemów.
    - D2x jest ostry ale ma uszkodzony AF, szumi przy ISO 200 i wiele innych
    - D70 ma zMorę, jest nieostry lub za bardzo ostry, ma straszne problemy z BF
    - najlepsze są 350D, Pentax *ist DS oraz Minolta A2 a do tego można je schować do kieszeni w koszuli :wink:

Czy myślicie, że naprawdę wszyscy najlepsi producenci zeszli do tego stopnia na psy, że produkują złom? A może po prostu wielu użytkowników nie wie co do czego porównać, jak porównać i jakie wnioski z tych porównań wyciągnąć. Takie jest moje zdanie.

Osobnicy, którzy robili całe życie fotki kompaktami powiększają na niewyregulowanych monitorach zdjęcia do 200% przy ogniskowej 200, przysłonie f2.8 i robionych z 1,5 metra mówią - nieostre ! Mój jednorazowy Kodak był lepszy!

Gdziez tu rozum...
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie ostrość w 20D

Robię zdjęcia od wielu lat, w tym od roku na kompakcie Coolpix 5400. Zawodowo zajmuje się fotografią od dwóch lat. W ostatnim czasie kilka razy mogłem zrobić zdjęcia 20D, a nawet 350D. Wiem jaka jest ostrość w analogach (zrobiłem sporo slajdów) i w cyfrówkach.
    Zawodowo również zajmuję się Photoshopem i w ostatnim czasie wykonałem kilka zdjęć tego samego ujęcia Coolpixem 5400, 20D i 350D. Wrzuciłem te zdjęcia do Photoshopa oraz do porównania dorzuciłem swoje zeskanowane w wysokiej jakości slajdy (wykonane na Pentax K-1000 z obiektywem Penatx 28mm f/2.8).
    Zdjęcia z cyfrówek są ostrzejsze niż z Pentaxa. Jednak Canon zrobił zdjęcia zamydlone i nieznacznie mniej ostre niż Coolpix. Piszę tylko o ostrości.
    Sprzedaję w pewnym sklepie fotograficznym i sam miałem do czynienia oprócz tych egzemplarzy z kilkoma innymi. 20D nie ostrzyły tak jak powinny.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kenso,
    po pierwsze nie robiłem wycieczek do ciebie :wink:

Po drugie, sam jesteś specjalistą, ale jaką masz pewność o tych wszystkich, którzy tworzą opinie o aparatach? O pracownikach Media Markt (a fe... :wink: ) o dziesiątkach forumowiczów z dpreview.com albo nawet niektórych z naszego forum? O nieszczęsnych pracownikach serwisów Canona na całym świecie (spytaj Muflona o ich wiedzę o podstawach budowy dSLR)? Nie uogólniam , ale przeciętna wypada nie najlepiej

Oczywiście problemy są, i to jest bardzo niepokojące. Ale nie przyjmuję do wiadomości, że 90% 20D robi nieostre fotki. Znam 10 właścicieli tego body i wszystkim działa OK. Mnie również

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Oczywiście problemy są, i to jest bardzo niepokojące.
    Tu sie podpisze.

Ale nie przyjmuję do wiadomości, że 90% 20D robi nieostre fotki.
    Tu sie podpisze pod 1/10 albo nawet 1/100 odwrotnosci... czyli powiedzmy 1% 20D ... tylko caly czas mowie - ci co maja OK to raczej milcza bo nie maja powodu mowic. Ci co nie maja OK krzycza... i zakrzykuja tysiace jak to dziecko co ma pwod by krzyczec.

Znam 10 właścicieli tego body i wszystkim działa OK. Mnie również
    Chociazby na naszym forum znajdziemy wiecej niz 10, szukajac dalej po znajomych i znajomcyh znajomych mozemy dojsc do 100tki. Tylko powtorze - po co krzyczec "moj 20D dziala w porzadku!!!" ?
    Taki juz stereotyp jest ze krzyczy sie i rozglasza problem a nie brak problemu

sv
    Guest

Domyślnie

Jednak Canon zrobił zdjęcia zamydlone i nieznacznie mniej ostre niż Coolpix.
    to nie do konca tak jest. kompakty z zasady robia "ostre zdjecia"; jezeli aparat jest adresowany do odbiorcy amatora, to foty musza z niego wychodzic "gotowe"; czyli soft podbija kontrast, saturację i ostrzy zdjecie.
    w aparatach profesjonalnych wyostrzanie zdjecia pozostawiono fotografujacemu, wychodzac ze słusznego zalożenia, ze sam sobie wyostrzy tak jak chce. stad biora sie durne opinie o "braku ostrosci" 1D mk II i 1ds mk II. Ja osobiście ostrość w aparacie mam ustawiona na 0 a ostrze w PS

Bywalec Awatar Ted
    Miasto
    Nowy Targ

Domyślnie

Tu sie podpisze pod 1/10 albo nawet 1/100 odwrotnosci... czyli powiedzmy 1% 20D ... tylko caly czas mowie - ci co maja OK to raczej milcza bo nie maja powodu mowic. Ci co nie maja OK krzycza... i zakrzykuja tysiace jak to dziecko co ma pwod by krzyczec.
    Mam podobne zdanie, mam 20D i ostrzy mi dobrze - na drabince i na zdjeciach. Moze rzeczywiscie najlepiej zrobic ankiete - co prawda beda to mniej lub bardziej subiektywne odczucia, ale okaze sie jaki jest ten stosunek dobrych i zlych 20D.

Domyślnie

Spoko :wink:

Przyznam szczerze, że 20D to najlepszy wybór dla mnie. I mam zamiar go kupić, tym bardziej, że mam dostęp do przetestowania ewentualnego modelu.

Mam pytanie, czy najlepiej będzie jeśli kupię wcześniej obiektyw (17-40mm) i dopiero z nim go przetestuję czy po prostu kupić z kitem i on wystarczy do testu w hurtowni?

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Oczywiście problemy są, i to jest bardzo niepokojące.
    Tu sie podpisze.
    Ale nie przyjmuję do wiadomości, że 90% 20D robi nieostre fotki.
    Tu sie podpisze pod 1/10 albo nawet 1/100 odwrotnosci...
    Nie kumam Vitez, to znaczy co? Twierdzisz, że 90% 20D są do d...

Przecież w moim wywodzie twierdzę własnie, że tak nie jest i że ten mylący szum wywołują w dużej mierze niezorientowani, popełniający szkolne błędy amatorzy. Chyb achodzi ci o to samo, tylko namieszałeś :wink:

WWo
    Guest

Domyślnie

Taaaa Vitez najlepiej niech nikt o tym nie mowi...

To nie jest istotne czy to dotyczy 10000000000 egzemplarzy czy 20. Faktem jest, ze coraz wiecej osob ma z tym sprzetem problemy. A przegieciem jest fakt ze w 7 roznych sklepach w 5 miastach sprzedawcy tez mowia to samo... wiecej facet z hurtowni mowi wprost jaka jest sytuacja i jeszcze sami testy przeprowadzaja Tez to z jakiegos zrodla wiedza, to znaczy ze nie jedna osoba wrocila do sklepu ze sprzetem. Nawet gdyby to byl jeden przypadek to powinno sie o tym powiedziec. A canon jakby byl fair, (bo nie wierze ze "zyje" w blogiej nieswiadomosci) to by serwis nie mowil ze w normie, tylko by klienci dostali inny egzeplarz, bo przeciez miliony sa sprawne a to tylko przypadek ze ten nie ostrzy.Tak jak powiedzialem do samego aparatu nie mam nic i na 99% go kupie i mam nadzieje ze bede bardzo zadowolony z moje egzemplarza, natomiast sytuacja jaka zaistaniala jest conajmiej dziwna...

Strona 19 z 27 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów