Strona 17 z 27 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 261

Wątek: ostrość w 20D

Coś już napisał Awatar dzuniek
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

No nic te wszystkie słowa to kolejny dowód na to zeby kupowac sprzet na miejscu, sprawdzić, potestować i mieć możliwość wymiany lub naprawy gwarancyjnej. Ja osobiście bałbym sie kupować w USA za wysyłką. Potem niech niedaj Boże coś nie będzie grało i jestem ugotowany i czekam kolejne miesiące na jakieś ruchy w sprawie. Fakt ze w Polsce ceny sprzetu jakiegokolwiek - nie tylko foto - jest czasami przesadzona, ale taki urok naszego kraju.

SSpyder - powodzenia trzymam kciuki - napisze jak dostaniesz czy Ci się udało
    "Obraz jest to fragment natury widziany przez temperament twórcy"

WWo
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Heh co model to to samo... najpierw wszyscy psiocza ze "10D ma FF/BF i ten typ tak ma" i polecaja przesiadke na 20D jako remedium (vide muflon )... teraz, gdy 20D zdobyl juz taka popularnosc co 10D co najmniej i co najmniej tyle samo niezadowolonych uzytkownikow - zaczyna sie to samo, tzn marudzenie na ostrosc, FF, BF w 20D i ze "ten typ tak ma" i remedium co bedzie? 350D ? .
    Ciekawe kiedy to samo bedzie z 350D ...
    A ja caly czas bede to samo uparcie powtarzal - problemy z ostroscia zaleza tylko od konkretnego egzemplarza a nie ze "300D/10D/20D tak ma" .
    Na forach psiocza tylko ci co maja te problemy, zadowolonych uzytkownikow, z dobrze dzialajacym AF jest, zaryzykuje, setki razy wiecej... tylko oni nie pisza o tym na forach bo skoro wszystko dziala OK to po co o tym pisac?
    Narzekac ludzie lubia ale chwalenie sie sprawnym sprzetem jest jakos w zlym guscie? .
    Tak wiec bede bezgusciakiem i po raz kolejny sie pochwale - moj 10D ostrzy w porzadku, tylko Sigm nie lubi (FF) .
    I jak sie przesiade na 20D to mam nadzieje ze rowniez tak bedzie - tzn nie bede sie zaliczal do tych paru procent pechowcow :P

nooo nie do konca
    Coraz bardziej odnosze wrazenie ze to jednak nie problem kilku egzemplarzy ale raczej właśnie ten model tak ma!!

Od 3-4 tyg nosze sie z zamiarem kupna własnie tego canona, od kiedy natrafilem na zagranicznych forach na wzmianke o takich problemach z ostroscia, zacząłem się tym bardziej interesowac. Zjezdzilem pol województwa zeby obejrzec sobie ten aparat. teraz już jest w media ale za 6999PLN !? to tez w sumie ciekawe ze aparat w sklepach canona i media jest o 1500PLN droższy niż wszędzie indziej... ale coz tam. Wracajac do sprawy ostrosci, reakcja sprzedawcow zawsze byla taka sama: najpierw wszystko ladnie, pieknie, a jak pytalem o to czy mozna go sprawdzic na kilku obiektywach i zobaczyc efekty kazdy sie usmiechal i pytal czy chodzi o ostrosc? Potwierdzalem oczywiscie i wtedy dostawalem jednoznaczna odpowiedz: tak to z tym canonem juz jest... ( 7 sklepów) Idzmy zatem dalej: hurtownia. Po kilkunastu minutowej rozmowie miły pan powiedzial wprost: na 17 aparatow ktore testowali z roznymi obiektywami od najprostszych po elki, a nawet z roznymi egzemplarzami tych samych obiektywów 15 miało problem z ostrościa. Ponadto wszedzie dowiadywalem sie ze oczywiscie nasz rodzimy serwis nie uznaje tego za usterke i w 90% nic w tej sprawie nie pomoze. Jeden sprzedawca powiedzial ze oczywiscie sprzedaja te modele i niektorzy kupujacy dobrze zdaja sobie z tego sprawe ale im to poprostu nie przeszkadza, zalezy po co aparat komu potrzebny. No coz jaka polityka, takie produkty. Smutne.

Szczerze zycze powodzenia w loteri canona. Normalnie mniejsze szanse niz w jajku niespodziance :/

Pozdroofki.

Domyślnie

Dam znać na pewno

[ Dodano: 31-03-2005 ]
    Cytat Zamieszczone przez WWo
    na 17 aparatow ktore testowali z roznymi obiektywami od najprostszych po elki, a nawet z roznymi egzemplarzami tych samych obiektywów 15 miało problem z ostrościa.
    Az mi sie wierzyc nie chce, to by znaczylo ze jakies 90% dwudziestek ma problemy z AF!!
    A to znaczy ze mam 10% szans, ze z USA przyjdzie mi dzialajacy egzemplarz. Pocieszajace

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

ja mam d60 które z wszystkimi moimi obiektywami ostrzy idealnie, i widze że na 20d go napewno nie zamienie.
    Canon D60 // Tamron 17-35 2,8-4 // Canon 100mm 2,8 usm macro // Canon 300mm 4L IS // Canon 50mm 1,8 // Canon 550EX // Canon IP5000

Coś już napisał Awatar dzuniek
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

W moim rodzimym mieście mam dobrego znajomka w MediaMarkt i jutro ide na testy kilku egzemplarzy 20D.
    Jestem ciekaw tego co piszesz o takim odsetku wad. Jutro to zweryfikuje na własnej skórze i napisze popoludniu jak to wygladało.
    Temat nabiera ciekawych barw...oby obraz tego wszystkiego finalnie dla wszystkich był ostry.
    "Obraz jest to fragment natury widziany przez temperament twórcy"

WWo
    Guest

Domyślnie

Ja mam nadzieje ze wyszla moze jakas seria niedorobek i wszystko sie wyjasni, chociaz canon milczy, bo tak wogóle to jednak nadal chciałbym ten aparat kupic. Oczywiście po sprawdzeniu i z gwarancja że moge oddac po tygodniu bezproblemowo, bo co jak co ale wydajac 12000 chcialbym zeby to dzialalo jak powinno

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tym bardziej w studiu przy uzyciu szkiel 2.8 i jasniejszych...
    Srednio to wygodne....
    pracujesz w studiu na f2.8 i mniej można wiedzieć co fotografujesz?
    Pentax K-5 II, Leica M9

Domyślnie

Ludzi.
    Lubie malenka glebie...
    Tak czy inaczej w studiu MF... no nie wiem... Chyba, ze bardzo z bliskaa....
    tzn analogiem nie widze problemu ale przy tych tunelach w dslr to jest pewien problem...

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Chyba, ze bardzo z bliskaa....
    tzn analogiem nie widze problemu ale przy tych tunelach w dslr to jest pewien problem...
    Nie ma żadnego. Używam w studiu 24-70/2.8 i 85/1.8 i ostrzę manualnie w 10D. Inną sprawą jest, że przeciętnie wychodzą mi przesłony f8-f11. Przy jakich lampach robisz, bo ja przy 2 x 200 plus 1 x 100, żeby uzyskać f2.8 to muszę redukowac moc do 1/4 i zakładać np polara.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Domyślnie

Wiesz na razie to mam zastoj i nic nie robie bo czekam na 20D z USA o czym tu zaczalem pisac i na razie przerazeniu czekam na wyrok (tzn bedzie dzialal czy nie... )

W studiu dotad robilem trabantem i nie mialem do dyspozycji jasnych szkiel.
    Teraz mam taka mozliwosc (m.in wlasnie 24-70L) i z racji beznadziejengo tla (gdzie widac zszycia) chcialbym korzystac z mozliwosci jakie daja jasne szkla czyli mala glebia.
    W sumie lampy to 2x500W moze byc problem. Jakos o tym nie myslalem
    Chyba zeby lampy dosc daleko odsunac...
    Kurde przez Ciebie widze, ze moj plan szlag trafi
    Ale tak na powaznie to jest problem bo nie bede nakrecal na szklo o srednicy filtra 77mm dziesieciu filtrow ND bo zbankrutuje...
    Nie moge o tym ciagle myslec bo zwariuje :wink:

Strona 17 z 27 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów