Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 73

Wątek: Digimate III+ / Digimate III plus - wrażenia

Początki nałogu Awatar Loram
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bilu Zobacz posta
    Dla pewnosci sprawdz, czy dysk w Digimate jest dobrze wcisniety w zlacze ATA. Moze zlacze ATA jest poluzowane?
    Nie, nie jest poluzowane, wszystko siedzi jak należy

Cytat Zamieszczone przez Bilu Zobacz posta
    Aby sprawdzic dysk, wystarczy kupic przejsciowke ATA z 2,5'' na 3,5'' (groszowa sprawa, na allegro okolo 4 pln). Podlaczysz wtedy dysk do komputera i go sprawdzisz.
    Sprawdzałem na przejściówce, dysk nie ma problemów z kopiowaniem, przenoszeniem, kasowaniem. NIC, wsio hula jak należy.

DigiMateIII podpinam nieustająco do tych samych portów USB na 3 różnych kompach i zawsze działało, więc nie widzę logicznego wytłumaczenia dlaczego nagle na 3 różnych maszynach w tym samym momencie miałoby się coś spitolić.

Diagnoza jedna mi się nasuwa, coś się spipcyło w DigiMate III Może bateria ześwirowała (DMIII nie działa bez baterii nawet na zasilaniu USB, czy zasilaczu sieciowym). Gorsza sprawa jest taka, że sklep w którym go kupiłem nie odbiera telefonów, nie odpowiada na mejle i najprawdopodobniej już go nie ma I co teraz mam zrobić? Do kogo się zwrócić?? Gwarancję mam do 12 lipca 2007

Początki nałogu Awatar michal.s
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Miałem kiedyś taka sytuacje z komputerem, sklep w którym go kupiłem przestał istnieć...

Zadzwoń do biura praw konsumenta czy jak tam to się zwie i powiedz o co chodzi.

Mnie skierowali do innego sklepu/serwisu poleconego przez nich i tam załatwiłem wszystko bez problemów.
    Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Bywalec Awatar PROF
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

ja rowniez musze wyrazic swoje wysokie niezadowoloenie z DM serii III, pierwszym problemem jaki mialem z tym archaicznym urzadzonkiem to problemy z zasilaniem, niedosc ze akumulatory trzymaja bardzo krotko, i co wiecej jest problem z odpaleniem urzadzenia 12 h po jego ladowaniu, to ja jeszcze mialem problemy ze stykami baterii, wystarczylo urzadzenie lekko dotknac lub nieuwaznie lekko scisnac w okolicach baterii i juz zasilanie zdychalo.

po okolo 3-4 miesiacach oszczednego i uzytkowania padl wyswietlacz raz swiecil raz nie. nie mowie juzo samej mechanice urzadzenia, sama konstukcja na pierwszy rzut oka wyglada na solidna ale te 4 male srubeczki trzsymajace tylny dekiel to jakas paranoja szczegol ze jednej na dziendobry nie udalo mi sie wkrecic to pozostale sie po pewnym czasie poluzowaly.

jednym slowem niepolecam.

Po raz kolejny mozna powiedziec po raz kolejny ze "oszczedny dwa razy płaci" albo ze "nie stac mnie na kupowanie tanich rzeczy", jako alternatywe opatrzylem sobie model fotobanku o nazwie CompactDrive PD70X pozostaje tylko kwestia jego dostpnosci, jako podstawowa jego zalete mozna przedewszystkim wymienic zasilanie paluszkami, a jako drugi maly oszczedny wyswietlaczyk bez bajerow, ktory daje komunikat o poprawnym skopiowaniu danych poparty weryfikacja sumy kontrolnej zgranych danych i danych na kopiowanej karcie, nie mozna pominac tez faktu ze jest to (wg wszelakich opinni jakie widzialem w necie) demon szybkosci.

30D, EF 24-70 f2.8 L USM, 70-200 f2.8 L IS USM, EF 100 f/2.8 Macro USM
    Moje PlFoto , Digart , Obiektywni , OnePhoto

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Widać ja trafiłem na sprawna sztukę. W sumie mam już jakieś półtora do dwóch lat i odpukać wszystko jest ok. Kabelek stosuję ten który dostałem. Bateria sprawuje się ok. Profilaktycznie raz w miesiącu staram sie go podpiąć do kompa w celu doładowania do pełna i uniknięcia tym sposobem szybkiego starzenia się baterii.
    Jedyną wadą jak na razie (za to dość poważną) jest to iż zrzut karty 4GB trwa 30minut. Wpakowany mam do niego dysk samsunga 40GB.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Bywalec Awatar PROF
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

apropos kabelka, kabelek kotry do niego dolaczyli przy normalnej ekspoatacji sie rozlatywal, cala taizolacja przy wtyczkach (obu) polamaly sie odlaniajac kabelki,

30D, EF 24-70 f2.8 L USM, 70-200 f2.8 L IS USM, EF 100 f/2.8 Macro USM
    Moje PlFoto , Digart , Obiektywni , OnePhoto

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

To ja dodam moze swoje wrazenie - bylem wczoraj na pokazach (lotniczych) i oczywiscie (prawa Murphy'ego sa nieublagane) te cholerne dziadostwo nie chcialo sie wlaczyc. Wczesniej dzialalo bez problemu (sprawdzalem), dzien wczesniej naladowalem baterie do pelna itd. Wroce do domu to wyciagam dysk i wywalam to do smieci... Sam digimate ma ledwie pare miesiecy...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu Awatar Loram
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A mojemu DM III się nieoczekiwanie odmieniło i działa prawidłowo. Nie rozumiem tego sprzętu... Ale póki działa, to nie narzekam.

Grigorij
    Guest

Domyślnie

Jak to dobrze poczytać, bo już miałem kupować to ustrojstwo. Zamiast tego chyba kupię kilka 2 GB Kingstonów po 50 zł i po kłopocie.

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Opiszę moje wrażenia. Kupiłem dmIII+ (sata) na wyjazd do egiptu. nie chciałem tachać 17" laptopa, poza tym w hotelach w tym kraju bywa różnie z bezpieczeństwem sprzętu w pokoju.

DM nabyłem od sprzedawcy na allegro (HumanMedia). Pierwsza sztuka miała coś nie tak z zasilaniem. 4-krotnie sformatowana bateria zgrywała 3-4 2gigowe karty i ok. 10gb na kompa. Świetny i szybki kontakt ze sprzedawcą poskutkował wymianą na inną sztukę. Ta nowa zgrywa ~14gb z kart, co całkowicie mi wystarcza.

ogólnie po przeczytaniu tego i innych wątków na forum miałem spore obawy o zdjęcia. Udało mi się część nagrać na dvd w kafejce. Po powrocie wszystko było jak trzeba. Zgrywałem każdą kartę 2/3 razy.

Jak na mój gust to urządzenie to straszne badziewie. Interfejs jest minimalny, mógłby chociaż mieć listowanie katalogów, co imho mocno ograniczyłoby stres związany z utratą zdjęć. Prędkość zapisu nie jest zła, chociaż jakby gorsza z CF w porównaniu z SD. Wykonanie stosowne do ceny

Biorąc jednak pod uwagę jego cenę, na wakacje jest w sam raz. Dla kogoś kto zarabia na zdjęciach raczej się nie nadaje. Niestety w tej klasie chyba nie ma alternatywy.Jak dla mnie 3+.

Domyślnie

Ja mam Digimate III i powiem szczerze-trochę żałuję zakupu.

Dlaczego-a to dlatego, że:

-piny od czytnika kart CF się wyginają (u mnie było tak, że 2 piny były wygięte i nie chciało już zgrywać z karty)
    -wolny, wolny i jeszcze raz wolny (mam 8 GB kartę, którą zgrywa chyba z 10 min)
    -zasilanie-ja aż tak strasznie nie narzekam, gdyż mało korzystam z tego ustrojstwa.
    Mam 11 GB w CF'kach, co daje mi jakieś 2000 NEF'ów.
    Wiem, że baterię można kupić za 9 zł, bo to zwykła bateria od Nokii, ale ja nie widzę potrzeby.

Ogółem mówiąc, wtedy, jak kupowałem, to CF 8 GB były jeszcze drogie, teraz, na pewno bym się na DM III nie zdecydował, bo razem z dyskiem twardym wyszło mnie tyle, co 2 karty 8 GB (a zarówno Digimate jak i dysk kupowałem używane).

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów