Strona 16 z 51 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 507

Wątek: Kupował ktoś z Hong Kongu??

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Ja u alberta kiedys kupowałem ale wówczas to paczki pakował marnie, widze że sie to zmieniło, poprzednio malenikie pudełko które ledwo miesciło zamówiony sprzet + kilka chinskich gazet Co do towaru nie mam zastrzeżen, kontakt wrecz wzorowy!

Pzdr.

Bywalec Awatar Woodland
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Zakup osobisty w HKG.

Przejrzałem cały wątek ale nie znalazłem jednej informacji, na której by mi zależało. Czy ktoś osobiście robił tam zakupy? Pod koniec czerwca będę przez tydzień w Hong Kong'u. Chciałbym kupic coś do swojej szklarni. Ceny w Kea-Photo są interesujące. Czy ktos orientuje się czy mozna u nich dokanac zakupu osobiście? Wiem, że mogę do nich napisać email'a ale wolę infomrację od osoby, która takiego zakupu dokonała, bądź coś o tym wie. Będę wdzięczny za pomoc.
    Czym staram się robić zdjęcia - szczegóły tutaj.

Domyślnie

No więc zdecydowałem sie )

I pierwszy szok - o ile na poczatku zostałem delikatnie mówiąc... zignorowany i moje maile pozostały bez odpowiedzi - o tyle natychmiast jak zalicytowałem, kontakt rewelacyjny! Albert odpisywal na kazdy mail, kontakt naprawdę rzeczowy i profesjonalny.
    Po kazdej mojej wpłacie - od razu sie odzywał
    Koszt dostawy do Polski jest wyższy o 10 GBP niż do Angli - więc musiałem dopłacić 43 złote.
    Jedna uwaga - jesli ktos mysli, ze kupując kilka przedmiotów uda mu się zbić cos na kosztach transportu ... nie liczyłbym na to. Taniej wyszlo tylko kilka funtow na ubezpieczeniu jednnej paczki.
    Dzis rano dostalem przemilego maila:
    Hello Cluer,

Your order has been shipped today (Apr 15) via FedEx.

The shipment tracking number is: blablabla

You can track it from this link here:

XXXX

Here are the links to the eBay items:

xxx

Please leave me with a positive feedback if the package is received in good working order.

If you have any question or issue with the item, please let me know ASAP so we can resolve the issue in an orderly fashion.

PS - Please do check out my eBay store here or email me if you're looking for other items not listed in my auctions.

Thanks and have a great day!
    Albert
    Kea-Photo
    Kilka godzin temu paczka dostała status: Left Origin - pozostaje czekac.
    Obiecuję zamiescic zdjatka z otwierania paczki, sposobu pakowania, co bedzie w deklaracji celnej itp.

P.S. kea-photo to debesciak !!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Właśnie... może ktoś opisać jak wygląda oclenie gdy trzeba coś zapłacić? bo nie mogę się doszukać przed chwilą dotarł do mnie światłomierz sekonik (w cenie 1/2 tego co dałbym w polskich sklepach)

Pozdr,
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Teoretycznie każda przesyłka spoza UE jest clona. W praktyce, czepiają sie rzeczy powyżej 35-45$ (ustawowo to ~$29), albo takich gdzie na pierwszy rzut oka widać zaniżoną wratość (a wtedy trzeba się nagimanstykować żeby dowieść że to coś rzeczywiście kosztowało tyle ile w deklaracji).

Jesli już masz pecha, i paka ląduje na cle - tracisz 1-2 tygodnie (w przypadku kuriera 1-2 dni) na wymianę korespondencji. Musisz dostarczyć dowód zakupu, albo jakiekolwiek potwierdzenie wartości, twoje oświadczenie i takie tam. Po określeniu cła (albo anulowaniu procedury), cło puszcza paczkę (lub przesyłkę kurierską) do ciebie, przy czym wartość cła staje się kwotą "za pobraniem" którą regulujesz przy odbiorze.

Tylko, że w przypadku HongKongu i całej Azjii..

UWAGA

Pamietajcie że import z azji do unii ma zaporowe ceny. Mogą wam dosolić stawki, przy których przestanie się opłacać regulowanie cła. Niestety UC posługuje się tabelami grup produktów, i jeśli dobrze pamiętam - na foto jest dwadzieścia kilka procent (24%?). Ale do tego mogą być jeszcze domiary właśnie za Azję.
    Druga UWAGA - cło jest liczone od całości wartości przesyłki. TAKŻE KOSZTÓW WYSYŁKI.

Więc jeśli myślicie o takich zakupach:
    1. Sprowadzajcie raczej 'duperele', albo sprzęt używany.
    2. Dogadajcie się ze sprzedawcą, żeby nadał paczkę jako 'gift' o interesującej was wartości.
    3. No i miejcie jakąś podkładkę pod ewentualne żądania udowodnienia wartości i zawartości przesyłki ze strony UC
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cluer Zobacz posta
    Koszt dostawy do Polski jest wyższy o 10 GBP niż do Angli - więc musiałem dopłacić 43 złote.
    Podobno te 10 GBP to bujda, ktoś z forumowiczów pisał, że jemu Albert też podał koszty przesyłki do Polski wyższe o 10 funtów, więc odpisał, że w takim razie rezygnuje z zakupu i prosi o zwrot płatności. Skończyło się tym, że przesyłka przyszła w standardowej cenie.
    Siem de i kilka obiektyvoof

Domyślnie

No więc tak...
    DZIS O 13.00 ODEBRAŁEM PACZKĘ
    Status przesyłki podglądalem na stronie www. Jeszcze chwile po 8 rano była na cle w Warszawie
    ile szla z HK ?

zdjecie usunięte na prośbę użytkownika, autora postu.

Opakowanie:
    kilka kartoników szczelnie i mocno zapakowane folią babelkową. Wszystko w wiekszym kartonie upchanym chińskimi gazetami

Co do gwarancji, do obiektywu dołożony był certyfikat warranty Agreement Contract MACK na 7 lat.

Zdaję sobie sprawę z ryzyka jakie niosą zakupy na "drugim koncu świata", ale ja byłem w stanie je ponieść. Tak samo jak rozważalem mozliwośc zapłacenia cła zaporowego, o którym mowa była wyżej.
    Kazdy musi podjąc decyzje sam.

Pozostaje mi iśc się cieszyć ze szkielek.

PS co do tych ekstra 10 GBP.
    Mogłem postawić sprawe "na ostrzu noża" i zażądac zwrotu, ale gdyby Albert odesłal mi kasę (pal diabli 3,5%, ktore w ramach prowizji zabrałby PAYPAL) zostałbym bez możliwości zrobienia zakupów, bo od innego sprzedawcy po prostu bałbym się kupowac.

Uzależniony

Domyślnie

Do mnie idzie via HK Post ciekawe ile poczekam.

klamot14
    Guest

Domyślnie

Ja czekałem równo 7 dni przez HK Post. Jeśli znasz numer nadania możesz zadzwonić na pocztę na dział przesyłek i powiedzą ci czy już jest w Polsce.

Domyślnie

Do mnie też idzie HK Post.
    PS Cluer, co do tych 10 GBP to widzę, że Albert chyba namówił Cię na Fed-exa, czyli w tym wypadku wszystko zgodnie z cennikiem aukcyjnym. Po prostu dopłaciłeś za szybszą przesyłkę, może trochę wrew swojej woli, ale podejrzewam, że w stosunku do ceny sprzętu jest to różnica mało istotna :-)
    Siem de i kilka obiektyvoof

Strona 16 z 51 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów