Ja również u niego brałem. Zero kłopotów.
Ja również u niego brałem. Zero kłopotów.
A jak to jest z digitalrev? W regulaminie mają że cło i podatek mogą zostać naliczone, a jak się dodaje coś do koszyka to jest napisane, że ewentualne cło/tax jest na nich. Brał ktoś?
Dorzucę 5 groszy do tematu. w styczniu zamawiałem z Alliexpress.com lampę YN 560II - taki manual w Polsce dostępna za 300 zł a ja kupiłem za 200zł. zaryzykowałem- wartość mała wiec nie obawiałem się cła ale sprzedawcy już tak. czekałem 3 tyg ... i przyszła cała, sprawna i bardzo dobra lampa.
Witam,
A czy zna ktos moze sklep Retailer of Photographic equipment & electrical products Cameras ? Maja siedzibe w uk, nawet sklep stacjonarny gdzie od reki mozna zakupic sprzet. Na forach angielskich bardzo ich chwala, w zasadzie obok Flash Camera najbardziej.
Jest za to jeden kruczek (jak to zwykle bywa):
"INTELLECTUAL PROPERTY RIGHTS. Please note that by making a purchase on this website you will be acting as the importer of the product for all purposes including all customs regulations,copyright and trademark laws.You accept that the role of HDEW Cameras is limited to sourcing products and making them them available for you to import directly from the country of origin.By purchasing a product through this
website you authorise us to make arrangements for clearance of customs on your behalf for the products you have ordered."
No i zastanawiam sie czy jesli zamowie z wysylka do Polski, to czy dostane bezposrednio z HK czy moze a UK. Niby wg powyzszego jestem importerem, tyle ze import z HK i z UK to 2 rozne swiaty.
Ktos moze mial z nimi doswiadczenia?
Ostatnio jest nacisk na ściąganie VATu i nawet paczki po 4 dni leżą w kolejce w Pruszczu Gdańskim na oclenie/ovatowanie.
Kwoty:
Od 2009 stawka kwoty wolnej od cła, tj.
150 EURO - patrz Art. 23 ROZPORZĄDZENIA RADY (WE) NR 1186/2009 z dnia 16 listopada 2009 r. ustanawiającego wspólnotowy system zwolnień celnych.
Tu się nic nie zmieniło, natomiast!!! zmieniło się ovatowanie i już od 195zł wszystko ma naliczane 23% vatu. I będzie cło 0%, ale VAT 23%.
Na ogół można się dogadać z japończykiem/chińczykiem o wpisanie value do 40$ i jest OK.
Albo kupować nie od razu 3 rzeczy w jednej paczce tylko co jakiś czas pojedynczo.
warto kupowac z hong kongu ale z wysylka do UK. W takiej sytuacji praktycznie nie placi sie nic. Kupowalem kiedys dawno temu body 5D marka I, 1200 funtow kosztowal i zero oplat. Ogolnie jest jakas dziwna umowa miedzy uk a hk odnosnie oplat. Ile raz kupowalem stamtad obiektywy, nie zaplacilem ani groszai zaoszczdzilem pare ladnych stowek - tylko ze wlasnie z wysylka do UK.
kupujac np. sprzet ze stanow, wala clo do wszystkiego niestety, nawet w UK.
mysle ze dobra opcja dla kupujacego z polski, jest to wyslac do uk do jakiegos znajomego (prawie kazdy ma znajomych polakow w UK) i dany przedmiot przywiezc potem do polski. inaczej tego nie widze.
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User