Strona 33 z 51 PierwszyPierwszy ... 23313233343543 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 507

Wątek: Kupował ktoś z Hong Kongu??

klamot14
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kristo Zobacz posta
    Witam,

@Vitez
    Dzięki za odpowiedź, paczki przychodzą oczywiście pocztą polską.
    Szkoda że nasza poczta jest jeszcze 100 lat za murzynami... status przesyłki w hong kongu można sobie oglądać na stronie internetowej, u nas przepada jak kamień w wodę, aż do momentu gdy listonosz jej nie przyniesie (oczywiście piszę o zwykłych paczkach, EMS to już inna sprawa tam można na www status sprawdzać).

Zacząłem od sprawdzenia statusu na stronie w HK, gdy pokazała się informacja iż przesyłka opuściła HK do Polski za dwa dni wykonałem telefon do Poczty polskiej (tam gdzie trafiają przesyłki zagraniczne - 0-22 548-11-99), gościu mi sprawdził po numerze listu iż przesyłka dotarła do Polski i została już przesłana do mojego miasteczka. Na końcu skoczyłem na pocztę u siebie i uprzedziłem Panią w okienku, iż nie będzie kompletnego adresu na mojej przesyłce. Pani odnotowała w swoim systemie komputerowym (czyt. wpięła krateczkę do teczki w której trzyma rejestr przesyłek zagranicznych) i na następny dzień miałem awizo w skrzynce

Przy okazji napiszę, iż kupiłem szkiełko we wtorek i po 7 dniach do mnie dotarło. Także duży plusik dla Alberta. Paczka ładnie zapakowana chińskie gazetki i znaczki są ciekawą darmową atrakcją

Moim zakupem było taniutkie (jestem raczej fotoamatorem z naciskiem na amatorem ) szkiełko: NIKON Zoom 70-300 mm f/4.0-5.6 G-AF do mojego D70s.
    Paczka opisana jako "gift" a dodatkowo "used lens" - 16$

Koszty:
    obiektyw - 165 zeta
    przesyłka - 115 zeta
    cło - 0
    vat - 0
    RAZEM: 280 zeta

Na allegro są powyżej 360 zeta (z tego samego źródła, czyli USA lub HK).

Wydaje mi się że cło i vat mnie chyba ominęło i już nic więcej do płacenia mi nie przyślą (przy takich kosztach to i tak były by grosze), pozatym jest mały niuansik... musieli by mi wysłać na adres który był na przesyłce... czyli bez numeru mieszkania w moim bloku... (nie jestem tutaj zameldowany...) więc chyba raczej nie doszło by do mnie takie pisemko... może to jest jakiś sposób na ominięcie cła... chociaż w przypadku poczty to chyba cło i vat płaci się od razu... przy odbiorze...

Pozdrawiam,
    Kristo
    Jeśli byłoby cło to dostałbyś powiadomienie z UC o tym by dostarczyć dokumenty o tym ile zapłaciłeś. A tak najprawdopodobniej na pudełku dostałeś pieczątke z UC o dopuszczeniu do obrotu. W skrócie - cło ciebie omineło i sprawa jest zakończona.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

co do wczesniejszych pytan odnosnie kea-photo.....

Kea wystawia fakture, tzn rachunek, zawsz jest w paczce.
    Mozna zawsze kupic poza ebayem, w przypadku zakupow do UK mozna zaoszczedzic z 20 funtow, ale to naprawde raczej 20% znizki bym sie nie spodziewał, czasami polowa kosztow wysylki itp, ale wysylka tak samo, fedex przewaznie itp, wiec nie robi w balona, zbyt fajny gość.
    Na kazdego mejla odpisuje, szok......Jak sie wezmie pod uwage innych sprzedawcow z HK np ur-galaxy itp... masakra.

Odnośnie ceny - jest zdecydowanie niższa jak w polsce, niższa o wlasnie jakies 20,30 % od tego co jest w UK normalnie w sklepie czy u sprzedawców ebay. Ale nie wszystkie produkty. Np 17-40 wychodzil 400 funtow z HK, a 410 od goscia ze szkocji, kupilem u tego drugiego bo na drugi dzien mialem paczkę. Nie zawsze te różnice sa takie jakbyśmy myśleli że są...
    Jesli chodzi o przesylke do UK (nie wiem dlaczego tak jest, pewno jakas umowa miedzynarodowa czy cuś) to nawet 5D nie oclą (kupowałem, zero cła). Zreszta zawsze u goscia szkła kupuje, nigdy nic jescz enie było problemów. 3 przesyłka, pełny tracking i tyle.
    Ostatnio edytowane przez banan82 ; 20-08-2008 o 10:56
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Domyślnie

witam!
    kupowałem u paru sprzedawców i zawsze wszystko ładnie dochodziło, paczki szły szybciej niż ze stanów, sprzedawca u którego kupowałem najczęściej to DigitalRev.
    pozdrawiam
    Canon 450D + 18-55mm, 50mm f/1.8 II, Semi Fisheye 0.42x

Coś już napisał Awatar pkalamajski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Taka mi się refleksja nasunęła w sprawie przesyłek z HK do PL via FedEx.

Zauważyłem, że zawsze, kiedy cła/vatu nie ma, przesyłka tuż po przekroczeniu granic EU (Paryż) dostaje status "przesyłka zagraniczna przeszła odprawę celną". Jeśli tego statusu w Paryżu nie ma, jest cło/vat (i status ten nadawany jest dopiero w PL).

Twierdzę to na podstawie historii ok. 5-6 paczek. Wygląda na to, że pierwszy kraj w UE, przez który przelatuje paczka, dzieli je na dwie grupy; zwolnione z opłat celnych & podatków oraz te, na które cło/vat będzie się nakładać. Możliwe więc, że do PL paczki przylatują w dwóch grupach - tej, która z automatu dostaje dodatkowe opłaty, i tej, która jest z nich zwolniona (choć pewnie i ta grupa jest wyrywkowo poddawana szczególnie troskliwej opiece urzędu celnego).

Możecie potwierdzić / zaprzeczyć?
    PK

klamot14
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pkalamajski Zobacz posta
    Taka mi się refleksja nasunęła w sprawie przesyłek z HK do PL via FedEx.

Zauważyłem, że zawsze, kiedy cła/vatu nie ma, przesyłka tuż po przekroczeniu granic EU (Paryż) dostaje status "przesyłka zagraniczna przeszła odprawę celną". Jeśli tego statusu w Paryżu nie ma, jest cło/vat (i status ten nadawany jest dopiero w PL).

Twierdzę to na podstawie historii ok. 5-6 paczek. Wygląda na to, że pierwszy kraj w UE, przez który przelatuje paczka, dzieli je na dwie grupy; zwolnione z opłat celnych & podatków oraz te, na które cło/vat będzie się nakładać. Możliwe więc, że do PL paczki przylatują w dwóch grupach - tej, która z automatu dostaje dodatkowe opłaty, i tej, która jest z nich zwolniona (choć pewnie i ta grupa jest wyrywkowo poddawana szczególnie troskliwej opiece urzędu celnego).

Możecie potwierdzić / zaprzeczyć?
    Niekoniecznie jest tak jak piszesz - u mnie wszystkie paczki opuszczające Paryż miały status że przeszły odprawę celną a w Polsce do kilku dostałem cło.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klamot14 Zobacz posta
    Niekoniecznie jest tak jak piszesz - u mnie wszystkie paczki opuszczające Paryż miały status że przeszły odprawę celną a w Polsce do kilku dostałem cło.
    O, i o to mi chodziło. Czyli jednak to nie reguła. Dzięki za info.
    PK

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Uwielbiam te paczki od Alberta.

Oczywiście jak zwykle bez... wiadomo czego
    PK

klamot14
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pkalamajski Zobacz posta
    Uwielbiam te paczki od Alberta.

Oczywiście jak zwykle bez... wiadomo czego
    Miałeś rewizję celną??

Domyślnie

Mam do ludzi doświadczonych w kupowaniu z HK pytania

Chcę kupić:
    http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...ksid=p3907.m29

i teraz pytania czy jest duza roznica w wysylce do Polski czy Londynu??? Bo moj wujek moze przeza ebay zamowic ten obiektyw i przyplynie z HK do londynu... Czy zaplace oprocz tego co za przedmiot i wysylke jakies cla prowizje taxy czy inne cholerstwa?? czy tak samo bedzie jesli kaze wyslac bezpośrednio do Polski

Z góry dziękuję ...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PrzemQs Zobacz posta
    Mam do ludzi doświadczonych w kupowaniu z HK pytania

Chcę kupić:
    http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...ksid=p3907.m29

i teraz pytania czy jest duza roznica w wysylce do Polski czy Londynu??? Bo moj wujek moze przeza ebay zamowic ten obiektyw i przyplynie z HK do londynu... Czy zaplace oprocz tego co za przedmiot i wysylke jakies cla prowizje taxy czy inne cholerstwa?? czy tak samo bedzie jesli kaze wyslac bezpośrednio do Polski

Z góry dziękuję ...
    jesli masz taka mozliwosc to zamawiaj do londka, szanse na clo i VAT prawie zerowe w przeciwienstwie do wysylki do PL
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Strona 33 z 51 PierwszyPierwszy ... 23313233343543 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów