Pokaż wyniki od 1 do 10 z 507

Wątek: Kupował ktoś z Hong Kongu??

Mieszany widok

Domyślnie

witam!
    kupowałem u paru sprzedawców i zawsze wszystko ładnie dochodziło, paczki szły szybciej niż ze stanów, sprzedawca u którego kupowałem najczęściej to DigitalRev.
    pozdrawiam
    Canon 450D + 18-55mm, 50mm f/1.8 II, Semi Fisheye 0.42x

Coś już napisał Awatar pkalamajski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Taka mi się refleksja nasunęła w sprawie przesyłek z HK do PL via FedEx.

Zauważyłem, że zawsze, kiedy cła/vatu nie ma, przesyłka tuż po przekroczeniu granic EU (Paryż) dostaje status "przesyłka zagraniczna przeszła odprawę celną". Jeśli tego statusu w Paryżu nie ma, jest cło/vat (i status ten nadawany jest dopiero w PL).

Twierdzę to na podstawie historii ok. 5-6 paczek. Wygląda na to, że pierwszy kraj w UE, przez który przelatuje paczka, dzieli je na dwie grupy; zwolnione z opłat celnych & podatków oraz te, na które cło/vat będzie się nakładać. Możliwe więc, że do PL paczki przylatują w dwóch grupach - tej, która z automatu dostaje dodatkowe opłaty, i tej, która jest z nich zwolniona (choć pewnie i ta grupa jest wyrywkowo poddawana szczególnie troskliwej opiece urzędu celnego).

Możecie potwierdzić / zaprzeczyć?
    PK

klamot14
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pkalamajski Zobacz posta
    Taka mi się refleksja nasunęła w sprawie przesyłek z HK do PL via FedEx.

Zauważyłem, że zawsze, kiedy cła/vatu nie ma, przesyłka tuż po przekroczeniu granic EU (Paryż) dostaje status "przesyłka zagraniczna przeszła odprawę celną". Jeśli tego statusu w Paryżu nie ma, jest cło/vat (i status ten nadawany jest dopiero w PL).

Twierdzę to na podstawie historii ok. 5-6 paczek. Wygląda na to, że pierwszy kraj w UE, przez który przelatuje paczka, dzieli je na dwie grupy; zwolnione z opłat celnych & podatków oraz te, na które cło/vat będzie się nakładać. Możliwe więc, że do PL paczki przylatują w dwóch grupach - tej, która z automatu dostaje dodatkowe opłaty, i tej, która jest z nich zwolniona (choć pewnie i ta grupa jest wyrywkowo poddawana szczególnie troskliwej opiece urzędu celnego).

Możecie potwierdzić / zaprzeczyć?
    Niekoniecznie jest tak jak piszesz - u mnie wszystkie paczki opuszczające Paryż miały status że przeszły odprawę celną a w Polsce do kilku dostałem cło.

Coś już napisał Awatar pkalamajski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klamot14 Zobacz posta
    Niekoniecznie jest tak jak piszesz - u mnie wszystkie paczki opuszczające Paryż miały status że przeszły odprawę celną a w Polsce do kilku dostałem cło.
    O, i o to mi chodziło. Czyli jednak to nie reguła. Dzięki za info.
    PK

Uprawnienia umieszczania postów