Strona 26 z 51 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 507

Wątek: Kupował ktoś z Hong Kongu??

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szkocja

Domyślnie

Ja raz kupowalem z Hong Kongu obiektyw i wiecej nie mam zamiaru tego robic. Kupowalem od jakiegos sprzedawcy ktory mial zminimalizowac ryzyko placenia podatku i cla a nawet w razie jakby to bral to na siebie. Przesylka przyszla DHLem, odebralem bez zadnych problemow, wystawilismy sobie pozytywne komentarze. Po jakichs 5 miesiacach przyszla faktura z DHL w zwiazku z oplaceniem przez nich cla i podatku w moim imieniu. Sprzedawca potem juz oczywiscie na maile nie odpowiadal. Teoretycznie moglem nie placic ale niedlugo potem przyszlo ponaglenie, straszenie windykacja itp, a ze swiety spokoj byl warty wiecej niz kwota do zaplaty, to i zaplacilem i lacznie cenowo wyszlo tak jakbym kupil lokalnie (w UK). A gwarancja wiadomo.
    Moja galeria na CB
    30D + 40D + Tamron 17-50mm 2.8 + Canon 100mm 2.0 + Canon 50mm 1.4 + Canon 70-200mm 2.8 + 430EX + drobiazgi

muad
    Guest

Domyślnie

Wile a jaką wartość miałeś napisaną na paczce? Cło płaciłeś od wartości paczki czy doliczyli Ci sami?

Ja chcę kupić sigmę 12-24 tam kasztuje z przesyłką 1,4k a w Polsce dwa razy drożej, wiec nawet z cłem nie powinno być za drogo.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szkocja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muad Zobacz posta
    Wile a jaką wartość miałeś napisaną na paczce? Cło płaciłeś od wartości paczki czy doliczyli Ci sami?

Ja chcę kupić sigmę 12-24 tam kasztuje z przesyłką 1,4k a w Polsce dwa razy drożej, wiec nawet z cłem nie powinno być za drogo.
    Nie pamietam jaka byla podana wartosc, niespecjalnie na to zwracalem uwage jak sie okazalo ze paczke moge bez problemu odebrac. Nie przypuszczalbym ze przyjdzie to wszystko uregulowac duzo pozniej. Faktura o ile pamietam byla za clo i VAT, ale glowy nie dam.

Ja juz jednego tamrona musialem do serwisu oddac, z azjatycka gwarancja pewnie bym musial zaplacic dodatkowo.

Trzeba sobie samemu wykalkulowac co sie komu oplaca.
    Moja galeria na CB
    30D + 40D + Tamron 17-50mm 2.8 + Canon 100mm 2.0 + Canon 50mm 1.4 + Canon 70-200mm 2.8 + 430EX + drobiazgi

Bywalec
    Miasto
    Lublin/Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Kolega kamilos dzisiaj odebrał szkiełko od kea-photo bez żadnego cła. Jeśli kupujecie od kea-photo do UK to nie powinno być problemów

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Smile

Cytat Zamieszczone przez spuki Zobacz posta
    Kolega kamilos dzisiaj odebrał szkiełko od kea-photo bez żadnego cła. Jeśli kupujecie od kea-photo do UK to nie powinno być problemów
    Problemow na dzien dobry nie ma, bo jak wyzej Wile napisal fakturka przychodzi z opoznieniem. Zeby radosci ze szkla nie zepsuc

I mnie sie zdazylo zaplacic dwa razy - i to bylo ostatnie dwa razy. Trzeba wiedziec gdzie i Kea faktycznie nie przynosi problemow. Jednak Kea nie nalezy do najtanszych i mozna bardzo czesto sporo taniej wyciagnac nowy sprzet nie tylko z HK..

muad
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    I mnie sie zdazylo zaplacic dwa razy - i to bylo ostatnie dwa razy.
    Pamiętasz jaką wartość miałeś wpisaną na paczce? Z wcześniejszych wypowiedzi w tym wątku wynika, że przy małej wartości ryzyko zapłaty cła jest mniejsze, czy faktycznie tak jest?. W kea-photo niestety sigmy 12-24 nie ma

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muad Zobacz posta
    Pamiętasz jaką wartość miałeś wpisaną na paczce? Z wcześniejszych wypowiedzi w tym wątku wynika, że przy małej wartości ryzyko zapłaty cła jest mniejsze, czy faktycznie tak jest?. W kea-photo niestety sigmy 12-24 nie ma
    Jasne ze pamietam, za pierwszym razem wartosc na fakt. 50GBP - clo 27GBP, drugim razem od wartosci 105GBP - clo 47GBP.

Początki nałogu Awatar popi
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wile Zobacz posta
    Ja raz kupowalem z Hong Kongu obiektyw i wiecej nie mam zamiaru tego robic. Kupowalem od jakiegos sprzedawcy ktory mial zminimalizowac ryzyko placenia podatku i cla a nawet w razie jakby to bral to na siebie. Przesylka przyszla DHLem, odebralem bez zadnych problemow, wystawilismy sobie pozytywne komentarze. Po jakichs 5 miesiacach przyszla faktura z DHL w zwiazku z oplaceniem przez nich cla i podatku w moim imieniu. Sprzedawca potem juz oczywiscie na maile nie odpowiadal. Teoretycznie moglem nie placic ale niedlugo potem przyszlo ponaglenie, straszenie windykacja itp, a ze swiety spokoj byl warty wiecej niz kwota do zaplaty, to i zaplacilem i lacznie cenowo wyszlo tak jakbym kupil lokalnie (w UK). A gwarancja wiadomo.
    a jak sie nazywal sprzedawca?????????? i czy przesylka przyszla do Ciebie bezposrednio z Hong Kongu?
    Ostatnio edytowane przez popi ; 11-07-2008 o 09:57 Powód: Automerged Doublepost
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
    Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szkocja

Domyślnie

Nie pamietam jak sie nazywal... kupowalem gdzie taniej. Nie sadze zeby wybrani sprzedawcy puszczali towar jakimis kanalami ktore nie zostaja sprawdzane pod katem cla i podatku.

Chyba bezposrednio z HK, nie bardzo rozumiem co konkretnie masz na mysli...
    Moja galeria na CB

muad
    Guest

Domyślnie

A tak na marginesie, kupując obiektyw np. w Irlandii płacimy cło i podatek? O ile wiem to nie, ale zapytać zawsze warto.

Strona 26 z 51 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów