A mnie FedEX wku2#$ia maja telefon kontaktowy na przesylce, ale nie kontakuja sie z obiorca paczaki ani w celu ustalenia godzin doreczenia ani gdy nie zastali odbiorcy. ;/
A mnie FedEX wku2#$ia maja telefon kontaktowy na przesylce, ale nie kontakuja sie z obiorca paczaki ani w celu ustalenia godzin doreczenia ani gdy nie zastali odbiorcy. ;/
10D + 28-135 3,5-5,6 USM IS + Tokina 10-17 Fisheye+ +70-200 f4 L +2x sunpak 4000AF +2x Metz 45 + helios 58 2 + 2x Metz 60.
85sunrise.com
corass - w fedexie to norma, mojej paczki nawet nie zeskanowali, dopiero po interwencji telefonicznej okazało sie ze paka jest juz w PL......
Pzdr.
wczoraj napisałem maila, dziś odpowiedz, bez problemu zmienili adres na wskazany takze FedEx nie taki zły![]()
10D + 28-135 3,5-5,6 USM IS + Tokina 10-17 Fisheye+ +70-200 f4 L +2x sunpak 4000AF +2x Metz 45 + helios 58 2 + 2x Metz 60.
85sunrise.com
Moja kolej,
tez chce zrobic zakupy w HK u kea-photo. Pytanie czy bezpiecznie brac zakupy za ~3/4tys czy lepiej rozbic to na pojedyncze szkla i co z tym clem(czytam, ze loteria). Jak mi napisza gift i jak juz ktos pisal... $40 to bede musial placic to clo? Moze ktos ma jakis patent? Jakby wyslali z prywatnego adresu i napisali "private stuff", moze by przeszlo.
Ile to clo? I jak z VAT'em?
Z tego co wyczytalem to place wartosc towaru+paczka i jak mam farta to nie place cla, jak mam pecha to moge zaplacic clo+VAT, zgadza sie? Bo jak nie place cla to z jakiej racji VAT?
Ostatnio edytowane przez Kokoon ; 21-05-2008 o 19:09
"Focusing less on your gear and more on what you’re shooting is a great way to develop your eye." Mark Thiessen
Zadajesz pytania na które odpowiedzi znajdziesz w tym wątku. Naprawdę chcesz by ktoś ci 10 razy potwierdził wszystko co tu jest napisane?
Czesc wszystkim!
Jestem nowy ale mam pytanie bo dzisiaj znalazlem cos takiego:
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodar...1,5237937.html
co o tym myslicie.
Witam jeszcze raz i pozdrawiam
kokoon, szczerze to nikt nie wie jak to jest na 100% ale wiemy że:
paczki są skanowane - nie noszą śladów odtwierania
paczki lecą jako gift, low value ale zdarzaja się madrzy celnicy i jest wtopa
jak paczka Ci zginie to dostajesz tyle ile byla ubezpieczona a nie ile byla warta rzeczywiscie
albert jest spoko gosciem i idzie sie z nim dogadac
tyle w temacie
85sunrise.com
Czyli jak zginie to ubezpieczenie jest liczone z tej zadeklarowanej wartosci gifta? Te $45?
Myslalem, ze kurier dostaje info ze wartosc jest X a papiery przewozowe to wartosc Y + "gift".
Wlasnie jestem na etapie dogadywania sie z Albertem, dlugo trzeba czekac na odp. 2/3dni. Wiesz moze ile da sie u niego wytargowac discountu przy zamowieniu ~1200Ł?
"Focusing less on your gear and more on what you’re shooting is a great way to develop your eye." Mark Thiessen
Myślę, że to jeszcze jeden przykład na pazerność fiskusa na której traci. Zadam Ci kilka pytań.
Czemu sprzęt kupowany w Niemczech może być tańszy niż z oficjalnego źródła w Polsce? Dlaczego w USA czy Hongkongu jest jeszcze taniej? Czy takie ceny wychodzą na dobre fiskusom w w/w krajach? Pamiętasz może przed kilku laty problem taniego spirytusu ze wschodu i jak go rozwiązano z korzyścią i nawiązką dla budżetu?
Póki ustawodawstwo w Polsce będzie tworzyć przestrzenie dla szarej strefy, zamiast wspierać gospodarkę w rozwoju, ludzie będą kombinować jak przy najniższych dochodach w UE sprostać najwyższym stawkom VAT.
I tyle.
C-F-K - forever