Strona 20 z 51 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 507

Wątek: Kupował ktoś z Hong Kongu??

Kornut
    Guest

Domyślnie

Jak już wcześniej wspomiałem obiektyw został kupiony przez znajomego który był w Hong Kongu i osobiście przewiózł do Polski bez żadnego cła i vat, nikt na lotniskach gdzie miał przesiadke nie zapytał sie go o obiektyw a był w pudełku.
    Pozdrawiam

Domyślnie

A w UK sytuacja z clem i vatem wyglada tak samo jak u nas, czyli jak celnicy zlapia to sie doczepia a jak nie to fajnie?
    A moze legalnie nie ma zadnych oplat przy zakupach z hong kongu bo przy aukcjach Kea Photo pisze "No duty/VAT to the UK, shipment by FedEx"?
    Pytam bo mialbym mozliwosc zakupienia sprzetu przez znajomych z UK.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

powiem tak. Znajomy jest celnikiem (co prawda w porcie w Gdyni, ale to już inna bajka) i pytałem go o ten temat (rozważałem kupno eLki z HK). To co usłyszałem brzmiało mniej więcej tak.

wszystkie paczki przechodzące przez urząd celny są rozpakowywane, jeśli ich wartość (sprawdzają w swoich bazach) nie przekracza 175EUR (albo coś koło tego, nie pamietam dokładnie) to może być przesłana jako 'gift' i jeśli jest to jedna sztuka jakiegoś przedmiotu (czyli nie podejrzewają kupna na handel) to żadne cło nie jest naliczane.

Jeśli oszacowana wartość paczki nie przekracza (też nie na handel, jako gift) ok 350EUR(też mówię orientacyjnie, znajomy mówił że jakieś tam widełki są) to jest naliczane ryczałtowe cło, coś poniżej 5%.

Jeśli zadeklarowana wartość przedmiotu jest dużo niższa niż cena z ich bazy cen, to przyjmują swoją wartość, musisz płacić cło, vat, a jeśli różnica jest naprawdę rażąca to masz szanse na jakiś mandat.

Pozdrawiam,
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

klamot14
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    powiem tak. Znajomy jest celnikiem (co prawda w porcie w Gdyni, ale to już inna bajka) i pytałem go o ten temat (rozważałem kupno eLki z HK). To co usłyszałem brzmiało mniej więcej tak.

wszystkie paczki przechodzące przez urząd celny są rozpakowywane, jeśli ich wartość (sprawdzają w swoich bazach) nie przekracza 175EUR (albo coś koło tego, nie pamietam dokładnie) to może być przesłana jako 'gift' i jeśli jest to jedna sztuka jakiegoś przedmiotu (czyli nie podejrzewają kupna na handel) to żadne cło nie jest naliczane.

Jeśli oszacowana wartość paczki nie przekracza (też nie na handel, jako gift) ok 350EUR(też mówię orientacyjnie, znajomy mówił że jakieś tam widełki są) to jest naliczane ryczałtowe cło, coś poniżej 5%.

Jeśli zadeklarowana wartość przedmiotu jest dużo niższa niż cena z ich bazy cen, to przyjmują swoją wartość, musisz płacić cło, vat, a jeśli różnica jest naprawdę rażąca to masz szanse na jakiś mandat.

Pozdrawiam,
    No to te paczki które do mnie przychodzą od Alberta napewno nie są otwierane ani przez poczte ani przez Fedex. Aktualnie oczekuje na kolejną przesyłke więc jak dojdzie to powiem jak było.

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

W!

Paczki sa niezwykle sporadycznie otwierane. Rentgenem mozna sprawdzic praktyczie wszystko.

Zdrowko

Bywalec Awatar corass
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Czyli jak to jest z tym FedEx'em? Doliczają cło i vat czy nie? Bo z poprzednich postów nie wynika jednoznaczna sytuacja in plus czy in minus
    10D + 28-135 3,5-5,6 USM IS + Tokina 10-17 Fisheye+ +70-200 f4 L +2x sunpak 4000AF +2x Metz 45 + helios 58 2 + 2x Metz 60.

85sunrise.com

klamot14
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez corass Zobacz posta
    Czyli jak to jest z tym FedEx'em? Doliczają cło i vat czy nie? Bo z poprzednich postów nie wynika jednoznaczna sytuacja in plus czy in minus
    Mi nic nie doliczyli ale w deklaracji było napisane gift. Zobaczymy jak teraz będzie bo następna paczka w drodze.

Tak mi się wydaje że zależne jest jeszcze od tego do jakiego miasta przychodzi tzn na jakie cło.
    Ostatnio edytowane przez klamot14 ; 06-05-2008 o 10:50

Coś już napisał Awatar romko
    Miasto
    pomorze środkowe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez corass Zobacz posta
    Dostałem też ostatnią przesyłkę od Alberta C16-35 MKII plus polar. Zero cła, nie otwierana, mogę powiedzieć tylko, że albo mam dużo szczęścia (trzecia przesyłka), albo to reguła, zawsze szło Fedexem. Może jakby było kilka egzemplarzy tego samego szkła, co by rodziło podejrzenie, że na handel to by naliczyli cło. Na paczce oczywiście - "gift". Podzielam zdanie poprzedników, warto brać pojedyncze egzemplarze ale droższych przedmiotów. Na samej przesyłce nie da się wiele zaoszcędzić, mi się udało 2 razy utargować po 5 funtów. To nie Allegro. :sad:
    5D gripped, Canon 5, lampka 430 EX, Canon 35L, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 16-35/2,8L MK II, Canon 70-200/2.8L, TC Kenko 2x, kilka szkiełek analogowych, dużo chęci i notorycznie mało czasu...
    to tylko 1 %...

Coś już napisał
    Miasto
    Barlinek

Domyślnie

A czy zamawialiście do Polski np. z Kea-Photo czy wszyscy do UK? Ceny mają powalająco niższe niż u nas.
    Canon EOS 450D + BG-E5 + EF-S 18-55 IS + EF 50 f/1.8 II + 430EX II

Coś już napisał Awatar romko
    Miasto
    pomorze środkowe

Domyślnie

2x do Polski C70-200 L + TC Kenko, ostatnio C16-35, 1x UK 5D i lampa.
    5D gripped, Canon 5, lampka 430 EX, Canon 35L, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 16-35/2,8L MK II, Canon 70-200/2.8L, TC Kenko 2x, kilka szkiełek analogowych, dużo chęci i notorycznie mało czasu...
    to tylko 1 %...

Strona 20 z 51 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów