Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
powiem tak. Znajomy jest celnikiem (co prawda w porcie w Gdyni, ale to już inna bajka) i pytałem go o ten temat (rozważałem kupno eLki z HK). To co usłyszałem brzmiało mniej więcej tak.

wszystkie paczki przechodzące przez urząd celny są rozpakowywane, jeśli ich wartość (sprawdzają w swoich bazach) nie przekracza 175EUR (albo coś koło tego, nie pamietam dokładnie) to może być przesłana jako 'gift' i jeśli jest to jedna sztuka jakiegoś przedmiotu (czyli nie podejrzewają kupna na handel) to żadne cło nie jest naliczane.

Jeśli oszacowana wartość paczki nie przekracza (też nie na handel, jako gift) ok 350EUR(też mówię orientacyjnie, znajomy mówił że jakieś tam widełki są) to jest naliczane ryczałtowe cło, coś poniżej 5%.

Jeśli zadeklarowana wartość przedmiotu jest dużo niższa niż cena z ich bazy cen, to przyjmują swoją wartość, musisz płacić cło, vat, a jeśli różnica jest naprawdę rażąca to masz szanse na jakiś mandat.

Pozdrawiam,
No to te paczki które do mnie przychodzą od Alberta napewno nie są otwierane ani przez poczte ani przez Fedex. Aktualnie oczekuje na kolejną przesyłke więc jak dojdzie to powiem jak było.