Strona 4 z 51 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 507

Wątek: Kupował ktoś z Hong Kongu??

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    z tym że kolega Picia mieszka w Polsce a nie na wyspach, więc dochodzi problem - jakby nie patrzeć duży - z cłem. Da się go ominąć wysyłając paczkę do Polski?
    Nie wiem do konca, jak to jest z tym clem do UK - czy HK jest jakos specjalnie traktowane jako byla czesc Wspolnoty Brytyjskiej, czy co... Czesc sklepow wrecz gwarantuje brak cla i podatku do UK.

Ale Irlandia nie jest czescia Zjednoczonego Krolestwa... A te przesylki przechodza. Mozna by wysylajacych poprosic, by obok angielskiego : 'gift of no commercial value' dopisali cos podobnego po polsku... (albo 'egzemplarz przeznaczony do testow')

Tu panuje przeswiadczenie, ze jak cos idzie fedexem - to nie ma problemu z celnikami.
    5D

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zOOn Zobacz posta
    Tu panuje przeswiadczenie, ze jak cos idzie fedexem - to nie ma problemu z celnikami.
    W Polsce jest tak że Fedex, UPS itd mają własne agencje celne więc tylko czekają na okazję żeby coś oclić bo mają z tego zarobek (za obsługę) - do mnie do firmy ludzi z oddziału w US wysłali kiedyś czapki baseball'ówki Fedexem właśnie i od razu trafiły na cło...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

więc wychodzi na to, że mieszkając w Polsce to równie dobrze można kupić sprzęt w USA. no chyba, że ma się kogoś w UK.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

kurde .. sprawa coraz bardzeij mi sie komplikuje :/ moze przeczekam do wakacji, moja siostra leci do irlandi wiec kupie na jej adres obiektyw, a ona mi prześle od siebie paczkę. co wy na to ? przejdzie?

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

ja wyślę na adres do znajomych do UK. no albo spróbuje z US and A
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Do Polski to raczej watpilawa sprawa aby przeszlo be cala i podatku VAT bo biurokracja i Panstwo jest bardzo drapieżne
    Canon EOS 20D, 30D + 100-400L USM, 24-105L, 50 f.1.8 II + Speedlite 580EX + Tamron 17-50 F/2.8 + Tamron 28-75 f/2.8 + MARUMI DHG CPL, WPC UV + MC UV + SANDISK CF 4GB, 1GB EXTREME III + LOWEPRO Micro Trekker 200 + Naneu Pro Adventure K3 + SONY HDR-HC5E

foto galeria - galeria zdjęć – aparaty cyfrowe – obiektywy – fotografia cyfrowa - filtry polaryzacyjne - zdjęcia

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Picia Zobacz posta
    kurde .. sprawa coraz bardzeij mi sie komplikuje :/ moze przeczekam do wakacji, moja siostra leci do irlandi wiec kupie na jej adres obiektyw, a ona mi prześle od siebie paczkę. co wy na to ? przejdzie?
    Raczej niech ona ci potem przewiezie w swoim bagazu, tylko bez pudel, instrukcji, paragonow (te moga isc osobno paczka, bez sprzetu). Bo tak to jej paczke Irlandia->Polska moga oclic.

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Raczej niech ona ci potem przewiezie w swoim bagazu, tylko bez pudel, instrukcji, paragonow ..
    tylko, że powrót jest planowany na koniec sierpnia, ew. początek września, a raczej potrzebowałbym wcześniej tego obiektywu :/

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Raczej niech ona ci potem przewiezie w swoim bagazu, tylko bez pudel, instrukcji, paragonow (te moga isc osobno paczka, bez sprzetu). Bo tak to jej paczke Irlandia->Polska moga oclic.
    oclic paczke ? na trasie wewnatrz UE ? to kaczystan juz nie jest w UE ? wypisal sie ? wyrzucili ? zamawialem do UK z wysp jersey, z isle of man, ktore maja osobne przepisy celne i podatkowe (zwolnienia z vat itd. itp) nigdy nikt nie doliczycl nawet 1p do przesylki, zamawialem z francji (aparat z pixmanii) znajomi laptopa z pixmanii = nigdy nikt nie doliczyl zlotowki, jedyny znany mi przypadek to kolega zamawiajacy obiektyw z ebay'a usa i wysylany z usa do uk, nawet wowczas nie doliczyli cla a jedyna oplata ktora trzeba bylo uiscic byl podatek VAT w wysokosci 17,5% i tyle, zadnych cel itd.
    paczki wysylane do kaczystanu z uk czy irlandii tez nie podlegaja zadnym clom i podatkom, podatek vat na terenie UE placisz raz, a wyjezdzajac poza jej granice mozesz go nawet odzyskac (stad rozne ceny na lotniskach dla pasazerow latajacych wewnatrz UE i tych lecach np do egiptu,usa czy gdziekolwiek indziej poza UE), wysylalem tony sprzetu jeszcze z anglli do polski i nigdy nawet zadnej paczki nie otwarto, wiec nie widze zadnych podstaw do tego aby sie obawiac jakis cel albo podatkow doliczanych do towarow wysylanych wewnatrz UE, gdyby tak bylo to sklepy typu pixmanii stracilyby racje bytu, bo wowczas cena ostateczna uzalezniona od widzimisie urzedasa w jakims kaczogrodzie bylaby loteria, nie wiem skad ci sie vitez wzial pomysl na clenie czegokolwiek wewnatrz UE - pozno juz, moze stad
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wewnątrz UE masz racje nie ma żadnego cła
    Canon EOS 20D, 30D + 100-400L USM, 24-105L, 50 f.1.8 II + Speedlite 580EX + Tamron 17-50 F/2.8 + Tamron 28-75 f/2.8 + MARUMI DHG CPL, WPC UV + MC UV + SANDISK CF 4GB, 1GB EXTREME III + LOWEPRO Micro Trekker 200 + Naneu Pro Adventure K3 + SONY HDR-HC5E

foto galeria - galeria zdjęć – aparaty cyfrowe – obiektywy – fotografia cyfrowa - filtry polaryzacyjne - zdjęcia

Strona 4 z 51 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów