cala moja szklarnie kupilem u Alberta w HK z tym ze przesylka byla do szkocji, zero problemow po 3 dniach za kazdym razem mialem przesylke w rekach. Puszke tez tam kupilem i tez 3 dniZero cła
Potem tylko bagaz reczny i spokojnie wożę sobie sprzet miedzy polska a szkocją.
ps: ci ktorzy maja dzialanosc gospodarcza i kupuja sprzet w polsce bez podatku to cene maja praktycznie taka sama jak w HK. Jedynie ze stanow oplaca sie bardziej kupowac sprzet, HK jest dobry do UK, ale do polski to cła i cła i problemy
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Do rodaków przebywających w Irlandii...
Kupując u Alberta w Kea Photo prawdopodobnie będziecie już płacić VAT pomimo pięknie opisanej przez niego przesyłki. Wczoraj dostałem ST-E2 i Polara niestety zapłaciłem Vat![]()
Irlandzkie Revenue chyba zweszylo co sie dzieje
Na mojego maila Albert odpisał, że przez ostatnie kilka tygodni dostał całą masą emaili zaskoczonych klientów z Irlandii, którym nagle naliczają VAT, na szczęście bez 6.7 % cła.
Pozdrawiam!
"A little bit too much... is just enough for me" - Jean Cocteau
Fotografia ślubna, reportaż ślubny
Bartek Witek Photography na Instagramie
A jest ktos na forum, kto ma doswiadczenie w zakupach z HK do Szwecji? Ja wlasnie w Szwecji chwilowo jestem i chcialbym tutaj sprowadzic sprzet z Kea Photo ale nie wiem jak sie sprawy maja z "gift'ami" itd... Jedyne co wiem, to mail Alberta mowiacy "sending to Sweden is fine" :-) Niestety na pytanie czy sa cla, czy myk z zanizona wartoscia i giftem przechodzi bez problemu nie odpowiedzial mi.
Dziś wreszcie przyszła paczka z HK od GadgetInfinity. Na paczce deklaracja GIFT 30USD. Pake prześwietlili i rozpakowali (bo dostałem oryginalny spis zawartości GI, który był w środku, z powiadomieniem o konieczności dokonania czynności celnych). Łącznie od 60USD wartości było 32pln cła+opłat.
Myk nie przeszedł.
Centrum WER w Zabrzu zdaje się było nie tak dawno otwarte i obawiam się, że coraz więcej paczuszek będzie w ten sposób skanowanych; zwłaszcza tych, które mają GIFT + maksymalną kwotę wolną od cła w deklaracji.
Ostatnio edytowane przez dentharg ; 30-07-2008 o 12:02 Powód: Automerged Doublepost
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
To po sie upierace przy giftach ? i to jeszcze kosztujących dokładne 30 euro ?
wiadomo, ze gift ze stanów = laptop, aparat albo iPhone (bo przecież nikt kowbojskiego kapelusza nie bedzie chciał) Rozmawiałem wczoraj z kurierem. To juz nie sa małe, pojedyncze paczki. W tej chwili dosłownie na paletach sprzet przyjeżdza do kraju
Jak się trafi jakaś wyprzedaż to nawet po legalnym ocleniu jest niezłe przebicie. Mówił, ze wszystko co ma wartośc >30 euro jest automatem clone i wtedy jak się okaże, ze w paczce jest cos innego niz w deklaracji zaczynają się problemy...
A może w deklaracji celnej napisać: "Chińska podróbka aparatu Canon 5D - to jest tandeta, która nawet zdjęc nie robi, ale wyglada identycznie jak orginał. Ma nawet podrobione pudełko, skopiowane płyty i ksiązeczki" wartość - 2 USD" <lol> Ciekawe jakie by mieli miny na cargo.)
W deklaracji napisać "Warranty repair". Osobiście nie sprawdzałem ale podobno skuteczność wysoka.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
bezsens, te grubasy w stanach moga sobie pozwolic a my w tak bogatym kraju jak polska musimy placic wiecej![]()
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie