no dobra a co jesli przesyłkę bym nadal przez UK. Mam na wyspach znajomych do których by mogli w azji zaadresować paczke a ci z kolei przesłali by mi ją tu do Polski. Trochę na około ale chyba cło ominięte. Czy sie myle ? No chyba ze ktoś ma myk na prostą przesyłkę z Azji do nas z ominięciem UC?
30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpacki
Nie wydaje mi sie.
To jest raczej zalezne od wartosci i od czestotliwosci.
Z miejsca w ktorym wzialem kiedys obiektyw - dostalem tax.
Od tamtego momentu biore drobiazgi - filtry, karty, dekielki, oslony - za grosze, ale nie mam cla. Za to wiem ze w ciagu 48h z HK paczka jest u mnie.
Wiem jednak - przynajmniej spodziewam sie - ze przy nastepnym szkle dostalbym akurat z tego miejsca rowniez tax'a. Pomimo smiesznej ceny na fakt. Przy drobiazgach - cisza. Pomimo kilku zakupow miesiecznie.
Ja w tym tygodniu kupiłem 70-200 2.8 L IS.
Poprosiłem brata w UK żeby zamówił do siebie i zapłacił przelewem na konto.
31 lipca będzie w Polsce i przywiezie szkło ze sobą.
Zadnych opłat dodatkowych nie płacił. Obiektyw przyszedł do niego FedEx-em w 3 dzień od zamówienia. Jeszcze filtr polaryzacyjny mi zamawia.
Firma kurierska nie ma nic do tego. Gdy paczka przychodzi do Polski to wschodzi najpierw do celników. Jeśli oni przy kontroli (rewizja bądź prześwietlenie) zaopiniują ją do clenia to trzeba to zrobić i koniec tematu. Natomiast jeśli oni uwierzą w to co jest napisane w deklaracji i odprawią to firma kurierska jest tylko po to aby odwiozła paczuszke i jej praca się kończy.
Fedexowi nie zależy na cleniu bo oni nic z tego nie mają. Cło i podatek idzie do budżetu. A firma kurierska jest zobligowana do utrzymywania agencji celnej.
To tyle przemyśleń z mojej strony.
Nie będe wypisywał ile mnie cło i Vat kosztował - niech to pozostanie tajemnicą handlową :wink:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W ostatnim miesiącu się tak poorbiło. A co do kwot przy obiektywach to jest 6,7% cła od wartości zadeklarowanej + 22% vatu.
Policz sobie![]()
Ostatnio edytowane przez klamot14 ; 28-07-2008 o 10:20 Powód: Automerged Doublepost
Vat owszem, ale dlaczego cło? Skąd wiesz, ze 6,7%? W jakiej kategorii są obiektywy? Bo np. na aparaty fotograficzne nie ma cła.
Nie wiedzialem za bardzo, gdzie mam zapytac, wiec pytam tutay:
Kuzyna mam w Australii i przylatuje do Polski niedlugo. Moglby mi kupic pare rzeczy z HK, ale nie wiem jak go potraktuja na lotnisku w Polsce, jak bedzie wiozl obiektyw w bagazu podrecznym, a aparatu nigdzie nie bedzie...
Czy obiektyw wytrzyma w bagazu, ktory idzie pod poklad?