Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Czy Andrea Mantegna się pomylił?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Nawet jak na teleobiektyw stopy i nogi ma za małe. Ale to na pewno zabieg celowy, żeby umniejszyć wagę stóp a wyolbrzymić wyraz twarzy. Czyli obraz miał być użyteczny kosztem poprawności perspektywy. Może zleceniodawca się uparł... Szkoda, bo to trochę dzisiaj razi.

ps Pan Gosiewski mi się przypomniał... ;-)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Nawet jak na teleobiektyw stopy i nogi ma za małe. Ale to na pewno zabieg celowy, żeby umniejszyć wagę stóp a wyolbrzymić wyraz twarzy. Czyli obraz miał być użyteczny kosztem poprawności perspektywy. Może zleceniodawca się uparł... Szkoda, bo to trochę dzisiaj razi.
    Raczej nie zleceniodawca, to był XV wiek, oni się dopiero uczyli perspektywy (ładnie o tym pisze Waldemar Łysiak w MBC a równie ciekawe są eseje Marka Kordosa w Wykładach z historii matematyki).

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    ps Pan Gosiewski mi się przypomniał... ;-)
    Nie wiem dlaczego i nie chcę wiedzieć, i nie chcę wiedzieć, dlaczego nie chcę wiedzieć

Przypominam uprzejmie Forumowiczom-fotografom, że w wątku chodzi o zrobienie zdjęcia osobie leżącej, zza stóp, przy zastosowaniu jak najdłuższej ogniskowej (i GO od stóp do głów).
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uprawnienia umieszczania postów