zrobiłem ostatnio test używałem
canon 400 f 5,6 L - na otwartej dziurze
TC canon x2
TC canon x1,4
canon 20d
test niał pokazać sens używania TC przy fotkach tele. jak widać kadrowałem ten sam wycinek zdjecia dla różnych ogniskowych (łącznie). czyli innym zdaniem - czy warto doczepiać TC i jaki lub cropować w PS.
poprawcie mnie jeśli się mylę :
lepiej zrobić z TC 1,4 i lekko powiekszyć w PS niż stosować pozostałe kombinacje
z TC1,4 foto jest wyraźnie ostrzejsze niż bez a podciągnięte bardziej w PS - to ogólnie znany pogląd. z TCx2 jest o wiele mniej kontrastu niż z TC1,4. na tych fotkach to tak nie razi bo to jest kawałek budynku w cieniu ale jeśli na pierwszym planie stał jasny ptak to byłaby wielka różnica. no a dwa TC razem to już mydło wychodzi choć jak mamy coś stracić to lepiej jak bedzie mydło niż nic.
dla uwieńczenia testu posłuże się fragmentem wywiadu państwa Kosińskich dla fotopolis:
Fotopolis: Czy same obiektywy wystarczą, czy potrzebne są Wam jeszcze konwertery?
Renata Kosińska: Konwerterów nie używamy, głównie dlatego, że zabierają światło i spada nieco jakość obrazu. Zresztą przy fotografowaniu zwierząt są mało praktyczne, bo zwykle potrzebne są krótkie czasy naświetlania, żeby zdjęcie wyszło ostre.
Marek Kosiński: W fotografii przyrody w Polsce od strony komercyjnej nie liczy się jedynie jakość zdjęć. W branży edukacyjnej, w której działamy trzeba mieć przede wszystkim zestaw poprawnych zdjęć świetnie opisanych, prezentujących wielość gatunków i doskonale oddających specyfikę regionu...