Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: 5D kontra średni format

Mieszany widok

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie 5D kontra średni format

Ciekawe porównanie pojawiło się na dpreview: http://forums.dpreview.com/forums/re...2&changemode=1

Cytat Zamieszczone przez forum dpreview, (użytkownik - sergey1968)
    (....) I decided to make my contribution. I am comparing Canon 5D with 35 1.4 L lens and Mamiya 7II with 65 F/4. Size, weight, price of this setups are comparable (Mamiya 7 is much cheaper than 5D - but I write off portion of Nikon 9000 scanner for the difference). Horisontal angle of view is very similar. Mamiya 7, being rangefinder, is very fast handling camera - so is 5D. Tripod and mirror lock up (for SLR) are used. Astia 100F 120 film is shot and scanned on Nikon 9000 scanner, 5D files are processed with latest DPP.
    5D kontra Mamiya 7II. Trudny przeciwnik , bo ta Mamiya to aparat celownikowy czyli optyka szerokokątna ma dużo łatwiej - co zresztą widać. I widać też, że 5D nieźle dostało po tyłeczku . Poprzeczka postawiona bardzo wysoko i dla optyki i dla body. W sumie 5D nie wypadł źle gorzej z L-ką. Zresztą warto popatrzyć samemu i wyciągnąć wnioski. Ja mam dość mieszane uczucia ??:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Taaak, jak tylko zobaczyłem na dpreview w tytule postu "Mamiya7" wiedziałem, że będzie hardkorowo Swoją drogą - ciekawe, czy powstaną kiedyś średnioformatowe dalmierzowce cyfrowe... Biorąc pod uwagę współczynnik telecentryczności 7-ki i to, jakiej wielkości są największe obecnie produkowane matryce - sprawa wygląda cholernie kiepsko, ale w przyszłości - kto wie?

Domyślnie

Hm...czemu ma służyć to porównanie? Ot po prostu test dla samego testu...można by tak w nieskończoność...tyle dobrze, że canon jest rywalem...
    Nie mniej jednak dobrze, że ktoś pelni dyżur i wyłapuje to i tamto - ukłony w stronę Kolekcjonera...

http://www.kadr.org.pl - ... zapraszam...

Domyślnie

Test przyzwoity i dający dużo informacji. W sensie konkurencyjności absolutnie zgadzam się z bonkiem. Uprawnione też byłoby porównanie tej mamyi z cyfrówką MF. Ale to nie szkodzi. Wiemy, gdzie jesteśmy w osiągnęciu poziomu MF przez MO cyfrowy. IMO już niedaleko :-)

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

uuuwielbiam takie testy
    to nie mamiya 7 II vs 5d tylko skaner nikona vs 5d - co tu porownywac.
    to tak samo jak porownanie szkiel nikona do szkiel kanona na roznych matrycach
    wiecej sensu mial by test mamiya 7 II vs canon 1vhs urzywajac tego samego materialu swiatloczulego tego samego skanera i takiej samej post obrobki
    ...

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bonk Zobacz posta
    uuuwielbiam takie testy
    to nie mamiya 7 II vs 5d tylko skaner nikona vs 5d - co tu porownywac.
    to tak samo jak porownanie szkiel nikona do szkiel kanona na roznych matrycach
    wiecej sensu mial by test mamiya 7 II vs canon 1vhs urzywajac tego samego materialu swiatloczulego tego samego skanera i takiej samej post obrobki

Każdy test ma sens kwestia tylko jakie wnioski na jego podstawie można wyciagnąć. Sam fakt że 5D jest porównywany ze średnim formatem to już nobilitacja. Oczywiście że dużo bardziej interesujące byłoby porórwnanie z mamyią 645 i ZD ale to też daje sporo do myślenia zwłaszcza dla malkontentów.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Każdy test ma sens kwestia tylko jakie wnioski na jego podstawie można wyciagnąć. Sam fakt że 5D jest porównywany ze średnim formatem to już nobilitacja. Oczywiście że dużo bardziej interesujące byłoby porórwnanie z mamyią 645 i ZD ale to też daje sporo do myślenia zwłaszcza dla malkontentów.
    Z 645-tką to sam se mogę taki test zrobić, ale nie jestem specjalnie ciekawy, bo z góry wiem, że różnice będą dość duperelne.
    7-ka to co innego - kawał slajdu - nie na darmo zwanego "idealnym formatem" i świetna optyka, ta 65-tka jest optycznie nie gorsza od zeissów do hasia.

W jednym zgodzę się z bonkiem - konwertery A/D Canona 5D nie mają szans w starciu z 16 bitowymi konwerterami Coolscana...
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 12-04-2007 o 21:54

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    (...), ta 65-tka jest optycznie nie gorsza od zeissów do hasia.

(...)
    W ogóle nie wiem na czym to polega ale szkła Mamiy'i mają w sobie to coś. Na LL było porównanie nieraz tu przytaczane - TO w którym słoik Mamiy'i wybrał młode nawet Hasiowi. Bardzo mi się podoba ten sposób widzenia świata .
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Panowie. Nie porownujmy tego. Mialem 5D i mam Mamiya 6.
    Co tu porownywac ? 5D uwazalem i uwazam za najlepsze obecnie narzedzie cyforwe. Obraz bajka. Plastyka bajka do kwadratu. Teraz bawie sie Mamiya 6 i uwazam... obraz bajka, kontrasty bajka do kwadratu, kolory na Ektachromie sa po prostu zniewalajace. Ale to jak miec dwie rozne kobiety. Blondynka i brunetka. Obie moga byc cudowne. Obiemoga dac pelnie spelnienia. Obie moga cie zdradzic Wiec zostawmy to porownania. Jak pisano powyzej. Nie mierzmy tego, co nie mierzalne.

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Jak dla mnie porownanie zupelnie bez sensu. Wiadomo, ze wiekszy format zawsze wygra. Wiadomo, ze porownujac zdjecie po upsamplingu ze zdjeciem "crop 100%" wygra to drugie. Wiadomo, ze film jest w takiej sytuacji na tyle dobry na ile dobry jest skaner do negatywow. Co tu porownywac? I bez robienia testu mozna znac wynik.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów