Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: problem z flash! Tryb P i Av oraz 580EX - C400D

Mieszany widok

m_joker
    Guest

Domyślnie problem z flash! Tryb P i Av oraz 580EX - C400D

Witam Was!
    Jest to moj pierwszy post i zwracam sie w nim z pytaniem do szanownego grona.

Mam Canona 400D i pozyczona 580EX

Na poczatku, chcialbym zapytac, dlaczego gdy w trybie P z wlaczonym blyskiem lampy wbudowanej uzyskam czas np 1/60 przy przyslonie 5.6 i ISO100 to po przelaczeniu na tryb Av i ustawieniu przyslony na 5.6 i ISO100 czas zmieni mi sie juz na 1/15 (rowniez wysunieta lampa)? Przeciez powinno byc tak samo moim zdaniem.
    Baz wlaczonej lampy czasy sie nie zmieniaja. Tak jakby aparat regulowal sile blysku doswietlajacego?

To samo dzieje sie po podlaczeniu 580EX. Czasy sie zmieniaja P-1/60 Av-1/15 przy reszcie parametrow nie zmienionych.

Zna ktos moze przyczyne takiego zachowania? Chcialbym miec wieksza kontrole nad fotografowaniem dlatego chcialbym focic w trybie AV ale zdjecia wychodza przeciez poruszone przy czasie 1/15.

Lampe dzis pozyczylem od jeszcze wiekszego laika niz ja wiec nie mam pojecia co to moze byc.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_joker Zobacz posta
    Na poczatku, chcialbym zapytac, dlaczego gdy w trybie P z wlaczonym blyskiem lampy wbudowanej uzyskam czas np 1/60 przy przyslonie 5.6 i ISO100 to po przelaczeniu na tryb Av i ustawieniu przyslony na 5.6 i ISO100 czas zmieni mi sie juz na 1/15 (rowniez wysunieta lampa)? Przeciez powinno byc tak samo moim zdaniem.
    Baz wlaczonej lampy czasy sie nie zmieniaja. Tak jakby aparat regulowal sile blysku doswietlajacego?
    A instrukcje od aparatu czytal? Chyba nie
    Dzieje sie tak, poniewaz przy pracy z lampa tryb P ustawia zawsze F/5.6 i 1/60sek a reszte doswietla lampa. Tryb Av dopiera czas ekspozycji do swiatla zastanego i wartosci przyslony, ktora sam wybierasz a lampa pelni jedynie role doswietlajaca.

To samo dzieje sie po podlaczeniu 580EX. Czasy sie zmieniaja P-1/60 Av-1/15 przy reszcie parametrow nie zmienionych.
    Ta zasada dotyczy sie zarowno lampy wbudowanej jak i zewnetrznej

Zna ktos moze przyczyne takiego zachowania? Chcialbym miec wieksza kontrole nad fotografowaniem dlatego chcialbym focic w trybie AV ale zdjecia wychodza przeciez poruszone przy czasie 1/15.
    Jesli chcesz robic zdjecia z lapma w trudnych warunkach (ciemno) to tylko w trybie M. Poczytaj na forum. Jest sporo poradnikow i watkow na ten temat.

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    A instrukcje od aparatu czytal? Chyba nie
    Dzieje sie tak, poniewaz przy pracy z lampa tryb P ustawia zawsze F/5.6 i 1/60sek a reszte doswietla lampa.
    Uuuu Dominique ale wtopa. Wystarczylo przeczytac instrukcje albo po prostu wziac aparat do reki i sprawdzic.

W trybie P z lampa na E-TTL aparat ustawia czas w zakresie 1/60s-X (gdzie X to najkrotszy czas synchronizacji z lampa; zdaje sie, ze w 400D X=1/200s) a przyslone od fmin do fmax, gdzie fmin to najwiekszy otwor wzgledny obiektywu (czyli jego swiatlosilnosc) a fmax, to najmniejszy otwor wzgledny obiektywu.
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 14-04-2007 o 21:25
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock
    5D + L

m_joker
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    strasznie czas mnie nagli bo na przetestowanie i oswojenie sie z zewnwtrzna lampa mam 2 dni zanim na prosbe przyjaciela mam mu sfocic slub, wiec sam rozumiesz... To jedyna pamiatka. Glupio by bylo jakby zadne zdjecie nie wyszlo

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

strasznie czas mnie nagli bo na przetestowanie i oswojenie sie z zewnwtrzna lampa mam 2 dni zanim na prosbe przyjaciela mam mu sfocic slub, wiec sam rozumiesz... To jedyna pamiatka. Glupio by bylo jakby zadne zdjecie nie wyszlo
    Bardzo przepraszam, ze sie wtracam, ale mnie to przerazilo. Bez podstawowej wiedzy i praktyki na temat pracy z blyskiem podejmujesz sie fotografowac na slubie? Podziwiam Ciebie i Twojego kolege za odwage.

m_joker
    Guest

Domyślnie

ze tak powiem, jestem drugim fotografem tylko po to, by mieli wiecej zdjec. Platny niech robi swoje a ja przy okazji pocwicze

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

ze tak powiem, jestem drugim fotografem tylko po to, by mieli wiecej zdjec. Platny niech robi swoje a ja przy okazji pocwicze
    Dzięki Bogu
    Poćwiczyć trzeba, gdyż w inny sposób chyba nie da sie tego naumieć.
    5D + L

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Tylko staraj się mu nie przeszkadzać.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów