Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
Na tym zdjęciu osoba jest , jakby wycięta z kartonu, płaska, jakby nalepiona na tło... Doskonale widać, że twarz jest dosłownie PŁASKA. Czym to może być spowodowane?
brakiem umiejetnosci

- przepraszam, ale mowie z wlasnego doswiadczenia, bo od tygodnia mam zestaw 5D+24-70 i po prostu widze, ze to ja jeszcze nie umiem robic zdjec tym sprzetem, a nie ze sprzet jest do... wiadomo czego

Cytat Zamieszczone przez twlodar Zobacz posta
Ponoć jest właśnie problem z tym szkłem, że zdjęcia wychodzą
z niego i 5D płaskie, a nie plastyczne, no i ma wyjść nowa jego
wersja, tak jak wyszła 16-35/2.8L II.
ponoć...
kocham takie wypowiedzi
ktos cos gdzies...
"nie wiadomo, czy Icek ukradl zegarek, czy Ickowi ukradli zegarek, ale cos z tym Ickiem i zegarkiem bylo"

z tego szkla i z 5D wychodza tak plastyczne zdjecia, ze wyplulam na ten zestaw kilkanascie patykow, jak zobaczylam efekty - a za masochistke sie nie uwazam

Cytat Zamieszczone przez bonk Zobacz posta
ta fotografia jest jednym z wielu przykladow braku duszy kononowskich szkiel
to fotograf ma miec dusze, a nie szklo :grin:

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
Ja mam taką hipotezę, że to zdjęcie było robione przy bardzo płaskim, mało plastycznym, rozproszonym świetle. W związku z tym jest płaskie, pozbawione plastyki.
Aha plastyka zdjeć z 24-70 jest wybitna jak na zooma. Nie szukałbym tu winy w sprzęcie.
i tu sie calkowicie zgadzam - widac na zdjeciu, ze jakosc swiatla tego dnia byla kiepska - czasem niebo jest ladnie zasnute i dziala jak sofbox, dajac bardzo fajne rozproszone swiatlo - ale czasem swiatlo jest fatalne i nic sie z niego nie wydoi, albo prawie nic

jakosc swiatla jest w fotografii kluczowa - przepraszam za banalne stwierdzenie