Do do plukania wody z kranu nie stosuje się ?
Jaki stosujesz utrwalacz ?
Co to jest ten przerywacz?
W instrukcjach podanych w linkach podano stock ,1+1 i 1+3 który jest do filmu obok tego są 81/2 , 11 , 20 do czego to się odnosi , jak to rozumieć?
Do do plukania wody z kranu nie stosuje się ?
Jaki stosujesz utrwalacz ?
Co to jest ten przerywacz?
W instrukcjach podanych w linkach podano stock ,1+1 i 1+3 który jest do filmu obok tego są 81/2 , 11 , 20 do czego to się odnosi , jak to rozumieć?
Ostatnio edytowane przez serbio ; 13-04-2007 o 03:03
Akurat tutaj idę po najmniejszej linii oporu tzn. cenie i używam utrwalaczy FomyPreferuję Fomafix ponieważ jest w płynie i łatwo się go rozrabia a 500 ml koncentratu przy moim niewielkim przerobie to aż za dużo. Te w proszku np. U1 wychodzi jeszcze taniej, ale samo rozrabianie już mnie irytuje. Za to kiedyś próbowałem poeksperymentować z wywołaczami Fomy i to była totalna porażka więc nie polecam. Generalnie polecam chemię sprawdzonych firm.
Przerywacza używasz po wylaniu wywoływacza. Zatrzymuje proces wywoływania. Wpływa też na żywotność utrwalacza. Ja używam octu 10% i rozrabiam 1+9.
Tak jak napisał Minek, tylko Rodinalu się nie przerywa kwaśnym przerywaczem a zamiast tego zwykłą wodą.
Wszystkie są do filmu w zależności co chcesz uzyskać. Stock to jest to co powstanie po rozrobieniu proszku a jak w płynie to to co jest w butelce. Można nazwać go koncentratem. Potem go rozrabiasz z wodą. W ID11 stężenie reguluje kontrast: 1+0 duży, 1+1 średni, 1+3 mały.
Kopalnią wiedzy na temat wywoływania itp. jest archiwum pl.rec.foto. Zapuść w googlu to będziesz mieć czytania na cały dzień![]()