Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Czym wywolać negatyw ?

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Czy od filmu zależy ile czasu ma się wywolywać czy może czas jest tutaj uniwersalny? czy czas np. dla Ilforda H5 będzie inny ?
    Jeśli wleje się wywolywacz , to trzeba parę razy potrząść i to wszystko bez kręcenia ? czy trzeba pużniej kręcić tam gdzie jest nawinięy film ??
    "6. póżniej weż utrwalacz wlej postukaj pomieszaj co jakiś czas i jak masz świerzy utrwalacz po ok 7 min możesz otworzyć koreks i zobaczyc jak film wygląda (czas utrwalnia ok 10min)
    7. wylej utwalacz do butelki
    8. zacznij płukanie jak wyzęj tylko pod koniec otwórz koreks i wlej płyn do mycia naczyń i go wypłucz dokładnie to nie będziesz miał brudu na filmie."
    Czy po utrwalaczy mam z koreksu wyciągnąć film i puźniej go dopiero plukać ?
    Nie rozumię tego ,wydaje mi się że najpierw plukanie a następnie przed końcem parę kropli ageponu i puźniej wyciągnąć film . Czy dobrze rozumuję ?
    Ile czasu powinno trwać plukanie po wywolywaczu i po utrwalaczu ?
    Czy jak się wyjmie film trzeba go przetrzeć czy zostawić żeby sam wysechl?
    Czy drogie jest skanowanie na plytkę takiego filmu ? macie jakieś doświadczenie z taką obróbką negatywu ?
    Pozdrawiam.

Bywalec Awatar temol
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Hej

Proponuje zapoznac sie z dokumentacja ilforda.
    Informacje na temat delty100.
    http://www.ilfordphoto.com/download....1938422338.pdf
    Masz tam podane czasy wolania w zaleznosci od wywolywacza, temperatury, itd.

Tekst o wywolywaniu filmow BW. Opis procesu wywolywania - krok po kroku.
    http://www.ilfordphoto.com/applicati...load.asp?n=386

A tu o wolaniu "po naszemu"
    http://www.volny.cz/igorpodly/docki9/ciemnia1.pdf

Pozdrawiam,
    Tomek

pawel_mo
    Guest

Domyślnie

Ja tam totalny amator jestem , ale podłączę się do wątku i spróbuję coś sensownego napisać chociaż już wcześniej zostało wszystko w miarę napisane.

Cytat Zamieszczone przez serbio Zobacz posta
    Czy od filmu zależy ile czasu ma się wywolywać czy może czas jest tutaj uniwersalny? czy czas np. dla Ilforda H5 będzie inny ?
    Z tego co wiem, to poszczególne filmy różnią się czasami wywoływania w różnych wywoływaczach - chociaż często są zbliżone. Do tego w zależności jak naświetlałeś negatyw i co chcesz uzyskać to też go odpowiednio wywołujesz. Na początek najlepiej wywołaj zgodnie z czasami podanymi na pudełku lub w źródłach podanych wcześniej w wątku. Np. Pan 100 w ID-11 (1+1) to 8 minut. Jak już było napisane - czasy są chociażby na stronie Ilforda.

Jeśli wleje się wywolywacz , to trzeba parę razy potrząść i to wszystko bez kręcenia ? czy trzeba pużniej kręcić tam gdzie jest nawinięy film ??
    Po wlaniu wywoływacza kilka razy stukasz, aby pozbyć się bąbelków powietrza. Potem co jakiś czas pokręcasz szpulami koreksu lub go obracasz (metody są różne i nie każdy koreks pozwala go obracać). Np. masz czas wywoływania 13 min. to co 1 min robisz przerwortkę koreksem.

Czy po utrwalaczy mam z koreksu wyciągnąć film i puźniej go dopiero plukać ?
    Nie rozumię tego ,wydaje mi się że najpierw plukanie a następnie przed końcem parę kropli ageponu i puźniej wyciągnąć film . Czy dobrze rozumuję ?
    Wylewasz utrwalacz i płuczesz wodą a potem parę kropli płynu. Z tego co pamiętam, to film powinien trochę poleżeć w środku zwilżającym (około 1 minuty) ponieważ on nie tylko zapopiega zaciekom, ale również posiada jakieś substancje zapobiegające pleśnieniu itp. Jednak w tej ostatniej kwestii mogę się mylić. Jak zwykle wszystko jest napisane na opakowniu danego produktu

Ile czasu powinno trwać plukanie po wywolywaczu i po utrwalaczu ?
    Ja po wywoływaczu (ID-11) wlewam przerywacz na jakieś 30 sekund, potem to przepłukuję (parę razy) i wlewam utrwalacz. Po utrwalaczu płuczę kilka minut pod bieżącą wodą (powiedzmy około 5 minut).

Czy jak się wyjmie film trzeba go przetrzeć czy zostawić żeby sam wysechl?
    W tym temacie spotkałem się z różnymi zdaniami. Są nawet specjalne szczypce to ściągania nadmiaru wody. Sam preferuję wyjęcie filmu z ostatniej kąpieli (środek zwilżający) i wieszam go swobodnie. Żadnych zacieków jak dotąd nie miałem. Nie wiem jaką masz wodę, ale ja stosuję demineralizowaną bo z moją "kranówą" to bym nie ryzykował

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Do do plukania wody z kranu nie stosuje się ?
    Jaki stosujesz utrwalacz ?
    Co to jest ten przerywacz?
    W instrukcjach podanych w linkach podano stock ,1+1 i 1+3 który jest do filmu obok tego są 81/2 , 11 , 20 do czego to się odnosi , jak to rozumieć?
    Ostatnio edytowane przez serbio ; 13-04-2007 o 03:03

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Thorin, iktorn92: Serio, przerywacie wodą po parę minut?
    Wodą przerywam tylko jak w rodinalu wołam (ponoć nie lubi octu), a i to nie za długo - dwie, trzy zmiany co minutę i cały czas bełtam.
    Wszystkie pozostałe przerywam octem (trochę octu do wody wlewam i tym przerywam), koło minuty, raczej nie dłużej.
    Potem tylko raz przepłuczę koreks wodą i wlewam utrwalacz.

A 8 punkt iktorna82 to jakiś dziwny jest.
    Po co spłukiwać zwilżacz? Ludwik nie jest do mycia filmu tylko do tego co Thorin chyba już napisał - zmiękczania wody, żeby osadu nie było.
    Ja po płukaniu wlewam parę kropel tetenal mirasol - tani i niedrogi, w dodatku na długo wystarcza i zalewam jeszcze raz wodą, trochę bełtam i wieszam.

Aha, i całość wcale nie musi się w ciemni odbywać, tylko nawijanie filmu.
    Mi zdarzało się to już pod grubym kocem robić, w domu korzystam z tego, że mam podwójne drzwi wejściowe a między nimi tyle miejsca, że się mieszczę - zaklejam wizjer i kładę koc na dół żeby szpary uszczelnić i już.
    Resztę robię w łazience i potem nad wanną wieszam filmy.
    Dobrze jest wcześniej puścić trochę gorącej wody z prysznica, zrobić nieco pary - woda zbierze kurz z powietrza, mniej przylepi się do filmu.
    Ostatnio edytowane przez minek ; 13-04-2007 o 02:58

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Thorin, iktorn92: Serio, przerywacie wodą po parę minut?
    Wodą przerywam tylko jak w rodinalu wołam (ponoć nie lubi octu), a i to nie za długo - dwie, trzy zmiany co minutę i cały czas bełtam.
    Wszystkie pozostałe przerywam octem (trochę octu do wody wlewam i tym przerywam), koło minuty, raczej nie dłużej.
    Potem tylko raz przepłuczę koreks wodą i wlewam utrwalacz.
    Minek, tak jakos sie nauczylem, moze to zbyt zapobiegliwe, ale raz ze nic mi nie szkodzi a dwa mam pewnosc ze zadne zwiazki z wywolywacza w emulsji nie zostaly. Moze dzieki temu negatyw zamiast 60-70 wytrzyma 100 lat ?
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

pawel_mo
    Guest

Domyślnie

Do do plukania wody z kranu nie stosuje się ?
    Do płukania używam wody z kranu. Wszystkie kąpiele robię z demineralizowaną.

Jaki stosujesz utrwalacz ?
    Akurat tutaj idę po najmniejszej linii oporu tzn. cenie i używam utrwalaczy Fomy Preferuję Fomafix ponieważ jest w płynie i łatwo się go rozrabia a 500 ml koncentratu przy moim niewielkim przerobie to aż za dużo. Te w proszku np. U1 wychodzi jeszcze taniej, ale samo rozrabianie już mnie irytuje. Za to kiedyś próbowałem poeksperymentować z wywołaczami Fomy i to była totalna porażka więc nie polecam. Generalnie polecam chemię sprawdzonych firm.

Co to jest ten przerywacz?
    Przerywacza używasz po wylaniu wywoływacza. Zatrzymuje proces wywoływania. Wpływa też na żywotność utrwalacza. Ja używam octu 10% i rozrabiam 1+9.
    Tak jak napisał Minek, tylko Rodinalu się nie przerywa kwaśnym przerywaczem a zamiast tego zwykłą wodą.

W instrukcjach podanych w linkach podano stock ,1+1 i 1+3 który jest do filmu obok tego są 81/2 , 11 , 20 do czego to się odnosi , jak to rozumieć?
    Wszystkie są do filmu w zależności co chcesz uzyskać. Stock to jest to co powstanie po rozrobieniu proszku a jak w płynie to to co jest w butelce. Można nazwać go koncentratem. Potem go rozrabiasz z wodą. W ID11 stężenie reguluje kontrast: 1+0 duży, 1+1 średni, 1+3 mały.

Kopalnią wiedzy na temat wywoływania itp. jest archiwum pl.rec.foto. Zapuść w googlu to będziesz mieć czytania na cały dzień

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin Zobacz posta
    Moze dzieki temu negatyw zamiast 60-70 wytrzyma 100 lat ?
    Sprawdzałeś? Czy założymy się i poczekamy na wynik? (-:

Tak serio, to przecież utrwalacz chyba wszystko z wywoływacza wypierze, a potem jeszcze przecież płukanie .. - tutaj to ja wody nie żałuję, średnio pół godziny lania wody do uchylonego koreksu, co jakiś czas zamykam i potrząsam zdrowo.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lMl Zobacz posta
    a jak jest problem to i w kawie wywoła negatyw
    A jak? Bo tego sposobu nie znam
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

dinderi,
    dokładnie nie pamiętam i nigdy nie robiłem, ale teoretycznie zdaje się, że negatyw można wołać w każdym kwaśnym roztworze, więc również w kawie. Kiedyś gdzieś w sieci widziałem artykuł na ten temat, porady i efekty.
    Generalne jakiś tam wywoływać i utrwalacz jest dosyć łatwo skonstruować. Podobnie jak materiał światłoczuły (można na upartego odbitki na liściach robić).
    canon, olympus

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów