Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Czym wywolać negatyw ?

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie Czym wywolać negatyw ?

Witam
    Wlaśnie kończe w aparacie mój pierwszy film b&w Ilford pan 100 ( wcześnie byly b&w do C-41 takie sobie więcej szarości niż czarno - balych barw)
    Chcialbym się dowiedzieć w czym go najlepiej wywolać a następnie utrwalić.
    Jakie to mogą być odczynniki , jakie proponujecie i żeby byly tolerancyjne na blędy amatora i oczywiście ogónie dostępne za przyzwoitą cenę.
    Czy taki film po wywolaniu można bez problemu zeskanować na plytkę w labie ?
    Pytam się dlatego ponieważ nie mam dojścia do ciemni i zabawy z odbitkami a chcialbym w jakiś sposób po zeskanowaniu z plytki przelać to na papier .Czy wy również w ten sposób się bawicie ?
    Dzięki i pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Utrwalacz - bierz najtańszy (Na 90% będzie to tetenal )
    wywoływacz - w id-11 ciężko coś zepsuć.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

id-11 to nazwa wywolywacza ?
    Czy instrukcja wywolywania to zaczy czas , proporcje jest napisane na etykiecie?
    Rozumię że to nie jest trudne?
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

proporcje znajdziesz na etykiecie, czasow wyolywania, tez tam powinny byc jesli robiles na pan 100. Proces nie jest trudny, jest pare szkol, mnie uczyli ze robi sie to tak: wlewasz chemie, przez pierwsza minute potrzasasz koreksem, pozniej przerwa i w kazdej kolejnej minucie potrzasasz przez pierwsze 10 sekund, po uplywie czasu potrzebnego na wywolanie, wylewasz chemie i wlewasz do koreksu wode (przerywanie) i niech sie leje woda z kranu tak okolo 7 minut, po tym czasie wylewasz wode i wlewasz utrwalacz, potrzsaj wedle uznania, niech sobie 12-15 minut w utrwalaczu posiedzi, wylewasz utrwalacz, pluczesz pare minut woda, i wlewasz roztwor zmniejszajacy napiecie powierchniowe, pare kropel, np. agepon, jak nie masz to od biedy moze byc ludwik, to po to zeby na negatywie biale slady po kamieniu w wodzie nie zostaly, i negatyw do suszenia, spokojnie mozesz oddac do labu do zeskanowania, a jak bedziesz chcial sie pobawic z ciemnia to polecam ten link

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=9535
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

www.digitaltruth.com --> tam sa czasy do wywolywania dla roznych kombinacji wywolywacza i filmu.
    mozesz z powodzeniem uzywac metody thorina dobierajac czasy z tych tabelek.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Miasto
    Silesia

Domyślnie

to jeszcze ode mnie polski link
    www.korex.net.pl
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

proponuje najpierw w ace 60 sek., potem domstos 30 sek a po wyjęciu przetrzeć papierem sciernym. dla mnie super wyszlo - jak z wycieczki z góry zimą podczas burzy

... no dobra żartowałem - wiem ze są tu tacy co by chętnie mojej metody spróbowali wiec nie probujcie tego dzieci w swoich domach.
    Ostatnio edytowane przez moregun ; 12-04-2007 o 08:38

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Musisz miec koreks i termometr. temp. wywoływania jest ok 20-24 Stopinie celcjusza. polecam tanie wywoływacze do filmów (polskie są ok takie ja W17 hydrofen) a co do utrwalacza to normalny utrwalacz do papieru.
    Procedura jest taka:
    1. Musza byc całkowte ciemności
    2. musisz mieć wszystko przygotowane
    3.gdy nawiniesz film na szpulke to zamkonij koreks i światło.
    4.wlej wywoływacz postukaj pare razy koreksem o podłoge i mieszaj nim przez 10 sec co 1 min w przypadku tego filmu to ok 8-11 min.
    5. wylej wyw. do butelki dokładnie i długo (nie otwierając koreksu) płucz go wodą
    6. póżniej weż utrwalacz wlej postukaj pomieszaj co jakiś czas i jak masz świerzy utrwalacz po ok 7 min możesz otworzyć koreks i zobaczyc jak film wygląda (czas utrwalnia ok 10min)
    7. wylej utwalacz do butelki
    8. zacznij płukanie jak wyzęj tylko pod koniec otwórz koreks i wlej płyn do mycia naczyń i go wypłucz dokładnie to nie będziesz miał brudu na filmie.
    życze powodzenia

8

Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iktorn92 Zobacz posta
    Musisz miec koreks... wlej wywoływacz postukaj pare razy koreksem o podłoge... póżniej weż utrwalacz wlej postukaj pomieszaj co jakiś czas...
    no ok ale po co postukac ?
    ad1. Dobor wywolywacza powinien byc scisle powiazany z tym jaki efekt chces osiagnac, czy to ma byc ultradrobnoziarnisty czy akutacyjny czy tez wyrownawczy, dlatego polskie tanie wywolywacze godne polecenia raczej nie sa, bo to zazwyczaj chemia skladana na patentach uwolnionych przez agfe czy kodaka pare dziesiecioleci temu.

ad2. Ludwika nie polecam, lepiej zeby to naprawde byl agepon, to zanczy ludwik i tak spelni swoje zadanie ale wszelakie przeslicznie pachnace substancje sprawia ze zaczna sie klaki kurzu kleic do negatywu, po wlaniu paru kropel ageponu do wody w ktorej jest zanurzony film negatywu juz NIE PLUCZEMY, taplamy go tylko pare razy, i dajemy do suszenia, no bo jaki jest sens uzywac roztwor zmniejszajacy napiecie powierzchniowe jesli zaraz potem go spluczemy ?

ad.3 no tak zapomnialem, termometr rzeczywiscie, wszystkie negatywy i chemia do obrobki czarnobialych materialow przygotowana jest pod temperature 20 stopni celsjusza

ad4. o tym ze w ciemni ma wszystko byc robione tez zapomnialem napisac ale iktorn92 mnie wyreczyl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja teraz najchetniej stosuje Ultrafin Plus akurat Pana 100 w nim nie wołałem, ale słyszałem, że wychodzi elegancko - małe ziarno i bardzo dobra tonalność.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów